Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chcę kupić swoją pierwszą łódź aluminiową. Najbardziej sklamiam się ku skylli 390 ale vinka 400 też chodzi mi po głowie. Nie mam żadnego porównania odnośnie tych dwóch jednostek. W sumie pływałem tylko rf420 więc i doświadczenia brak. Po prostu amaror szuka łódki i chce kupić możliwie coś najlepszego w tej cenie

• 0

Pływał Pan skylla ale nie wiem czy akurat 390 więc w teorii ma Pan porównanie... Rozumiem, że vinka wypada lepiej przy skylli jeśli chodzi o zachowanie na fali? Podwyższenie burty na dziobie przyniosło efekty?

• 0

obydwie mają niestety montaż na burtach tylko na relingach, co dla mnie jest piekielnie niewygodne. Dziwne w przypadku winki, która ma przecież płaskie burtu a wystarczy zwykła szyna i już montaż lepszy niż na relingach,

vinka może mieć normalny łódkowy winyl a skylla gąbkę powyklejaną, która mi nie odpowiadała, łatwo było ją uszkodzić, a czarna nagrzewała się w słoneczne dni

Nie pływałem żadną z nich, miałem kiedyś skylle 370 i miała dla mnie trochę wad. Jak piszą inni popływaj, niestety w Polsce chyba nie ma zwyczaju tzw on water days gdzie sprzedawcy reprezentują łodzie na wodzie i można obejrzeć jej inaczej niż na przyczepie.

• 0

W Skylli burta od góry jest płaska w Vince nie. Pracujemy nad wprowadzeniem szyn montowanych albo od wewnętrznej strony burty albo zamiast relingi. Jednak właśnie ze względu na to, że góra burty jest w kształcie fali nie jest to takie proste żeby nie wyglądało to zwyczajnie szpetnie. Najprostrzym rozwiązaniem jest wspawanie profila od wewnętrznje strony burty ale też nie wygląda to super.

• 0

Drodzy Koledzy

Czy ktoś z woj. Mazowieckiego, a najlepiej z naszego odcinka Wisły lub Narwi posiada łódź Devilcraft 470? Bardzo chciałbym ją obejrzeć w naturalnym środowisku i pogadać z użytkownikiem, za co chętnie odwdzięczę się dobrym trunkiem albo worem ripperów. 

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 1

• 0

Mam devilcrafta od roku,z wad to niezbyt przemyślany rozklad bakist, nie ma za bardzo jak zamontować foteli na wzór bassowych łodzi z Usa, nie oszczędzam jej, jest tyrana po kamieniach, zwalonych drzewach itd dzięki silnikowi Jet drive, nie jest zbyt zwrotną, trzeba nauczyć się takim zestawem skręcać np. w krętych zakolach Nidy. Za to latam 40 - 50 km/h po płytkich przelewach i przełomach Wisły, w ślizgu wystarcza 15 cm wody. Ogólnie jestem zadowolony, przebudowałbym jedynie trochę pokład pod moje potrzeby. Podobna łódź z USA, z lepszym pokładem wychodzi przynajmniej 3 razy drozej

• 0

Chcę wyspawać sobie tego typu konstrukcję na użytek własny do pływania po Wiśle, a nie chcę po chamsku zajmować czasu producentowi, skoro interesuje mnie tylko szpiegostwo. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń tego typu konstrukcji, ale do pływania po rzece, gdzie przyda się niskie zanurzenie, cena i duża powierzchnia użytkowa będzie jak znalazł. Stąd te podchody. A podejrzeć chcę właśnie, co mogę zrobić lepiej, żeby później nie żałować zbyt wielu decyzji projektowych.

Edytowane przez Dziad Wodny

• 0

Chcę wyspawać sobie tego typu konstrukcję na użytek własny do pływania po Wiśle, a nie chcę po chamsku zajmować czasu producentowi, skoro interesuje mnie tylko szpiegostwo. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń tego typu konstrukcji, ale do pływania po rzece, gdzie przyda się niskie zanurzenie, cena i duża powierzchnia użytkowa będzie jak znalazł. Stąd te podchody. A podejrzeć chcę właśnie, co mogę zrobić lepiej, żeby później nie żałować zbyt wielu decyzji projektowych.

Przemyśl czy za 18.500 opłaca Ci się samemu kombinować,myślę że warto zadzwonić do producenta, może sprzeda Ci surówkę niemalowana za niższa cenę i sam sobie ogarniesz resztę pod swoje potrzeby.

• 0

Ja stoję przed dylematem Skylla czy Brema?

brema to bardziej budzetowa lodka vs skyla , ale i tansza. wizualnie nie cieszy tak oka jak skyla, ale tez nie jest to gniot. Miejsca sporo na bremie , jest dos szeroka , ciezka , wykonanie bez nacisku na jakas perfekcyjna estetyke . wedlug mnie cena do jakosci przy bremie jest ok. Jak szukasz estetyki , pociechy dla oka , gadzetowych rozwiazan to trzeba siegnac glebiej do kieszeni. To juz kwestia oczekiwan i co kto lubi . Mi osobiscie bardziej podobaja sie lodzie vinka niz skyla

• 0

Finval w TOP 3 ?To jakieś nieporozumienie

A rozwiń coś o tym finvalu i nieporozumieniu? Jeszcze wracając do skylla vs Brema. A może Bolt (oczywiście zależy od tego jakiej długości łodzi szuka autor zapytania)? Bolt 440 jak dla mnie bardzo dopracowana łódź. Jest niestety tylko jeden model, 440 właśnie. Kiedyś była też wersja krótsza ale chyba już nieaktualny temat. Właściciel Bolt był wcześniej powiązany ze skyllą. Sam użytkuję bremę 430 ale jakbym bardziej śmierdział kasą wziąłbym bolta. Pływa super i wykonanie perfekt. Na jerku, jest użytkownik Bolta @golenia. Warto zapytać. Edytowane przez rower26