Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest wartość maxymalna której n ie powinno się wg zaleceń producenta przekraczać.

Trzeba wziąc pod uwagę trochę inne łowienie i ceny paliwa w stanach , po za tym że w niektóych autach montują 2litry benzynę z turbo nie znaczy że to samo auto nie jeździ w miarę ok z 1,8, tym bardziej jak sie nie mam drogi żeby jeździc szybciej niż 100.... Gdzie na shannon rozpędzić łódkę??

• 0

No włąśnie myślę bo mnie w... bardzo złóści że przy 130 to ma wytrzeszczone oczy a turbo dostaje ciężkiej zadyszki. Niby fajnie sie jeździ wszędobylskim czołgiem co nothing can stop me ale jak na to że mam nim tylko w weekend zrzucać łódkę a po za tym jeździć takim grzmotem wolnobieżnym to dziękuję.... Teraz chcę go sprzedać (może by ktoś chciał :mellow: ??) i kupic forestera albo xtraila co sie nawinie, raczej niestety ze wskazaniem na tego drugiego, bo mam salon i serwis za rogiem a z subaru musiałbym poginac 40km jakby coś się działo.... Mają napę na 4 koła więć łódkę zrzucę a po mieście jeździ się jak normalnym autem, dodatkowo nawet udaje sie zejść z 20 sek do 100tki <_<

• 0

Z fotek widac, ze kadlub jest dosc przyjazny slizgowi (jak bys jesze dno poakazal to wiecej by bylo wiadomo). Silnik 40-50 hp powinnen w zupelnosci wystarczyc w ekonomicznym przemieszczaniu sie slizgiem 20 kn. Jak cos mozna wspomoc cala sprawe trymem. Mechaniczny automatyczny wyjdzie najtaniej aczkolwiek przeszkadza przy wodowaniu. Hydrauliczny sterowany elektrycznie, sam miod :D

• 0

standerus nie wierzę w to co czytam. xtraila? Mój kolega z pracy ma takiego... i Ty mówiłeś że patrol jest kiepski.... trochę powagi! Chcesz kupić auto w którym elementem najbliższym ziemi jest tłumik :lol: Jak masz serwis za rogiem to kup ich od razu kilka :lol:

To już RAV4 jest o 2 nieba lepsza pod względem dzielności drogowej, lepiej wyposażona za podobną cenę no i nie jest francuskim szszszajtem (to na wypadek gdybyś nie wiedział że NISSAN jest marką koncernu RENAULT).

• 0

No echo jest ale jakis badziew total, fishmark przy nim to jak panoramiczna plazma....

Tomaszek - się nie podniecaj, ja potrzebuję auto które od czasu do czasu może mieć naped na 4 jak trzeba po śliskim pod górę łódke wytrachac. Nic więcej, rzadnego zacięcia offroad, chyba wyleczyłem się z tego - w Polsce to jeszcze i może miałoby sens ale tutaj..... wszędzie wjedziesz każdym autem a gdzie nie wjedziesz to i tak albo nie wolno albo nie ma po co....

A forester jak patrzyłem po ofertach kosztuje 50-70% xtraila, więc problem sam sie rozwiązał.....

• Like 1

• 0

Plazma mowisz,

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2645ce5e7b412e1.html

Plazma to byla, dziesiec lat temu . :( Dzis podstawowe czynnosci pozwalaja moze nie na full wypas ,to mi jednak niepszeszkadza .Choc ostatni metry przestawily sie na foty i trzeba przeliczac.

Mialem przyjemnosc poplynac podobna lajba ,SUPER AMERYKANSKA WERSJA ,zastanawialem sie wtedy -jak ta piekna tapicerka wyglada po deszczu?