Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łódka przyjechała z usa ale nie ja ją sprowadzałem do europy...

Ogólnie na dzień dzisiejszy jest ciężko kupić coś sensownego w stanach bo rynek jest pusty jak bęben dochodzi do tego wzrost cen stali... Covid zrobił swoje... Ceny są kosmiczne w porównaniu do lat poprzednich. Ale zdarzają się rodzynki które warto kupić...

Jesli nawet coś uda się znaleźć to kontener, cło, vat, opłaty portowe to jakieś 50% wartości łodzi.

No i fajnie jak masz zaufanego ludka w usa który Ci to obejrzy i załaduje na kontener. [emoji6]

Tyle wiem.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

A jak oceniasz jakość takiego Trackera w porównaniu z rodzimymi konstrukcjami, jeśli masz punkt odniesienia?

• 0

Rodzimy producent alu dość sceptycznie wypowiada się nt wyrobów z USA wyjątkiem jest Lund. Argumentują to grubością poszycia i nitowaniem.

Edyta: w mojej ocenie mają rację. Jak stoją obok siebie tracker i tangiri wtedy dopiero wiadomo i czym się mówi.

Panie generale melduję iż jest założony wątek Skylla tam znajdzie Pan odpowiednie rozkazy.

http://jerkbait.pl/topic/43181-łodzie-skylla-czy-ktoś-posiada-uwagi-i-opinie/page-13

Edytowane przez Radbraw

• 0

Rodzimy producent alu dość sceptycznie wypowiada się nt wyrobów z USA wyjątkiem jest Lund. Argumentują to grubością poszycia i nitowaniem.

Edyta: w mojej ocenie mają rację. Jak stoją obok siebie tracker i tangiri wtedy dopiero wiadomo i czym się mówi.

Panie generale melduję iż jest założony wątek Skylla tam znajdzie Pan odpowiednie rozkazy.

http://jerkbait.pl/topic/43181-łodzie-skylla-czy-ktoś-posiada-uwagi-i-opinie/page-13

Jak stoją tracker i tangiri to o czym się mówi?

• 0

Jest tyle samo zwolenników łodzi nitowanych co spawanych... [emoji6] Mój tracker jest w pełni spawany

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Żebyś nie wiem jak chciał kombinować to do tego 50% dodaj jeszcze 35 i będziesz bliżej prawdy :) oprócz VAT, cła itd itp jest jeszcze podatek TRUMPOWY 25% extra także nie jest kolorowo.

Dla przykładu kupując łódź za 10$ i nie kombinując na fakturze to śmiało można doliczyć kosztów co najmniej następne 10 $

Edytowane przez womaly23
  • Like 4

• 0

Prosta formuła: dodaj do ceny łódki koszt transportu w US i z US do Polski. Otrzymaną kwotę pomnóż przez 1,54 i dodaj do niej koszty odprawy w PL (agencja itp). Nie wiem ile teraz kontener w z US, ale przy 10k to może być jak Piotrek mówi.

• 0

Kontener 42ft 3800$ wiec transport do Gdanska 1500 pln oplat portowych plus jezeli chcesz pod dom musisz doliczyc transport po polsce.W kontener smialo wejda ci 2 lodki. Lodek u dealerow i na aukcjach zeczywiscie malo i ceny ida w gore praktycznie co tydzie ale jest zatrzesienie lodek urzywanych niektore w prawie idealnym stanie rocznikow 2000-2005 niektore ceny z kosmoso ale i duzo za rosadna cene tzn tanio poniewaz towarzystwo podostawalo juz po 5 czekow na covid wiec polecieli po nowe a stare zajmuja miejsce

• 0

Żebyś nie wiem jak chciał kombinować to do tego 50% dodaj jeszcze 35 i będziesz bliżej prawdy :) oprócz VAT, cła itd itp jest jeszcze podatek TRUMPOWY 25% extra także nie jest kolorowo.

Dla przykładu kupując łódź za 10$ i nie kombinując na fakturze to śmiało można doliczyć kosztów co najmniej następne 10 $

No to faktycznie opłacalność takiej akcji jest dość słaba, przynajmniej w przypadku kupna mniejszej/tańszej łodzi w sensie takiej za 10k$ powiedzmy.

• 0

To jest właśnie to

Coś napiszę wypiwiem się, ale po zadanym pytaniu zniknę :-)

• 0

No tak rozumiem wszystko, ale porównanie amerykańskich łodzi do naszych rodzimych produkcji jest trochę nie na miejscu

Niby dlaczego nie na miejscu...  czyżby naszym rodzimym konstrukcjom czegoś brakowało ...

Rozumiem że nie wszystkie nasze produkty nadają cię do cenzurowania ale również amerykańskie mają swoje wady ... 

