Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No z tym na żywo to może się uda jak nam trochę "smycz" popuszczą. Na razie stronię od wyjazdów, bo można drugie tyle co za pływadło przytulić za mandacik. Wirus odpuści -to zobaczymy.Na razie zbieram info siedząc w fotelu (czasami łatwiej dopytać niż robić 400km na darmo-jak towar jest lipa)

• 0

Dobra dorosłem do większego statku :)

jestem szczęśliwym posiadaczem Skylli 370, która znakomicie radzi sobie jak jestem sam na rybach a i czasami w dwójkę biedy nie ma ale....

Apetyt rośnie w miarę jedzenia więc postanowiłem dokupić coś większego. Coś z kierownicą, coś około 5 metrów, coś do czego będzie można powiesić 100 konny silnik, coś gdzie będę miał masę bakist, również takich na wędki (potrafię mieć 8 na łodzi - więc ma być bakista na wędki), coś co będzie łatwe do utrzymania w czystości - czyli pewnie wyłożone jakimś winylem,  coś co będę mógł zaciągnąć na Rugię czy do Szwecji i nie bać się pływać po większych falach, ale też pojechać na Odrę i nie panikować za każdym razem jak wpływam w płytkie rewiry ?

Wiem, że są Lundy 1650, Crestlinery, Finvale itp itd.

Jakieś konkretne pomysły, bo szukam od dwóch tygodni i trochę głupieje.

No i coś co jest pancerne. Ciągam łódź mocnymi samochodami, nie zwalniam za bardzo na dziurach ....

Aha silnik mam - nowy nieużywany 100 KM z manetką. 

• 0

Przy tej wielkości łodzi na promach będziesz miał dopłatę do przyczepy bo przekroczy 6 metrów. Masa spowoduje, że masz szansę wpaść w viatoll przy tak ciężkiej jednostce. Co do pływania po płytkim to większość dużych jednostek pod silniki 100KM ma już zanurzenie ponad 30 cm, trudniej wodować i łatwiej zaryć w dno. Ciężko o uniwersalna łódź na Rugię i płycizny rzeczne i dzikie slipy

• Like 1

• 0

Przy tej wielkości łodzi na promach będziesz miał dopłatę do przyczepy bo przekroczy 6 metrów. Masa spowoduje, że masz szansę wpaść w viatoll przy tak ciężkiej jednostce. Co do pływania po płytkim to większość dużych jednostek pod silniki 100KM ma już zanurzenie ponad 30 cm, trudniej wodować i łatwiej zaryć w dno. Ciężko o uniwersalna łódź na Rugię i płycizny rzeczne i dzikie slipy

Z kosztami Viatoli i promow sobie poradze ale nie pomyslalem o tym, ze moje prawo jazdy moze okazac sie niewystarczajace.

Sprawdzilem i jednak nie powinno byc problemow. Jedno auto ma 2085 a drugie 2290.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz

• 0

Jednak przelicz masy, finval 505 wazy goły do 675kg, silnik 160kg. Czyli goły zestaw ponad 800kg czyli koniecznie przyczepa z hamulcem. Realnie jakieś 1.2-1.5t a to nie mało dla samochodu o DMC 2000 i blisko do viaTOLL. Sama masa przyczepy to 200-300kg a potrzebujesz aby przyczepa wytrzymała 1000kg czyli dmc przyczepy nawet 1300kg. Jak przekroczysz zestawem dmc łącznie 3500 kg to bedziesz potrzebował do kategorii prawa jazdy B dorobić kod 96

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Nie dorobić kod tylko b+e.

Jak kupi przyczepę DMC 1200 to się uwinie bez tego wszystkiego. Ja tak robiłem, aż nie zmieniłem samochodu i wszystko mi teraz 3500 przekracza, no chyba że samochodem żony. B+w zrobił za wczasu

Edytowane przez karkoszek

• 0

Postaram się żeby tych 3,5 t razem nie przekroczyć. Auto, które kupiłem tylko po to, żeby jeździło na ryby ma masę własną nie 2290 jak pisałem wyżej, tylko 2265 więc każda przyczepa o DMC 1200 będzie ok.

