Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak , jest poprawna , ja się odniosłem do konkurencji gdzie to wygląda zdecydowanie lepiej. W uproszczeniu każdy centymetr w szerz poprawia stabilność

Problem w tym, że to połowiczna prawda, bo tak jest przy flaucie, na niepofalowanej wodzie.

Czym szersza łódka tym dotkliwiej daje się we znaki fala, bo tym łatwiej łódka przyjmuje kształt pofalowanej wody.

łódka wąska o niskim środku ciężkości i sporym zanurzeniu przy nawet sporej fali pozostaje niewzruszona...

słowa kluczowe: stateczność kształtu a stateczność ciężaru.....

Pomijam już inne uwarunkowania, które sprawiają, że zbyt szeroka łódka wcale nie jest dobrym wyborem

• Like 1

• 0

Powyżej pewnej wartości dalsze poszerzanie już za dużo nie dodaje. Poza tym szerokość kadłuba nie jest tak istotna, jak szerokość w wodnicy. Polepszenie każdej cechy pociąga pogorszenie innej. Ogólnie zgadzam się z Garfieldem, że za szeroko to wcale nie jest dobrze - raz że większa tendencja do klepania i efektu spławika na fali, dwa - większe opory powietrza i tarcie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Problem w tym, że to połowiczna prawda, bo tak jest przy flaucie, na niepofalowanej wodzie.

Czym szersza łódka tym dotkliwiej daje się we znaki fala, bo tym łatwiej łódka przyjmuje kształt pofalowanej wody.

łódka wąska o niskim środku ciężkości i sporym zanurzeniu przy nawet sporej fali pozostaje niewzruszona...

słowa kluczowe: stateczność kształtu a stateczność ciężaru.....

Pomijam już inne uwarunkowania, które sprawiają, że zbyt szeroka łódka wcale nie jest dobrym wyborem

Ja odnoszę się wyłącznie do 164cm szerokości przy długości 390cm i to mierzone w najszerszym miejscu, podłoga wewnątrz będzie odpowiednio mniejsza niż przy łódce która ma 170 czy 175cm szerokości.

• 0

Ja odnoszę się wyłącznie do 164cm szerokości przy długości 390cm i to mierzone w najszerszym miejscu, podłoga wewnątrz będzie odpowiednio mniejsza niż przy łódce która ma 170 czy 175cm szerokości.

He he, niekoniecznie. Zbytnio upraszcz sprawę. Zależy od kąta pochylenia burt.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 3

• 0

Proponuję od razu zrobić podłogę. U mnie była podobne skosy ma ziemi jeden sezon się przemenczyłem i żałuję że nie zrobiłem tego zaraz po zakupie. No i jedną ławkę przerobiłem na otwieraną bakistę. Jeszcze zimą więc jest chwila na dłubanie bo w sezonie gwarantuję Ci że nie będziesz miał chęci

• Like 2

• 0

Proponuję od razu zrobić podłogę. U mnie była podobne skosy ma ziemi jeden sezon się przemenczyłem i żałuję że nie zrobiłem tego zaraz po zakupie. No i jedną ławkę przerobiłem na otwieraną bakistę. Jeszcze zimą więc jest chwila na dłubanie bo w sezonie gwarantuję Ci że nie będziesz miał chęci

Właśnie zastanowiłem się nad tym jak poprownie i z czego wykonać plask podłogę ,msz jakies foto z pracy przy swoje zabudowie