Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nijak. Jak trawa i ślisko to kładziesz na trawie i przepychasz. Przecież to nie laminat, żeby coś się stało. Jak podejście dobre, to 120kg nie jest żadnym problemem dla dwóch.

Psułek jak się nie potrafisz odzywać to się nie odzywaj. Nijak to możesz odpowiadać swojej żonie. Strasznie dobra rada Archimedesie

• 0

Kolego, mam nawet dwie. W tym jedną 120kg i bez problemu ją noszę lub przepycham (po trawie) Chociaż przyznam, że przy noszeniu trochę waży. Oczywiście w dwie osoby. Więc stonuj trochę. Chyba jesteś nadwrażliwy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Kilka ostatnich lat użytkowałem 4,10m płaskodenny laminat o wadze ok 120 kg. Mój sposób był taki,że starałem się podjeżdżać jak najbliżej wody przyczepką a później przepychanko idąc do tyłu - pozycja jak do martwego ciągu na wyprostowanych plecach. Osobiście wole się trochę przemęczyć i łowić z łodzi niż z brzegu. Utrudnieniem była Wisła gdzie nie ma za bardzo podjazdu do wody tylko skarpy  i wówczas męczarnia :)

• 0

Kolego, mam nawet dwie. W tym jedną 120kg i bez problemu ją noszę lub przepycham (po trawie) Chociaż przyznam, że przy noszeniu trochę waży. Oczywiście w dwie osoby. Więc stonuj trochę. Chyba jesteś nadwrażliwy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Nie jestem nadwrażliwy ale nijak to jest niegrzecznie tym bardziej że się nie znamy.

• 0

Do czego konkretnie potrzebna ta łódź? No bo jak robocza, to raczej nie do wędkarstwa? A jeśli robocza, to musi być solidna, więc taka 4-5m musi swoje ważyć. We dwóch nie da się jej przenosić z miejsca w miejsce, nie mówiąc o podnoszeniu na jakąś przyczepę.

Kwadratura koła, czy inaczej mówiąc ślepy zaułek.

Jedyne wyjście to znaleźć jakąś używaną w tej cenie, ciężką, solidną i dorobić do niej jakiś układ jezdny (jak np do spławikowych kombajnów wędkarskich)na przeciągnięcie do wody i z powrotem. Innej szansy nie widzę na spełnienie oczekiwań.

• 0

Do czego konkretnie potrzebna ta łódź? No bo jak robocza, to raczej nie do wędkarstwa?

Łódka będzie do łowienia ryb, nie koniecznie na wędkę ;)

(...) A jeśli robocza, to musi być solidna, więc taka 4-5m musi swoje ważyć. We dwóch nie da się jej przenosić z miejsca w miejsce, nie mówiąc o podnoszeniu na jakąś przyczepę.(...)

Doceniam troskę, ale to już nasze zmartwienie...

Czy Kolega ma jakieś inne propozycje poza Linder-em? Bo jak na razie po kontakcie z dystrybutorem wydaje się to najbardziej sensowna opcja, nawet mimo wyższej niż zakładana ceny.

• 0

A nie łatwiej pokombinować z wodowaniem z przyczepy?  Jak da się dojść i nieść łódkę to i przyczepę się wepchnie , ja tak bynajmniej robię slipów jak na lekarstwo więc spycham łódź z przyczepą do wody a później wyciągam nawet  20 metrowym pasem transportowym czasem z solidnego bagna gdzie nawet 4 napędowcem nie łatwo wyjechać .Nie wyobrażam sobie przenosić na brzegu 5 metrowej łodzi w 2 osoby.

• 0

W zeszłym roku zbudowałem łódź 3,6m z alu 2 mm, w tym roku w trakcie zakańczania jest 3,8m również z blachy 2mm. Na ten cel zostało zakupionych 7 arkuszy blachy 1000x2000 o łącznej wadze 77 kg - 1 arkusz ok 11 kg. Na łódź 3,8m został odpad ok 1 arkusza, plus sklejka na ławki i pawęż co daje łączną wagę łodzi ok 80 kg. Bardzo pomocne były rady Kol. Psulka, który napisał dużo pomocnych kwestii w jednym z tematów dot. budowy łodzi. Jeszcze raz dziękuję.

