Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ta pianka w skylli to jest dramat. Po roku użytkowania w ciepłe dni wszystko jest brudne, od ciuchów po ręce. Po rybach wyglądasz jak górnik. Pływam regularnie na 2 modelach 390 i 450 w obu przypadkach jest to samo.

Najlepiej brać gola blachę.

W sumie nie wiem co napisałeś więc dopytam; twierdzisz że pianka brudzi czy pianka się brudzi?? Bo jeżeli chodzi o to że pianka się brudzi to tak samo łatwo się zmywa, nawet zwykły deszcz zmywa z niej wszystko.

Edytowane przez Ardoro

• 0

Panowie, znajomy szuka niedużej łódeczki z alu, około 370-400 cm. Priorytet to waga ( facet nie jest małolatem  ;) ) choć nie kosztem trwałości konstrukcji. Chodzi o tzw. rozsądny kompromis. Na drugim miejscu zwrotność. Pływane będzie głównie po niedużych zbiornikach słodkowodnych i najczęściej po naszych pięknych jeziorach mazurskich. Ja z łódkami doświadczenia nie mam stąd właśnie pytanie do Was.

Edytowane przez S.N.

• 0

W sumie nie wiem co napisałeś więc dopytam; twierdzisz że pianka brudzi czy pianka się brudzi?? Bo jeżeli chodzi o to że pianka się brudzi to tak samo łatwo się zmywa, nawet zwykły deszcz zmywa z niej wszystko.

Pianka jak juz trochę zostanie zniszczona i zaczyna się ścierać, oddaje kolor czarny w momencie ścierania się, można rzec, że „farbuje”.

• 0

Byłem oglądać Skyllę 450. Ogólnie łódka mi się podoba i wygląda na solidną. Wiadomo dywan byłby przyjemniejszy w dotyku i dla oka ale za to czyszczenie na plus. Jedyny minus to toche mała bakista na dziobie pod akumulator. No i pytanie o wyskokość burt. Wydawało mi się że ma niższą burtę jak inne łódki. No i chyba rzeczywiście bo miała 54cm a kolega mierzył w swojej bremie i jest 65cm.

• 0

Ta dyskusja umrze śmiercią naturalną lub nienaturalną ????. Nie ukrywajmy w większości przypadków budżet ogranicza. Jedna firma bardziej do przodu od innej. Ale już w czym to nie dowiemy się. Każdy producent walczy o rynek. Ten co okleja tkaniną zarzuca temu co sprzedaje gołą blachę że surowa. Z kolei ten drugi że ten co okleja ukrywa wady fabryczne. Nikt tutaj rzetelnie nie przedstawi argumentów bo to temat złożony. A poza tym ilu z nas może być rzeczoznawcami w zakresie spawania aluminium i kontrukcji łodzi. Ja powiem inaczej. Im dalej od domu kupujwsz łódź tym gorzej dla ciebie. W trakcie produkcji łodzi mam prawo zobaczyć skorupę przed zaspawaniem pokładu. Mam prawo zajrzeć w komory przed napełnieniem pileczkami lub pianą. Swoją drogą to też jedno z zagadnień różniące poszczególne modele. Tzw. współczynnik ceny do jakości jest bardzo ważny i pomocny w wyborze łódki. Tylko kto skonstruuje super ankietę, a następnie obiektywnie ją wypełni na podstawie rzetelnych danych. Nikt.

Edytowane przez bassy
  • Like 1

• 0

W trakcie produkcji łodzi mam prawo zobaczyć skorupę przed zaspawaniem pokładu. Mam prawo zajrzeć w komory przed napełnieniem pileczkami lub pianą. Swoją drogą to też jedno z zagadnień różniące poszczególne modele. 

I znam kilku producentów, którzy dadzą Ci taką możliwość. Z tych wymienionych wcześniej.

Jam ciekaw po prostu, jak mało trzeba widzieć w życiu, żeby twierdzić "tylko Skylla" "tylko Tangiri" czy "Tylko Brema" itd.

Nie ma łodzi, do których się nie przyczepię. Nie ma. Nawet jak kosztuje 300 tys zł za samą skorupę, to i tak ma jakieś niedociągnięcia. 

I nie ma łodzi do wszystkiego tak samo jak nie ma auta do wszystkiego czy motocykla.

Ale lubię dyskusję merytoryczną, gdzie jeśli kolega napisał, że Skylla jest tak okrutnie do przodu przed Bremą, a Finval to kupa, to chciałbym wiedzieć dlaczego tak myśli i czy ma do powiedzenia coś więcej niż tylko "tak uważam". Mam nieodparte wrazenie, że nie pływał niczym innym niż Skylla a wtedy faktycznie - jest rzeczowy, konkretny i posiada argumenty :) No może jeden argument...

• 0

I znam kilku producentów, którzy dadzą Ci taką możliwość. Z tych wymienionych wcześniej.

Jam ciekaw po prostu, jak mało trzeba widzieć w życiu, żeby twierdzić "tylko Skylla" "tylko Tangiri" czy "Tylko Brema" itd.

