Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bed liner wpisz w Google moze cos takiego znajdziesz w polsce wszystkie aluminiowe lodki bez carpets w stanach sa tym fabrycznie malowane ja w swojej mam z grubym textures

https://poli-system.pl/tag/farba-poliuretanowa-do-samochodu/

• 0

Tak jest ślisko, od nowości jest goła blacha, oczywiście jednopłaszczowa, dno w kształcie V. Jak jest mokro można się domyśleć jak to wygląda. Dlatego chce pomalować antypoślizgową farbą. Gumowe wycieraczki przemieszczają się lub zwijają. Trochę droga ta farba z linku.

Edytowane przez Wedkarz 1987

• 0

Czytałem wstecz, ale prawie 0 wypowiedzi. Użytkuje ktoś łodzie Vizion ? Interesuje mnie jednostka 440/470 ( wersja odchudzona )  z zabudowaną konsolą. Szukam łodzi aluminiowej z zabudowaną konsolą, szybciej myślałem nad Alumą 165 Sport, ale nity mnie jakoś odrzucają, Lunda widziałem jak "pije" wodę, w temacie Alumy też są różne wypowiedzi. Ja wiem, 70 lat na rynku o czymś świadczy, ale zestaw robi się kasiorka 150k, to nie wyobrażam sobię żeby coś gdzie mi przepuszczało :P Tangiri, Skylla itp raczej odpada, bo chciałbym zabudowaną konsolę, chociaż Tangiri 460 mi się podobała, ale ta zabudowana konsola to jest sztos, tym bardziej, żę pływam cały rok, późna jesień i zima można zamarznąć na łodzi bez osłony. Finval ma świetne łodzie, ale tam waga na start 500kg, zestaw robi się już bardzo ciężki.

• 0

Ja mam Yamahe 70 KM i moim zdaniem to optymalny wybor. Mozna oczywiscie zalozyc 100 KM ale to troche przerost formy nad trescią. Oczywiscie troche szybciej wejdziesz w slizg i troche szybciej poplyniesz ale sam silnik 100 jest, z tego co pamietam, 50 kg cieższy.

Ja w dwie spore osoby, z dziobowką, trzema alumulatorami, masą sprzetu, pelnym zbiornikiem wchodze w slizg moze w 3-4 sekundy i plyne 60 km/h. Samemu troszke szybciej. Nic wiecej do tej lodzi nie trzeba

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

tak 3 inne jeszcze wystepuja :)

I nowa wiedza zagościła - dziękuję. Z ciekawości popatrzę w ofertę, choć marzenie jest ukłonowe w stronę Ameryki. Tylko nie wiem czy nerek z całego jakiegoś małego miasteczka nie musiałbym sprzedać  :D

edit.

Jakaś pierdoła jestem ,bo znajduję tyko model Evo. W trzech wersjach wyposażenia, ale wciąż Evo. 

Masz jakiegoś linka może, żeby zerknąć?

Edytowane przez Dano.

• 0

Evo z podwójną dużą szybą, pojedyncza mała konsola po prawej str, nowsza elektryka i kilka pierdol, model tiller na rumpel.

Czyli jeden model z różnym wyposażeniem.  Już zwątpiłem w umiejętności szperania w necie i w wiedzę o łodziach.  

Evo - Single Console

Evo - Double Console

Evo - Tiller.

:P ot  niedomówienie. 

Edytowane przez Dano.

• 0

Tylko z tym tillerem dali dup… elektronikę można montować tylko po lewej str. sam mocno spoglądałem w stronke 475 na rumplu jakiś czas temu. Jeszcze jest Vizion jak kolega wcześniej napisał. Macałem itp wykonanie mega mega wysoką jakość, a ma wejść teraz model 470 na rumpel. Może być bardzo mocno ciekawa :)

Edytowane przez Wojtasz

• 0

Dano,

Skąd ta sympatia do jednostek zza oceanu? 

Głównie z tego, że robią łodzie które mi się podobają i nie znalazłem żadnego producenta, który  zbliżyłby się do tego co mi najbardziej pasuje.

Do kompletu za jednostkami, które ewidentnie mi pasują idzie jakośc, bo to nie są najniższe modele jakie mamy okazje podziwiać w Polsce.

Podsumowując - te do których mam najmniej zastrzeżeń, są jednocześnie najbardziej mi pasujące.

Tylko kosztują majątek i pewnie pozostaną w sferze marzeń nie tylko z finansowych względów.

Jeśli uwzględnię obecne potrzeby na dalekiej północy, to absolutnie byłoby niezasadne kupowanie dwudziestopowej łodki.

W "moich" okolicach łajba typu Bolt 440, Brema 435-450,  Tangiri 460, Skylla 420, Pegazus 450 i wszystkie tego typu jednostki w pełni wystarczają, a jednostki 5 metrów w górę są niezasadne. Acz jak zwykle bardziej wygodne itd

• 0

Ktoś śledził może jakoś ostatnio ceny? Jak pytałem w 2022 to słuchałem, że ceny aluminium zwariowały i stąd podwyżki.

Od tamtej pory alu potaniało ok. 40 proc i niewiele obecnie droższe, niż 5 lat temu. Są przeceny niczym w biedronce tudzież lidlu?;)

• Like 1