Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów.

Myślę że czas przesiąść się z pontonu (Bush Crab 4,0 m) na łódź. Chciałbym aby to była łódka aluminiowa.

Wymyśliłem sobie coś koło 4,0 metrów. Po pontonie został mi silnik 20 KM z kolumną S i rozruchem elektrycznym (prawie 60 kg wagi).

Dlatego łódka musi mieć pawęż pod taką kolumnę i nie może ważyć zbyt dużo. Chciałbym aby to było do 200 kg. Z wyposażenia za minimum uznaje płaską podłogę, pompę zenzową i kilka schowków.

Wstępnie w grę wchodzi Skylla 370, Kimple Catch 430 (i zlecenie komuś zabudowy), Brema V 390 (ale to aż 240 kg) i Gelex 390.

Ze względu na posiadany silnik musiałem odrzucić Tangiri, Thor-y i inne Kimple.

Czy są jeszcze jacyś sensowni producenci którzy robią fajne łódki o pożądanych przeze mnie parametrach? Pomóżcie!

Krzysiek Skylla 370 odpada - waga co prawda jest do 200 kg a dokładnie 180 kg dla Skylla pro (pokład basowy) ale silnik z długą kolumną L. Posiadam taką łódkę 20 km trochę przymało. Także jeżeli Skylla 370 to obowiązkowa zmiana silnika.

• 0

Witam kolegów.

Myślę że czas przesiąść się z pontonu (Bush Crab 4,0 m) na łódź. Chciałbym aby to była łódka aluminiowa.

Wymyśliłem sobie coś koło 4,0 metrów. Po pontonie został mi silnik 20 KM z kolumną S i rozruchem elektrycznym (prawie 60 kg wagi).

Dlatego łódka musi mieć pawęż pod taką kolumnę i nie może ważyć zbyt dużo. Chciałbym aby to było do 200 kg. Z wyposażenia za minimum uznaje płaską podłogę, pompę zenzową i kilka schowków.

Wstępnie w grę wchodzi Skylla 370, Kimple Catch 430 (i zlecenie komuś zabudowy), Brema V 390 (ale to aż 240 kg) i Gelex 390.

Ze względu na posiadany silnik musiałem odrzucić Tangiri, Thor-y i inne Kimple.

Czy są jeszcze jacyś sensowni producenci którzy robią fajne łódki o pożądanych przeze mnie parametrach? Pomóżcie!

płaskodenna SEL460, robią chłopaki z Wwy, miałem taką, fajnie [pływała, wodowałeś się na 10 cm wody bo gdzie tyle ma zanurzenia, na 20hp hondzie pływała dobrze w ślizgu z dwoma osobami. Waga do 200kg, robia pod krótka i długa stopę

• 0

Krzysiek Skylla 370 odpada - waga co prawda jest do 200 kg a dokładnie 180 kg dla Skylla pro (pokład basowy) ale silnik z długą kolumną L. Posiadam taką łódkę 20 km trochę przymało. Także jeżeli Skylla 370 to obowiązkowa zmiana silnika.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zmiana silnika, każdy kto trochę już pływa odradzi Ci krótka stopę zwłaszcza przy łodzi 400cm.

Rozumiem Cię bo sam miałem takie myśli ale na szczęście dałem się przekonać i teraz wiem że byłoby to nieporozumienie

• Like 1

• 0

Ja wiem, że o gustach się nie dyskutuje

Ale chłopaki, bez jaj, od sela jest ładniejsza nawet zwykła wanna ????

Chyba Rambo miał zaatakować nią Pentagon ????????

Krzysiek _Wrocław poszukaj na olku, podobnej do skylli 360, znajdziesz na krótką stopę, jako tako to pływa na 20, jak nie dowalisz klamotów, czyli golas i dwóch po 90 kg pójdzie ????

Blacha tylko 3 mm

Edytowane przez @Brig
  • Like 1

• 0

" każdy kto trochę już pływa odradzi Ci krótka stopę zwłaszcza przy łodzi 400cm.

Rozumiem Cię"

Haha

Dobry człowieku, długość stopy nie zależy od długości łódki.

Poczytaj trochę o tym chociażby tu na forum.

Przeczytaj kilka postów a nie jeden, tu mowa o skylli , Bremie , tangiri, polecisz do takiej łódki krótka stopę ? Powodzenia

• 0

A widział może ktoś łodzie BERKUT.

Cena znośna

https://www.olx.pl/d/oferta/lodz-motorowa-aluminiowa-berkut-s-center-control-CID767-IDM6kZt.html

Nie jest to reklama

Zastanawiam się czy ktoś widział na żywo .

Bo widze że teraz jest bardzo duży wysyp nowych marek na polskim rynku

Edytowane przez nurek28

• 0

A widział może ktoś łodzie BERKUT.

Cena znośna

https://www.olx.pl/d/oferta/lodz-motorowa-aluminiowa-berkut-s-center-control-CID767-IDM6kZt.html

Nie jest to reklama

Zastanawiam się czy ktoś widział na żywo .

Bo widze że teraz jest bardzo duży wysyp nowych marek na polskim rynku

.

Planujesz jakąś podmianę ? ;)