Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wżery czy korozja jest na odcinku od rufy do max 50cm w strone dziobu. Jak zacząłem szlifować to zaczeły się gdzieniegdzie przebijać małe dziurki na wylot jak po szpilkach, czyli muszę to uszczelnić.

1.Pospawać to tigiem czy polutować wynalazkami typu alumweld ?

2. Jest szansa że pod wplywem spawania/grzania popłynie uszczelnienie jakie jest na rufie i w okolicy?

3. Ktoś miał do czynienia z tym lutowaniem aluminium? bo na amerykanskich forach widziałem ze używają tego do wypelnienia wzerow i spelnia to swoją role...

Podpowiedzcie jak to sensownie zrobić....

post-67269-0-96857000-1564137869_thumb.jpg

• 0

nie mogę odszukać jeśli ktoś ogląda i będzie pamiętał to podpowie. Patryk Mikiciuk projekt polskie porsche było tam o nakładaniu i cyny na blacharkę i neutralizacja nawet mikro dziurek i otworów poszukaj

Cyna na aluminium w mokrym środowisku to spotęgowanie problemu i proszenie się o kłopoty. Osobiście uważam, że jeżeli jest na wylot, to sprawa ciężka. Można spróbować dobrze to obrobić i zaspawać. Uszczelnienia obłożyć np. mokrą szmatą żeby się nie grzały, ale istnieje ryzyko pokrzywienia samej blachy przy takiej ilości dziur. Chociaż sprawny spawacz powinien dać radę. Szpachla epoksydowa i malowanie będzie szybko ale nie wiem jak się sprawdzi na dłuższą metę. Spawanie raczej tig, stary materiał ciężko doprowadzić żeby nadawał się do mig.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Cześć, 

Miałem przy jednej z łodzi podobny problem. Daj sobie spokój z lutowaniem na zimno - wszelkie odmiany alumwelda i podobne.

Jeżeli masz dziury to wspawaj tam kawałek blachy aluminiowej (pasówka) , jeśli nie to zastosuj szpachlówkę twardą do aluminium, przeszlifuj, połóż podkład a następnie dobra farba.

Od środka uszczelniacz na bazie żywicy epoksydowej, oczywiście podstawa to nakładanie wszelkich powłok na zmatowione i odtłuszczone powierzchnie.

Aluminium mocno rozprasza ciepło i możesz wypalić uszczelnienia na rufie, takie taśmy bitumiczne.

Klej który podał kolega również się dobrze sprawdzi.

Jak już się uprzesz na lutowanie to proponuję trening na jakiejś blaszce z dziurami. Pro tip - pręcik ma się stopić w kontakcie z rozgrzaną blachą a nie pod wpływem płomienia palnika.

Przy cienkich blachach można wytopić w ten sposób jeszcze większe dziury.

Powodzenia i pozdrawiam

Tom

• Like 1

• 0

jakie są godne polecenia firmy produktów do malowania łodzi? zamierzam dać najpierw  na wszelkie nierowności, większe rysy, wgłębienia szpachlę epoxydową do aluminium o ile znajdę coś takiego, na to podkład epoxydowy w 2-3 warstwach na całej łodzi, a później farbę poliuretanową również 2-3 warstwy i tutaj nie wiem czy dać jeden rodzaj farby po całości, czy może dzielić burty na część powyżej wody i poniżej i dać farbę przeciwporostową. Łódka będzie przetrzymywana w garazu na przyczepce, w wodzie około 200 godzin w ciągu roku, wiec raczej nie zakładam aby cos na niej wyrosło.

Czy np podkład epoxydowy może być zwykły samochodowy czy ma być specjalny do zastosowań szkutniczych, tak samo ze szpachlą?

Jakie macie sprawdzone firmy bo kazdy z producentow gwarantuje ze jego produkty są najlepsze..?

• 0

20 tysi € to chyba z silnikiem i przyczepą?

Bo jak goła to za te kase to można Lunda kupić

Krzysiek wchodzisz na stronę https://vizboat.com/pl/ i jest konfigurator , faktycznie z silnikiem 440 ociera się o 20 tysięcy a z przyczepą przekracza. Cena raczej jest na poziomie uznanych marek światowych producentów ,skoro jednak firma istnieje i sprzedaje swoje produkty to ma rację bytu. Jeśli wierzyć internetom to wyroby tej firmy bronią się jakością wykonania, na youtubie jest trochę filmów z łódkami w akcji . Ale jak na żywo nie zobaczysz i popływasz to wszystko jest pięknie i wspaniale.

• 0

Paweł ja nie neguje jakości wykonania.

A sam dobrze wiesz co można kupic za takie pieniądze.

Ja pewnie znalazł bym łódke silnik przyczepe 9cali echoo o dziobówce nie wspomne a i pewnie na paliwo i oblanie jej by starczyło;)

Edytowane przez nurek28
  • Like 2

• 0

Czy to bedzi Polska Amerykanska Chinska duza fala potrafi zlamac spaw aluminiowy dlatego nitowane lodzie sa lepsze i drozsze Lunda kupisz 40 letniego i nic nie peka

Jak przez 40 lat stał w stodole na wsi :P

... albo tak jak wszystko, tak i łodzie 40 lat temu budowali dużo lepsze.

Jakoś te nitowane łodzie pięknie wodę puszczają po kilku latach pływania po fali. Chociaż znajomemu po dwóch latach startów w NL i SE, jednostka "pięknie" zaczęła się sypać.

Jakoś nie słyszę żeby pancerne Skylle się ludziom rozpadały.

Piękny ten slogan, jak to nity niby "pracują" na wodzie ... tak pracują, że aż puszczają.

Edytowane przez hlehle