Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A alu chyba będzie dalej drożć, bo powstaje przez elektrolizę. Nie bez powodu huta w Polsce jest w Koninie. A ceny prądu lecą w kosmos.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Huty w Konininie ma od 2009 roku ,wtedy została zamknięta elektroliza. Pozostała tylko walcownia kupiona przez Szwedów w 2020r.

Ok, nie zwróciłem uwagi. Co nie zmienia faktu że była tam nie bez powodu no i ceny prądu galopują, a za nimi ceny Al.

• 0

Witam ,łodzie z allu są fajne i trwałe ,widziałem samodziełki z czarnej blachy niektóre były fajnie zrobione i radziły sobie na fali ,to może nierdzewki dało by radę ,spotkał się może ktoś z takimi łodziami .

Zobacz tutaj chłopaki dali radę, próbuj ????

https://youtu.be/AXC6hIZzAGs

• 0

Ta, niby proste, ładnie pięknie a łódka wyszła jak po gradobiciu. Jeszcze tylko dwa wiadra szpachli, parę podkładek i będzie bezwypadek.

Już lepiej pójść do pracyzarobić, przynajmniej będzie mieć wartość jakąś.

A co do nierdzewki - wyższy koszt, bo masa co najmniej 50% wyższa dla tych samych parametrów wytrzymałościowych, a nierdzewka per kilo chyba podobnie stoi. Więc po co?

post-46318-0-15693100-1644274126_thumb.png

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Zerwijcie na FB na firmę Salmon boats, bardzo fajne łodzie alu w dobrej kasie, sqm czekam na 420ke pod krótka stopę od nich

Plywalem ta łodzią może już ? Na testach czy coś?

Robisz po rumpel czy maneta ?

Ciekaw jestem jak to zachowuje się na wodzie. Jaki motor opcjonalnie tam dac itd

• 0

Tu jest fajny filmik ze spawania aluminiowej łódki. Wydaje się proste...dla kogoś kto spawa

https://youtu.be/J277UV_g5PE

Spróbuj a szybko zmienisz zdanie, spawanie aluminium tigiem to nie jest to samo co lepienie kątowników stalowych elektrodą.

Oj dużo trzeba zmarnować materiału i gazu żeby jako tako lepić bo spawaniem nie da się tego nazwać.

• Like 1