• 0

Niby dlaczego nie na miejscu... czyżby naszym rodzimym konstrukcjom czegoś brakowało ...

Rozumiem że nie wszystkie nasze produkty nadają cię do cenzurowania ale również amerykańskie mają swoje wady ...

Moim zdaniem brakuje bardzo wiele

Nie wiem też, o jakich naszych łodziach piszesz i trudno mi się odnieść, bo może czegoś nie wiem :-)

Edytowane przez @Brig

• 0

Możesz napisać kilka rzeczy których brakuje ? Może wykorzystam do swojej jednostki. :)

Karol wie co pisze, pływa pancernikiem o zgrabnych kształtach ;)

Zacząć pewnie trzeba by, od kilkudziesięciu lat praktyki w bydowie łodzi a, jak Ty nie widzisz różnicy to co ja będę pisał

Przepraszam mam jeszcze takie pytanie, a jaką łodzią pływasz?

Edytowane przez @Brig

• 0

Dla mnie dziwne pytanie czym pływasz? Czy to ma znaczenie? Uważam że każdy ma różne potrzeby dla jednych się liczy szpan i ile zapłacił dla drugich mobilność i waga dla 3 wyposażenie itp.Nie porównujmy łódek za parę tysięcy do innych wartych prawie tyle co mieszkanie. Jedni wolą japońskie inni amerykańskie a kolejni angielskie. Ważne aby nam pasowała Polskie produkty dorównują a nawet i czasami przewyższają jakością zagraniczne. Nie mamy czego się wstydzić ,,made in Poland"

• Like 1

• 0

No tak rozumiem wszystko, ale porównanie amerykańskich łodzi do naszych rodzimych produkcji jest trochę nie na miejscu

Moim zdaniem porównywanie jest jak najbardziej na miejscu, bo co to? amerykańskie to świętość jakaś? a może polskie to świętość? 

1. małe łodzie aluminiowe amerykańskie są robione z blachy 1.5mm do 2mm. Oczywiście takie blachy są klejone i nitowane, ale nie to jest istotne... Istotne jest to że blachy mają przetłoczenia wzdłużne robiące za wzdłużniki oraz przestrzenne wregi omega.

d-1024x570.jpg

Dzięki takiej kombinacji łódka jest niezwykle lekka (4 metrowa łódka w okolicach 60kg). Właśnie wyginanie tych przestrzennych wręg o przekroju omega przerasta naszych rodzimych wytwórców. (Być może się mylę, ale nie słyszałem o takich wręgach w naszych produkcjach).....

U nas króluje budowa klasyczna oparta o szkielet z wyciętych laserowo płaskich blach, blachy poszycia 3mm+

Klasyczna metoda budowy szkieletu i całej łodzi jest ok, ale do łodzi dużych.... Nie da się tej metody zastosować do łodzi z poszyciem 2mm bo przy tak cienkim poszyciu wręgi i wzdłużniki działają jak noże... z łatwością przegina się blacha poszycia na płaskich, działających jak ostre noże wręgach...

Przy małych łódkach wręgi typu omega to mus. Metody klasycznej nie da się skalować w nieskończoność w dół.

No i w polskich warunkach powstają koszmary, gdzie łódka mająca 3.6 metra z poszyciem 3mm i takim samym szkieletem zaczyna ważyć 180 kg....

Łódka 4.3 metra waży 270 kg...... i bez zmiany systemu szkieletowania na wręgi przestrzenne można odchudzić łódkę tylko oszukując na jej sztywności...

2. łódki amerykańskie praktycznie zawsze dobrze policzone pod wzgledem podstawowych współczynników czyli relacja wagi i długości, wagi i mocy silnika, dobrze dobranego kąta dna deadrise. Za oceanem tych 18 podstawowych współczynników powszechnie się używa, a w europejskiej szkole projektowania policzyć umiemy, że łódka waży np 232,5 kg i nie wiemy czy to dużo czy mało....

3. Łódki wędkarskie typu bass boat..... łódki, które potrafią pływać bardzo szybko, dzięki perfekcyjnemu wyważeniu... pokład bassowy to produkt uboczny, pokład bassowy jest po to, żeby skrywać wzmocniony szkielet a nie wartość sama w sobie. Ci nasi producenci, których znam osobiście nie przyjmują tego do wiadomości.....

4. Praktyka w budowie łodzi. A co to wogóle znaczy??? Co innego projektowanie w zgodzie z zasadami a co innego znajomość technologii i kwalifikacje pracowników produkcyjnych i posiadany sprzęt.

Projektantów to bym się tak bardzo nie czepiał. Sam nie mam kompleksów, a i na kolegów po fachu specjalnie nie dam powiedzieć złego słowa.

