Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Jedni wolą to, inni tamto. Koledze chyba bardziej zależy na zabawie i na prezentacji łodzi niż na wodowaniu się na leśnych kaczych dołach. WSZYSTKO MA PLUSY I MINUSY

Wręcz przeciwnie. Kolega wyraźnie napisał, że chce obchodzić zarówno jedne, jak i drugie święta. Ty natomiast sugerowałeś, że jednych z nich nie będzie już chciał obchodzić:)

• 0

pływam często rivierfoxsem 420 z suzi 20km w 4 sówie i we dwójkę bez problemu 30km/h robimy czasem więcej fifam że pływam po morzu i zatoce tak samo na kolegi łajbe Neco420 ona warzy podobnie goła 220kg i też ma suzi 20 km i toxeija te same prędkości samemu 40km nie ma problemu osiągnąć

• 0

Nie ma znaczenia ile waży sama łódka........Ważna jest masa startowa.

Tzn jest ważne ile waży łódka ile silnik itd..... ale w rozważaniach dotyczących wchodzenia w ślizg ważna jest masa startowa.

Jak przekroczymy 25 no może 30kg na 1 koń zaczynają się problemy....

Przy masie startowej 200kg (łódka plus ludzie plus graty) i silniku 20HP trzeba wiedziec co sie robi, zeby nie pofrunąć.......

Po to kupuje się łódkę ALU, że jest przy danej wielkości i wyytrzymałości lżejsza niż laminat (a przynajmniej powinna być)

Dzięki temu środek ciężkości idzie na tył i można pływać szybciej bez obawy, że ryj wpadnie do wody.....

Czyli samo położenie środka ciężkości ważne zaczyna być przy prędkościach 50+

• 0

30 km/h w tym przypadku to 2km/h powyżej umownej granicznej matematycznej prędkości ślizgu, czyli wolumetrycznej liczby  Froude'a = 3. Przerzucenie masy na tył byłoby istotne powyżej FR=6 czyli ok 56km/h w tym przypadku, ale nie jesteśmy w tym zakresie.

Wynika z tego, że sprawność śruby w tej konfiguracji to 60% (super)

I to są wg mnie graniczne warunki do osiągnięcia ślizgu jeśli wszystko jest idealnie (ale nie możemy na to liczyć, bo prawie nigdy nie jest idealnie) DLR jest jakieś 180. czyli graniczne z tych dobrych. Niestety najczęściej przekraczamy ten parametr.

Nie sądzę żeby dało się tutaj cokolwiek poprawić. Gratuluje łódki.

O przypadku żeby łódka wyszła w ślizg przy 40kg/1hp nie słyszałem i trudno byłoby mi w niego uwierzyć, ale może jak już tu na forum usłyszałem, mało wiem i mało widziałem.

Dla mnie (a myślę, że nie tylko dla mnie) takie opisy są bardzo wrtościowe, czyli

masa starowa >> moc>> prędkość (ewentualnie jeszcze długość)

• 0

Fajny wątek o prędkości sie zrobił. Miał bym kilka pytań ale ja znowu o ponton i Vmax.

Może admin by posprzątał i wydzielił wątek PRĘDKOŚĆ :) Nie chcę tu zaśmiecać.

Wątek dot. prędkości na pontonie już jest:

http://jerkbait.pl/topic/132916-pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87-na-pontonie/?hl=pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87

• Like 1

• 0

Że za 50 tyś złożysz zestaw na nowym sprzęcie, tyle to kosztuje silnik.

Nawet na używanym sprzęcie tego nie zrobisz, silnik łódź przyczepka dziobówka echosondy pokrowiec...

Edytowane przez Robert Dorado
  • Like 1

• 0

odniosłem się też do tego zapisu : ... za 50 000 złoży się NOWY i PIĘKNY zestaw z alu w PL , a nie że taki sam .....

.... strikte 20 letni  jak na załączonym obrazku dałeś  ;)  :)

i tylko tyle ....  ;)  :)

Edytowane przez miramar69

• 0

Szkoda , że nie "ujawnił się" żaden użytkownik łódki z filmiku  (Kimple Trout- podobno w PL jest kilku posiadaczy)  . Naprawdę jestem ciekaw opinii użytkownika. Może i za gruba nie jest bo blachy 2mm , ale jak popatrzyłem na  "aluminiówki"  z Czech , to tam są grubości 1,4 /1,6 mm i cenowo o wiele droższe.

Edytowane przez binio1111

• 0

Słuchaj to jest wszystko kwestia konstrukcji a nie grubości blachy, przetłoczenia mocno usztywniają konstrukcje. Zobacz na żywo , jak się burty nie uginają pod naciskiem ręką to będzie ok, najlepiej na wodzie zobaczyć czy podłoga nie faluje