Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Udało mi się zakończyć pierwszy etap prac przy łodzi. W końcu wygląda tak jak chciałem alby wyglądała finalnie. Jeszcze podłoga została, jak odkręcę poluzowane nitonaktetki to wykleje jeszcze podłogę vinylem, jak nie to będzie rzucany dywanik jak do tej pory. Dużo pracy było przy wyklejaniu całej jednostki ale z efektu jestem bardzo zadowolony ???? najpierw oddałem do wyspawania dwóch dodatkowych bakist bocznych, w tym jednej na wędki,a później sam wykleiłem winylem i wykładziną dywanową. Tak wyglądała pierwotnie

post-52585-0-07241900-1649571393_thumb.jpeg

A tu już z nowymi bakistami i wyklejona.

post-52585-0-28985300-1649571464_thumb.jpeg

post-52585-0-09626800-1649571491_thumb.jpeg

post-52585-0-65183600-1649571522_thumb.jpegpost-52585-0-12150100-1649571538_thumb.jpegpost-52585-0-04204700-1649571564_thumb.jpegpost-52585-0-04812100-1649571581_thumb.jpeg

Teraz pozostało zainstalować resztę gratow, fotele, elektronike, a i delikatnie muszę przerobić elektrykę bo drugi aku dojdzie. ????

• Like 7

• 0

Kawał dobrej roboty wykonałeś. Podzielisz się informacją skąd brałeś wykładzinę winylową i dywanową, oraz czy w Twojej ocenie dywanowa będzie odpowiednia na podłogę łodzi?

Sam przymierzam się do wyklejenia wnętrza w łodzi i szukam opinii.

Pozdrawiam.

• 0

Wykładzinę winylową kupiłem w sklepie myboat,zaś dywanową na allegro. Miałem wcześniej ją rzuconą na podłogę i po roku nie zauważyłem zbytnio zużycia a na jesieni dostała w kość. Jeżeli ktoś bardzo dba o czystość, zmienia buty itd to może być i dywan na podłodze, ja niestety łowię na Wiśle i błoto, piach są tu nieuniknione. Będę dążył do tego żeby winyl też wykleić na podłodze. Puściło mi kilka nitonakretek od mocowań podstaw foteli, jeszcze z tym nie walczyłem ale jak uda mi się je odkręcić to wykleje. Jeśli nie to będzie rzucany "dywanik" i wyciągany do czyszczenia jak miałem do tej pory.

• Like 1

• 0

Aaaa jak masz zamiar wyklejać to sprawdź ile masz miejsca wokół pokryw bakist. Wykładzina sporo zajmuje i do tego podnosi klapy do góry. Ja praktycznie wszystko szlifowałem. Trzeba to mieć na uwadze. Na początku o tym nie pomyślałem ????

Edytowane przez Lucas

• 0

Nie bedliner ma strukture chropowata od lagodnie jak papier scierny do takiej jak bys wysypal ziarna malego grochu

Wszystkie lodki na polowania fabrycznie sa malowane bedlinerm lowe alumacraft czy tracker sam mam ktoras z koleji pomalowana tak lodke scieralnosc praktycznie zerowa co bys tam nie wylal jest ok

• 0

Ostatnio była tu zainicjowana przeze mnie dyskusja na ten temat. Jeśli łajba ma być do celów wędkarskich to na podłogę lepiej winyl, niż dywan. Sam mam łódź z dywanem i chętnie na winyl bym wymienił.

Co Ci się dzieje niepokojącego z dywanem, że wymienił byś na winyl?

Spojrzałem na te winylowe wykładziny i z pewnością łatwiej utrzymać je w czystości aniżeli dywan.

Z drugiej strony strasznie to cienkie i efekt wygłuszający chyba też słaby.

W jakich kategoriach bym tego nie rozpatrywał to nie ma złotego środka, a zdecydować się na coś trzeba

• 0

Rozumiem. Moja też stoi pod plandeką na zewnątrz. Co prawda plandeka jest tak zrobiona, że łajba nie jest szczelnie opasana. Praktycznie na całej szerokości rufy jest dostęp powietrza do wewnętrznej części łodzi. Niemniej jednak mokre i wilgotne wnętrze może być upierdliwe.

Dzięki, że zwróciłeś mi uwagę na ten aspekt. Pozostaje mi dalej bić się z myślami co wybrać ;)

Edytowane przez UTi

• 0

Dlatego jak masz poklad i skrytki z aluminium, compzytu lub plywood nasiakniety epoxy a to wszystko pokryte bedlinerem moze stac na tym woda mokre caly rok nic sie nie dzieje wszczegolnosci jak masz piane pod pokladem ktora nie nabiera wody lub inne rozwiazanie

• 0

Ja swoją łódź z wierzchu malowałem poliuretanem. Najpierw podkład epoksydowy, a później poliuretan. Też była robiona od zera, nawet spawana tak jak chciałem. Później elektryke kładłem z kolegą, elektronika i w końcu po 4 latach czy pięciu zebrałem się do wykończenia w środku.

• 0

Lukasz moja byla pomalowana 40 lat temu i do dnia dzisiejszego procz rys farba byla w idealnym stanie wyczyscilem (umylem) ageesywnym dziadostwem z rodziny acetone i jestem 99.9% pewny ze orginalna farba za nastepne 20 lat bedzie ok a po tracker-ze sladu nie zostanie

• 0

Mam problem z nitowaną łodzią aluminiową Quicksilver 450 SF. Łódź jakoś 2002 rok produkcji. Kupiona na początku tego roku i miała za sobą już ok. 5 wypadów gdzie wszystko było ok. W ostatni weekend po wodowaniu łodzi i przepłynięciu ok. 2km zauważyłem że nabiera dość znacznie wody. Powrót na slip, wciągam łódkę na przyczepkę i trochę się zdziwiłem gdyż brak jednego nitu co widać na filmikach. Na 100% nigdzie nie było uderzone bynajmniej od kiedy ją posiadam tym bardziej że nit wypadł po środku jakieś 20cm od pawęży. Na szczęście znalazłem jakąś pasującą śrubkę z nakrętką i był dostęp od 2 stron żeby ją przykręcić i tymczasowo uszczelnić. Pytanie czy to normalne w nitowanych łodziach że lubią sobie od czasu do czasu wypadać nity? Czy są jakieś zestawy naprawcze (nity + nitownica) czym to porządnie naprawię i mogę mieć na łodzi/ w aucie w razie podobnej awarii w przyszłości?

• 0

Jest taki klej który kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym. Wygląda jak plastelina w środku jest utwardzacz po wygnieceniu w ręce łapie po ok 5min na kamień. Kleiłem tym zbiornik paliwa jak mi dziurę zrobili i paliwo buchneli. Klei naprawdę dobrze. Mam kawałek zawsze na łódce w razie czego

• Like 1