Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odwracając pytanie zatem. Na jakim jeziorze przy jakich warunkach wg Ciebie się nie sprawdzi?

Wielkość jeziora tu nie gra roli.

Myślę że przy wietrze do 15km/h bez dużych porywów spokojnie da się łowić z takiej łódki na każdym jeziorze.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Trochę poczytałem wątek ale jest dosyć obszerny więc jak już padła odpowiedź na pytanie to przepraszam. Mianowicie...

Jakimi parametrami powinien się charakteryzować stabilny blaszak (waga, długość, szerokość, wysokość burty)?

• Like 2

• 0

Wypłynąć można wszystkim i wszędzie. Tylko czy jest się wtedy głupim czy odważnym należy sobie odpowiedzieć samemu :).

Trochę poczytałem wątek ale jest dosyć obszerny więc jak już padła odpowiedź na pytanie to przepraszam. Mianowicie...
Jakimi parametrami powinien się charakteryzować stabilny blaszak (waga, długość, szerokość, wysokość burty)?

Temat tak obszerny że nie na darmo jest już ponad 50 stron w tym temacie :).

Za wąska łódka to źle, za szeroka też nie zawsze najlepiej. Za lekka łódka też nie dobrze, za ciężka łódź niesie za sobą zakup mocniejszego silnika, mocniejszej przyczepy ( DMC powyżej 750 Kg), mocniejszego holownika.

Za niska burta będzie lipna na fali i będzie się wlewać woda przy mocniejszym wietrze od strony dziobu, natomiast za wysoka burta nie będzie wygodna w wędkowaniu ...

Kolejna kwestia to kategoria projektowa łodzi ( tak jak wspomniał DANO) : C lub D. Jednak jak wspomniałeś o jeziorze więc nie będzie miało to większego znaczenia.

Wspomniana przez Ciebie Aluma wygląda mi na model V14 lub coś podobnego, więc zdecydowanie na jeziorka z silnikiem 20 KM to bardzo fajna jednostka pływająca .

• Like 2

• 0

Panowie od dawna dojrzewam do „poważniejszej” łódki i na pewno musi być Alu. Na naszym rynku jest już całkiem sporo roznego rodzaju łódek od ponoć dość sensownych kimple po 9-11 tys , linderow , mocno popularnych skylli/Tangiri po bardzo drogie zachodnie rasowe lodzie. Jak wielu z Was szukam złotego środka. Długość 4-4,5 m zabudowany pokład z suchymi schowkami i ta nieszczęsna waga żeby nie zabijała. Widziałem skylle 420 dla mie piękna ale jest dużo głosów ze silnik absolutne minimum to 30 km i demonem prędkości i tak nie będzie, nie mówiąc o elektryku , a na elektryku będę pływał na pewno dużo. Są rowniez lodki typu alumacraft/ lund ale stosunkowo lekkie to golasy bez zabudowy a te bardziej wybajerowane zabijają cena nie wspominając o wadze. Czy znalazł ktoś złoty środek jeśli chodzi o wielkość / funkcjonalny poklad i wagę . Jest rowniez na naszym forum kilku specow którzy sami maja większe bądź bardzo duże pojęciem o robieniu łódek z alu i tutaj tez zapewne jest się nad czym pochylić.

• Like 1

• 0

Panowie od dawna dojrzewam do „poważniejszej” łódki i na pewno musi być Alu. Na naszym rynku jest już całkiem sporo roznego rodzaju łódek od ponoć dość sensownych kimple po 9-11 tys , linderow , mocno popularnych skylli/Tangiri po bardzo drogie zachodnie rasowe lodzie. Jak wielu z Was szukam złotego środka. Długość 4-4,5 m zabudowany pokład z suchymi schowkami i ta nieszczęsna waga żeby nie zabijała. Widziałem skylle 420 dla mie piękna ale jest dużo głosów ze silnik absolutne minimum to 30 km i demonem prędkości i tak nie będzie, nie mówiąc o elektryku , a na elektryku będę pływał na pewno dużo. Są rowniez lodki typu alumacraft/ lund ale stosunkowo lekkie to golasy bez zabudowy a te bardziej wybajerowane zabijają cena nie wspominając o wadze. Czy znalazł ktoś złoty środek jeśli chodzi o wielkość / funkcjonalny poklad i wagę . Jest rowniez na naszym forum kilku specow którzy sami maja większe bądź bardzo duże pojęciem o robieniu łódek z alu i tutaj tez zapewne jest się nad czym pochylić.

Pomyśl o Tangiri 420, z silnikiem 30km płynie ok 50/h

• 0

Witaj posiadam kimple catch 365 masz pytania pisz