Nie ma łodzi, do których się nie przyczepię. Nie ma. Nawet jak kosztuje 300 tys zł za samą skorupę, to i tak ma jakieś niedociągnięcia. 

I nie ma łodzi do wszystkiego tak samo jak nie ma auta do wszystkiego czy motocykla.

Ale lubię dyskusję merytoryczną, gdzie jeśli kolega napisał, że Skylla jest tak okrutnie do przodu przed Bremą, a Finval to kupa, to chciałbym wiedzieć dlaczego tak myśli i czy ma do powiedzenia coś więcej niż tylko "tak uważam". Mam nieodparte wrazenie, że nie pływał niczym innym niż Skylla a wtedy faktycznie - jest rzeczowy, konkretny i posiada argumenty :) No może jeden argument...Dobrze

Dobrze napisane.

Niestety często jest tak, szczególnie w naszym kochanym kraju, że jak już ktoś uciuła kasę, cos wybierze, a nawet jeśli do końca na oczy nie widział a już nie mówiąc o tym, że nie pływał na czymkolwiek innym, będzie szedł zaparte, że jego jest najlepsze a cała reszta to badziew. Poprosisz o argumenty - nie dostaniesz, nie ma szans. 

• 0

Panowie - a po co się spierać, wadzić, co tu można rozważać  :) Przecież aluminiowe koromysła to tylko radykalnie przereklamowane blaszanki bez jakichś nadzwyczajnych właściwości nautycznych. Metalowe koryto o mizernej estetyce, funkcjonujące jako zajebista doczepka do silnika albo parawan na kalkomanie.. przez co uchodzi za sprzęt wysoce profesjonalny  :)  

• 0

Halo halo @Korczas gdzie jesteś. Do tablicy

Jestem jestem

Kolega i kolega Siarg rozjechaliście temat merytorycznie do samego dna tak że nie ma co poprawiać.

Czy ja nazwałem czyjeś wykonanie i pracę badziewiem,kupom,okrutnie z przodu itp. I co tam jeszcze mieliście na myśli?To są tylko wasze teorie koledzy i nie będę tego oceniał.

Sporo pływałem łódkami Brema,Vizion,Finval bo wielu kolegów je posiada i nie ma z tym większego problemu .

Sam pływam Skyllą bo mam taki kaprys i nic więcej ale nigdy nie twierdziłem że to są łódki naj naj bo tak napewno nie jest,a na forum jest wiele na ten temat spostrzeżeń kolegów i moich w miejscu do tego specjalnie przeznaczonym.

• 0

Tu raczej nie ma dylematu.Skylla jest sporo z przodu przed Brema coś wiem o tym doskonale.

To może jednak argumenty jakiekolwiek, które potwierdzą owe stwierdzenie? Bo na razie nadal się mijasz kolego z wypowiedzią w tym temacie. Ot wszedłeś, autorytarnie stwierdziłeś i sobie poszedłeś.

Finval w TOP 3 ?To jakieś nieporozumienie

I to również będę wdzięczny za argumenty, które nam pokażą, dlaczego Finval nieporouzmieniem w TOP 3 Twoim zdaniem jest. 

I nie chodzi o czepianie się Ciebie absolutnie, ale bardzo chętnie wszyscy się dowiemy, jakie konkretnie szczegóły wywindowały Skylle przed Bremę i to tak że owa Skylla jest "sporo z przodu" i jakie to konkretnie wady i zalety uczyniły z Finvala "nieporozumienie" i skazały go na niebyt w TOP 3.

Może dowiemy się czegoś nowego, co pomoże kolegom stojącym przed wyborami uniknąć błędów zakupowych lub pomyśleć: "acha, to ja własnie takie sobie wymarzyłem i łódka X to posiada, a Y nie"

Edytowane przez Dano.
  • Like 4

• 0

@Korczas, nie gadaj jak baba albo masz argumenty to dawaj po to jest forum. Mam nadzieję że można tu znaleźć jeszcze informacje niezależne od wędkarskich influencerów. Albo odwołaj że jedna firma jest dużo z przodu przed innymi. A jsk masz niusy których nie chcesz ujawniać to nie pisz. Bo to wygląda że "wiem, ale nie powiem... "

• Like 7

• 0

@Korczas, nie gadaj jak baba albo masz argumenty to dawaj po to jest forum. Mam nadzieję że można tu znaleźć jeszcze informacje niezależne od wędkarskich influencerów. Albo odwołaj że jedna firma jest dużo z przodu przed innymi. A jsk masz niusy których nie chcesz ujawniać to nie pisz. Bo to wygląda że "wiem, ale nie powiem... "

88d7813eb1891f0ff95a47772a05a45b.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Zakładając, że mam do wyboru łódź ok 5x2 m, waga ok 500kg. I kąt deadrise wynosi 12 stopni, zastanawiam się jak taka łódź radzi sobie w warunkach większej fali np. w Szwecji jak zawieje trochę mocniej

Powinieneś zapytać bardziej precyzyjnie, co to znaczy „większa fala”, co to znaczy „zawieje trochę mocniej” i co to za mityczna Szwecja;) Masz na myśli zbiornik 1000ha czy 200km2

• Like 2