• 0

W zeszłym roku zbudowałem łódź 3,6m z alu 2 mm, w tym roku w trakcie zakańczania jest 3,8m również z blachy 2mm. Na ten cel zostało zakupionych 7 arkuszy blachy 1000x2000 o łącznej wadze 77 kg - 1 arkusz ok 11 kg. Na łódź 3,8m został odpad ok 1 arkusza, plus sklejka na ławki i pawęż co daje łączną wagę łodzi ok 80 kg. Bardzo pomocne były rady Kol. Psulka, który napisał dużo pomocnych kwestii w jednym z tematów dot. budowy łodzi. Jeszcze raz dziękuję.

No to jeszcze podaj zdjęcia.

Pozwól innym cieszyć się sukcesem... :)

• 0

Co do Lindera 440, to jest to chyba najgorsza konstrukcja na jakiej pływałem. Nie mam jej co prawda własnej, ale na jeziorze, na którym wędkuję kilkanaście razy w roku, od wielu lat, są tylko te modele do wypożyczenia. Po pierwsze - mega niestabilna. Zbliżenie się do burty w celu wyjęcia ryby ręką grozi nabraniem wody, mimo wysokich burt. Wiatr w granicach 7-8m/s praktycznie uniemożliwia ustawienie łódki bokiem do fali. Kiedy wysiadam od strony dziobu (ważę nieco ponad 100 :(  ), to krawędź burty zbliża się dosłownie na centymetry do lustra wody. Po drugie - usytuowanie tylnej ławki. Ławka jest tak blisko rufy, że praktycznie uniemożliwia wygodne sterowanie (silnik elektryczny) i po dniu pływania czuć to mocno w stawie łokciowym i barkowym. Żeby można było w ogóle jakoś sterować, trzeba usiąść przy samej burcie, a to z kolej powoduje dość mocny, nieprzyjemny przechył na lewą lub prawą stronę.

Niestety, jedyną zaletą tej łódki jest to, że ...w ogóle jest :P bo na jeziorze o którym wspomniałem nie wolno pływać na własnym sprzęcie.

Oczywiście wszystkie wady które wymieniłem są szczególnie widoczne kiedy pływamy w pojedynkę. Jeżeli jesteśmy z kompanem, to zawsze można zbalansować ciężar i sprawić, że pływanie staje się znośne. Ale tylko pływanie, bo już spinningowanie we dwójkę w pozycji stojącej, na linderze 440 jest ponad moje nerwy :P Pozdrawiam

• 0

Szukam jakiejś sensownej łódki w zakresie 4-5m, preferowane aluminium. Dość ważnym parametrem jest waga, co by dwie osoby mogły ręcznie zrzucić ja z przyczepy na wodę, czy przejść paręnaście metrów. Aaaa i nie więcej jak jedna ławka w śródokręciu, a najlepiej składana. Cena <10tys.

Możecie coś polecić?

Delikatnie  mówiąc czegoś takiego nie znajdziesz . Dlaczego - poniżej 10 tys to tylko używane łodzie aluminiowe są drogie  , 4,5 metra musi swoje ważyć tym bardziej w alu . Jesteś z 3miasta więc podejrzewam że w grę wchodzi Bałtyk. Więc musi mieć wysokie burty .   Jeżeli myślisz że taka łódkę tak we dwóch będziesz sobie nosił  to żeby Ci żyłka nie pękła . Zapomnij o kółkach bo waga samego silnika spowoduje że go nie dygniesz . W grę wchodzi tylko slipowanie . Optymalna byłaby Skaylla  ale płać i płacz  . Jeżeli jestem w błędzie to najtańsze konstrukcje są czeskie np http://summania.pl/item,743,lug-1450-pw.html    LUG 1450 PW

Edytowane przez neor

• 0

Witam. Fajną łudeczką jest Quick Silver 440 waży 96kg według tabliczki znamionowej i można założyć silnik 30hp. Oczywiście trochę więcej kosztuje ale używana powinna się zmieścić w 7-8 tyś. Dno jest wykonane z alu 2.2 a burty z 1.8mm na 18hp gania 45/h. Tylko znaleźć ciężko.

Edytowane przez alfilo