Najpierw jednak muszę zdecydować, którą łódź bym chciał. Wiem, że jednym z kryteriów będzie waga, chociaż nie chcę przekraczać 5-5,2 metra długości a przy tej długości Finval jest chyba najcięższy. Wszystko inne będzie lźejsze

Edytowane przez kruz

• 0

Postaram się żeby tych 3,5 t razem nie przekroczyć. Auto, które kupiłem tylko po to, żeby jeździło na ryby ma masę własną nie 2290 jak pisałem wyżej, tylko 2265 więc każda przyczepa o DMC 1200 będzie ok.

Najpierw jednak muszę zdecydować, którą łódź bym chciał. Wiem, że jednym z kryteriów będzie waga, chociaż nie chcę przekraczać 5-5,2 metra długości a przy tej długości Finval jest chyba najcięższy. Wszystko inne będzie lźejsze

No to przekroczysz ...

3500 kg to max DMC zespołu pojazdów, czyli nie masa własna auta się liczy, ale jego DMC + DMC przyczepy.

• Like 3

• 0

No to przekroczysz ...

3500 kg to max DMC zespołu pojazdów, czyli nie masa własna auta się liczy, ale jego DMC + DMC przyczepy.

No to dupa blada :( , bo jedno auto ma DMC 2750 a drugie 2625.

Trzeba będzie załatwić to B96

Edytowane przez kruz

• 0

Jeśli mogę coś wtrącić, przy wyborze łodzi nie kieruj się wagą, ważne żeby dobrze zachowywała się na zafalowanej wodzie i dawała duży komfort, czyli im więcej przestrzeni w środku tym lepiej. Zwróć uwagę jak zabudownae są burty wewnątrz, czy nie wchodzą za bardzo w pokład bo to zabiera duuuużo miejsca i choć wydawało by się, że łódź ma 5xponad 2 metry to daje nie wiele więcej niż inna mniejsza jednostka, to samo jeśli chodzi o owiewke dla pasażera, szkoda na to miejsca. Jeśli o zanurzenie zaś chodzi to mimo dość glębokiego V u mnie i sporej wagi nie odczuwam problemów z pływaniem po płyciźnie, a w zeszłym roku przy tak niskim stanie wody na moim zalewie nie było problemu by zwodować się przy użyciu zwykłej osobówki, bardzo pomaga kiedy możliwie jak najniżej leży łódka na przyczepie i takiej też szukaj do nowej łódki.

• 0

Jeśli mogę coś wtrącić, przy wyborze łodzi nie kieruj się wagą, ważne żeby dobrze zachowywała się na zafalowanej wodzie i dawała duży komfort, czyli im więcej przestrzeni w środku tym lepiej. Zwróć uwagę jak zabudownae są burty wewnątrz, czy nie wchodzą za bardzo w pokład bo to zabiera duuuużo miejsca i choć wydawało by się, że łódź ma 5xponad 2 metry to daje nie wiele więcej niż inna mniejsza jednostka, to samo jeśli chodzi o owiewke dla pasażera, szkoda na to miejsca. Jeśli o zanurzenie zaś chodzi to mimo dość glębokiego V u mnie i sporej wagi nie odczuwam problemów z pływaniem po płyciźnie, a w zeszłym roku przy tak niskim stanie wody na moim zalewie nie było problemu by zwodować się przy użyciu zwykłej osobówki, bardzo pomaga kiedy możliwie jak najniżej leży łódka na przyczepie i takiej też szukaj do nowej łódki.

Teraz jak patrzę na obrazkach na tego Finvala, to rzeczywiście widać, na co wcześniej nie zwracałem uwagi, że ta burta strasznie "gruba".

Dzięki ogromne za cenną uwagę.

A jaką Ty masz łódź jeśli to nie tajemnica ?

• 0

@kruz to juz duza lodz i spory wydatek. Na Twoim miejscu nie napalalbym sie i nie kupowal na szybko tylko po zdjeciach, filmikach czy internetowych opiniach.

Tzn. to wszystko nalezy brac pod uwage, ale najlepiej jak spróbujesz sie wbic na jakies testy. Czy to do producentow, czy dilerow, a i uzytkownikow jest sporo, którzy nie odmowia przejazdzki.
Poplywasz, podotykasz z bliska . To robi roznice.

