Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy soli tak będzie, materiał nie ma znaczenia, chyba że go pomalujesz. Paradoksalnie trzymanie na dworze na to pomaga, bo deszcz spłucze sól i po sprawie. A w garażu wyschnie i takie kwiatki się robią. Najlepiej by było przed wstawieniem na zimowanie spłukać myjką.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Jest tak jak piszesz. Poniżej linii wodnej tego nie ma, czyli spłukało się jeszcze jesienią podczas pływania

• 0

Ktoś może coś więcej o tych łodziach powiedziec

https://lodzie-aluminiowe.pl/index.php/gomar-450/

Pływałem na 5m na Rugii i widziałem jak na takiej płynęli jak ja nie zdecydowałem się wyjść z portu, bardzo ładnie zrobiona. Dobry wybór na na słonowodne łowienie, łatwo utrzymać czystość. Wiem że dużo tego sprzedaje do Finlandii.

• Like 1

• 0

Jakie osiagi na 30tce ?

Jedna osoba + 150 kg obciążenia, ponad 50, ale bardzo ładnie wychodzi do ślizgu

Wstawię filmik

400 raczej nie planujemy w najbliższym czasie, środek jeszcze nie gotowy oklejamy sami u nas z kolegą :)

Edytowane przez @Brig

• 0

Możecie polecić jakiś dobry klej do winylu i weluru? Szykuje mi się wyklejanie całej łodzi.

Mam pojemnik w garażu, jak poczekasz do jutra to sprawdzę, ale klej jest rewelacja. Producent łodzi przerzucił już kilka produktów i finalnie stosuje ten o którym pisze. Nie pamiętam nazwy. Jutro sprawdzę. Mam łódkę od tego producenta i samemu dorabiałem parę rzeczy które wyklejałem i korzystałem  z ich kleju. petarda, trzyma że ciągnikiem nie oderwiesz i nie śmierdzi (praktycznie bezzapachowy)

• 0

Łukaszu,

chodziło mi o ten produkt

https://4technik.pl/Sta-Put-klej-kontaktowy-w-sprayu?gclid=Cj0KCQjwpdqDBhCSARIsAEUJ0hP1zm1koDdBIcSHA5vSVyLV_Tn1tu3m1qQCFUuBGjNo_-WY86W1ZgcaAiNEEALw_wcB

Chłopaki, którzy wyklejają łodzie korzystając z tego kleju zalecali odczekać po nałożeniu krzyżowo warstw kleju nawet do 10 -12 minut. Ma się wątpliwości, ponieważ on prawie robi sie suchy, ale zrobiłem tak i jest rewelacja.

polecam

• Like 1

• 0

A jaka jest mniej więcej wydajność takiej puszki?

Trudno mi powiedzieć. Myślę, ze tak jak podaje producent na opakowaniu. Będę wieczorem w garażu to mogę odczytać. Ja nie wyklejałem całej łódki tylko dwie duże bakisty i wraz  z klapami, starczyło akurat. Klej nanosi sie na dwie powerzchnie  - kadłub łodzi oraz wykładzina