Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam problem z nitowaną łodzią aluminiową Quicksilver 450 SF. Łódź jakoś 2002 rok produkcji. Kupiona na początku tego roku i miała za sobą już ok. 5 wypadów gdzie wszystko było ok. W ostatni weekend po wodowaniu łodzi i przepłynięciu ok. 2km zauważyłem że nabiera dość znacznie wody. Powrót na slip, wciągam łódkę na przyczepkę i trochę się zdziwiłem gdyż brak jednego nitu co widać na filmikach. Na 100% nigdzie nie było uderzone bynajmniej od kiedy ją posiadam tym bardziej że nit wypadł po środku jakieś 20cm od pawęży. Na szczęście znalazłem jakąś pasującą śrubkę z nakrętką i był dostęp od 2 stron żeby ją przykręcić i tymczasowo uszczelnić. Pytanie czy to normalne w nitowanych łodziach że lubią sobie od czasu do czasu wypadać nity? Czy są jakieś zestawy naprawcze (nity + nitownica) czym to porządnie naprawię i mogę mieć na łodzi/ w aucie w razie podobnej awarii w przyszłości?

Lodzi alu , nitowanych nie powinno sie podpierac rolkami, bo moga puszczac nity.

Edytowane przez Rebel64

• 0

Te co mają po 40 i więcej lat a były dbane są nie do zdarcia , pamiętam jak bączka popularna łódka w wypożyczalniach ciężko było młotkiem dziury zrobić , obecne w połowie tak mocne nie są , oszczędności materiału wychodzą na każdym kroku

• 0

A znacie może mości Panowie firmę, która robi lekkie lodzie aluminiowe ? Sam użytkuje breme 390 , ogolnie jestem zadowolony, jako że 90% wędruje sam to.miejsca mam do oporu. Nie mniej jednak , plywam w strefach ciszy i większość łodzi aluminiowych jest dosc ciężka ... moja pusta waży 230kg, to sporo dla napędu elektrycznego. Rozglądam.sie za czym w długości 4m, z płaska podłoga w środku, bakistami przynajmniej 1 wzdłuż i dziobowej. Jedyne z lekkich kryp.znalazlwm lindera badz chinczyki. Aczkolwiek są.to lodki bez bakist praktycznie i z podłoga nie plaska. Większość łodzi w tym rozmiarze zauważyłem robia z alu 3mm co generuje masę... znacie jakieś lżejsze konstrukcje ?

• 0

Siarqu, musisz się zdecydować - albo prosto i lekko, albo zabudowa i ciężko. Jak się porozkłada te wszystkie schowki i podłogi na formatki, to wychodzi, że jest ich prawie tyle albo i więcej, co na poszyciu. Jak do Lindera czy chińczyka dołożysz zabudowę, to też nabierze krzepy ;)

• Like 1

• 0

A znacie może mości Panowie firmę, która robi lekkie lodzie aluminiowe ? Sam użytkuje breme 390 , ogolnie jestem zadowolony, jako że 90% wędruje sam to.miejsca mam do oporu. Nie mniej jednak , plywam w strefach ciszy i większość łodzi aluminiowych jest dosc ciężka ... moja pusta waży 230kg, to sporo dla napędu elektrycznego. Rozglądam.sie za czym w długości 4m, z płaska podłoga w środku, bakistami przynajmniej 1 wzdłuż i dziobowej. Jedyne z lekkich kryp.znalazlwm lindera badz chinczyki. Aczkolwiek są.to lodki bez bakist praktycznie i z podłoga nie plaska. Większość łodzi w tym rozmiarze zauważyłem robia z alu 3mm co generuje masę... znacie jakieś lżejsze konstrukcje ?

Adamie mógłbyś wrzucić fotkę swojej Bremy? Na jakim silniku na niej pływasz? Sprawdzałeś jak masz usytułowaną płytę antykawitacyjną względem dna łodzi? Mam tę łódź i staram się wymieniać doświadczeniem i uwagami aby poprawić kilka elementów na mojej krypie. Pozdrawiam

• 0

Psulek, masz racje i zdaję sobie sprawę z tego że kazdy element wnosi wagę. Tylko z tego co zauważyłem ,to większość łódek jest wykonana jak pancerniki. To generuje masę i bez spaliny min. 20hp to takie pyrkanie. Linder czy te chinczyki , sa wykonane bodajze z blach 1.5mm- tj połowa grubości i masy zarazem. Obecnie plywam na elektrtku eproplusion navy evo 6.0 . Max prędkość robię 12.5kmh, stopa jest L , ale zauważyłem że sruba łapie powietrze. Domówiłem płytę antykawitacyjna, zobaczę czy coś w niesie. Choć z tego co wyczytałem to nie jest kawitacja a lapanie powietrza - źle wytrymowanie. Jednak u mnie trym nic nie wnosi, robi się kipiel i tyle.chcial bym dobić do 16/17 kmh . I takie osiągi widziałem na innych łódkach przy tej mocy silnika. Zdaję sobie sprawę że tu żadnego slizGu nie będzie, bo moc za.mala i masa za duża. Jak miałem ponton to 6kw wystarczało do ślizgania:)

Edytowane przez siarq

• 0

Rebel skad taka teoria??? Moja lodka 5.60 Lund stoi na 4 rolkach od 40 lat na rolkach kwestia producenta

Mialem Tracker 16V na firmowej przyczepie.Rolka byla tylko jedna na rufie, sluzyla tylko do  spuszczania i wciagania lodzi.Nie podpierala lodki podczas transportu.

Widzalem taka opcje tez w innych przyczepach  amerykanskich do przewozu lodzi  nitowanych i spawanych.

Edytowane przez Rebel64