No i bardzo wazna rzecz - kazda lodz plywa swietnie na flaucie (no prawie kazda ). Dlatego na testy najlepiej wybrac spora wode i dzien z mocnym wiatrem.

• Like 2

• 0

Osobiście mam nieco odmienne zdanie co do konsoli pasażera. 

Posiadam łódkę z zabudową WT (walk thru), podczas szybkich przelotów oraz niekorzystnych warunków atmosferycznych jest to „zbawienie”. Już innego rozwiązania bym nie wybrał...

Fakt jest taki, że zazwyczaj łowie w 2 osoby (we trzech i więcej łowienie zamienia się w imprezę ).

Podczas pływania rekreacyjnego 4 osoby także podróżują komfortowo.

Zgodzę, się że szerokość łodzi ma największe znaczenie jeśli chodzi o komfort łowienia.

• Like 2

• 0

Teraz jak patrzę na obrazkach na tego Finvala, to rzeczywiście widać, na co wcześniej nie zwracałem uwagi, że ta burta strasznie "gruba".

Dzięki ogromne za cenną uwagę.

A jaką Ty masz łódź jeśli to nie tajemnica ?

Pewnie celujesz w coś nowego, ja mam staruszkę ale nie w głowie mi zamieniać :) , firma Odyssey, już nie produkuje alu łodzi.

• 0

@kruz to juz duza lodz i spory wydatek. Na Twoim miejscu nie napalalbym sie i nie kupowal na szybko tylko po zdjeciach, filmikach czy internetowych opiniach.

Tzn. to wszystko nalezy brac pod uwage, ale najlepiej jak spróbujesz sie wbic na jakies testy. Czy to do producentow, czy dilerow, a i uzytkownikow jest sporo, którzy nie odmowia przejazdzki.

Poplywasz, podotykasz z bliska . To robi roznice.

No i bardzo wazna rzecz - kazda lodz plywa swietnie na flaucie (no prawie kazda ). Dlatego na testy najlepiej wybrac spora wode i dzien z mocnym wiatrem.

Mam świadomość tego, że będę musiał wydać ze 100 czy nawet 150 tys i dlatego chciałbym, tak jak słusznie zauważyłeś, pomacać przed decyzją.

Problem polega na tym, że w większości przypadków pomacać to sobie mogę katalog.

Dopiero się przymierzam, dopiero szukam i na pewno nie będę podejmował zbyt szybkich i pochopnych decyzji.

Posiadam łódkę z zabudową WT (walk thru), podczas szybkich przelotów oraz niekorzystnych warunków atmosferycznych jest to „zbawienie”. Już innego rozwiązania bym nie wybrał...

Fakt jest taki, że zazwyczaj łowie w 2 osoby (we trzech i więcej łowienie zamienia się w imprezę ).

Zgodzę, się że szerokość łodzi ma największe znaczenie jeśli chodzi o komfort łowienia.

Też uważam, że do pływania na dużych akwenach, przy sfalowanej wodzie zabudowa WT jest nieoceniona. Ale prawda jest taka, że zabiera sporo miejsca na łodzi. Może czas zacząć zaglądać w rejony 5,5 metra a nie 5 ...

• 0

Pasażer ma ten komfort, że może się odwrócić plecami do wiatru/deszczu, sternik już nie. To miałem na myśli pisząc o owiewce. Ja wybieram takie rozwiązanie kosztem większej przestrzeni na pokładzie. Przy 5m łodzi, dodatkowa owiewka zabiera miejsce dla jednej osoby łowiącej.

• 0

Jeżeli patrzysz pod kątem Rugii to tam nie ma "za dużej" łodzi, jedynie musisz znaleźć złoty środek bo kupisz landarę i nie będziesz miał u nas gdzie ją zwodować.

Znajomy ma Lunda 18 stopowego i teraz kupuje 3,7 aluminium bo mu się nie chce targać dużej... kolejna sprawa transport, załóż do przyczepki belkę 2,5m i wyjedź na nasze drogi zobaczysz jak to jest mijać się z tirem. Nie zniechęcam popływaj na kilku potem wybierz.

• Like 1