Natomiast właściciele firm produkcyjnych pokazują 19 stopowego bass boata i mówią: "Panie Sławeczku, poproszę taką samą, tylko, żeby miała 3.6 metra i oczywiście, żeby na małym silniczku pływa prawie tak samo jak ta 19 stopowa na silniku 150 HP. Na argument, że to się tak nie da zawsze jest: "Panie Sławeczku, pan coś pokombinuje i na bank coś tam pan wymyśli"

Najsłabszym ogniwem naszych firm (przynajmniej tych które znam od środka) są ich właściciele... Na szczęście nie znam wszystkich firm i ich właścicieli, więc zakładam, ża ta część, której nie znam, to ta lepsza część.

Kwalifikacjom pracowników też się specjalnie nie czepiam..

5. Laminat - w temacie kompozytów od lat 50 tych XX wieku, czyli od epoki wiaderka z żywicą i wałka sporo się zmieniło, no naprawdę sporo....

A czy ktoś z naszych wytwórców łódek z laminatu używa czegoś więcej?? Wskażcie który z naszych wytwórców używa infuzji próżniowej..... Wskażcie, który z naszych wytwórców używa żywicy innej niż poliestrowa? 

6. Amerykańskie łódki mają bardzo często pokłady sklejkowe, generalnie nie unika się stosowania sklejki i ogólnie drewna do budowy łodzi. W amerykańskich łódkach wykończenie to najczęsciej "dywan" Ale też za oceanem są inne uwarunkowania. Nad moim jeziorem większość łódek stoi w marinie na wodzie. Amerykańskie łódki są wożone na przyczepach i trzymane w garażach.

W naszych polskich warunkach sklejki i dywany to moim zdaniem taki średni trochę pomysł, jeśli łódka ma być przez cały sezon trzymana na wodzie w porcie.

7. wiedza wodniacka użytkowników łódek....

Podczas kursu na patent sternika motorowodnego nie ma ani minuty o pływaniu w ślizgu... Podczas egzaminu na takowy patent nie ma ani jednego pytania zahaczającego o pływanie w ślizgu. Nie ma o rodzajach niestabilności dynamicznych i o tym jak wydobyć się z kłopotów.... Cały ten kurs i uprawnienia to pic na wodę fotomontaż....

To skąd użytkownicy mają wiedzieć co to jest chociażby "chine walking" i dlaczego jest to niebezpieczne....

Tym bardziej nie wiedzą (bo i skąd?) na co zwracać uwagę w wyborze łodzi. Przez to presja na producentów jest mała albo żadna. To nic dziwnego, że dalej się sprzedają łódki budowane technologią z lat 50 tych XX wieku....

Gdyby usersi, czyli MY byli świadomi, że laminat z infuzji próżniowej jest znacznie mocniejszy niż ten wałek i wiadro to byłaby presja, pojawiłaby się konkurencja...

To tak w astronomicznym skrócie. Żeby cokolwiek ocenić potrzebna jest niestety wiedza nieco większa niż stereotypy a amerykańskie to dobre, a chińskie to złe...

Niestety kraj pochodzenia wcale ale wcale nie jest gwarancją jakości.

PS. Nie było moim celem dokuczyć komukolwiek, jeśli kogoś uraziłem, to z góry przepraszam.

• Like 15

• 0

Tylko czemu łodzie robione na skandynawie są lepiej wykonane niż na nasz rodziny rynek? Mówie akurat o laminacie.

W alu też pewnie tak to się przedstawia.

Alu idą identyczne czy na Skandynawię czy na PL.

Spójrz na dystrybucję Skylla.

Szwecja/Norwegia dalej Niemcy, Austria, Francja i kiedyś Hiszpania wszędzie ten sam opis: konstrukcja, grubość blachy, wyposażenie itp Mam wrażenie że Skylla czy Tangiri więcej sprzedają za granicę niż w Polskę.

• 0

Moim zdaniem porównywanie jest jak najbardziej na miejscu, bo co to? amerykańskie to świętość jakaś? a może polskie to świętość?

Sławku dziękuję, ale co to ma do rozpoczętej tu dyskusji ,która stawia Trackera w tyle za naszymi producentami ,co jest co najmniej śmieszne choć nie wiem jaki model i z którego roku , bo nie zostało to sprecyzowane, ale mam nadzieję ,że kolega Radbraw nie porównał go do dwudziestoletniego trutnia z coparta  po trzech powodziach
Bo jeśli mam być szczery,to patrząc na Trackera Pro Guide v - 16 sc z roku 2020 który jest jednym z podstawowych produktów tej firmy i na nasze produkcje to ni w ząb przez gardło taka teoria by mi nie przeszła :-)
Edytowane przez @Brig