Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie aluminiowe

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie taki pomysł - przesiadki z mojego szklaka na aluminium, ale nurtują mnie pewne wątpliwości, a tutaj wszyscy używają szklaów i niezby ktoś coś wie na ten temat.

-Stabilność i możliwość pływania na dużej fali - tak trochę ponad metrowej

-Trwałość

-Jaki kształt??

-jakiego producenta moglibyście polecić?? Tu ceny są tak zaporowe, że nie wiem czy latem wracając z Polski nie zgarnąć czegoś po drodze.

Aha i łódż której szukam powinna mieć minimum 16 stóp długości i obsługiwać do 30hp, niekoniecznie musi być z kierownicą :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

mam quicksilvera 450 i na 20 konikach tylko 41km/h ale moja jest z owiewką i z kierownicą. W tamtym roku wpadłem na kami0enie przy ok 20 km/h i nic poważnego nie stało poza mocno uszkodzoną śrubą z której wcześniej wyciskałem 41 km/h a po wypadku 26 km/h. Myślałem że nie wrócę do domu (ok 30 kilosów) Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcia na priv.

Naprawdę gorąco polecam.

Co do łódek Rodos to widziałem jedną na Darginie i naprawdę super wykonana Pierwsza klasa. Jak Jakimś sposobem coś się stanie z moją to będzie to to Rodos.

• 0

Drodzy Koledzy, bardzo dziękuję za wszystkie uwagi w tym wątku. Co do Rados-a to niestety nie odpowiedzieli na zapytanie ofertowe i po wnikliwej analizę wszystkich "za" i "przeciw" stanęło na Linder Fishing 440.

Poproś na forum może ktoś ma to sobie staniesz w linderze na wodzie ja stałem wydmuszka.

• 0

Koledzy Wędkarze, jeszcze raz dziękuje za troskę i wszelkie rady. Właśnie po to założyłem ten temat na forum, bo mimo całkiem sporego doświadczenia żeglarsko/motoro-wodnego to zupełnie nie jestem(byłem) zorientowany w segmencie małych łódek. Nie chce tu się niepotrzebnie tłumaczyć ale jednak głównym kryterium był stosunek dł. do masy. Zapoznałem się z oferta Skylla i Rados, nie ukrywam że bardzo fajne, porządne łódki ale jednak za ciężkie pod "moje" potrzeby. Mam nadzieje że w lipcu się okaże że dostaliśmy kolejny duży projekt i będzie okazja żeby wrócić do tematu.

• 0

Nie wiem jaką decyzję podjąłeś, ale jeśli jeszcze nie kupiłeś łodzi, to Lindera szczerze Ci odradzam.

Jesienią pływałem przez 2 dni i była to najgorsza łódź, z którą miałem styczność.

Pływałem sam oraz ze znajomym + dzieciaki.

Pozycja w trakcie pływania bardzo niewygodna, wszystko boli po 2h

Gdy pływałem sam, to było bardzo kiepsko ze sterownością, dziób "myszkował".

Trochę lepiej z większym obciążeniem, co nie znaczy, że jakoś super.

Tak jak napisał jeden z Kolegów, jedyną jej zaletą, jest to, że istnieje...

• 0

Kilkadziesiąt godzin pływania na Linder-ze za mną... gł. akweny osłonięte tj. oba Zalewy Wiślany i Szczeciński, kilka jezior przymorskich jw tym Łebsko i Bukowo. Silnik Yama 9.9. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z wyboru, mała masa własna pozwala na niesamowita mobilność w terenie nawet dla 2 osobowego zespołu i możliwość zwodowania i wyciągnięcia łodzi w najdziwniejszych miejscach nieposiadających infrastruktury typu slip. Nie jest to demon prędkości i zostawia za sobą spora fale ale też nie miała to być jednostka do wyścigów ani pokonywania b. dużych odległości. Potwierdzam opinie Kolegów o stosunkowo małej stabilności która wynika z kształtu skorupy. Mi to w zasadzie po oswojeniu się przestało przeszkadzać, zresztą przy tej wielkości łodzi nawet czynności wykonywane na stojąco nie wymagają ciągłego przemieszczania się a i moi załoganci najczęściej to ogarnięte z robota na wodzie "zejmany". Musze tez przyznać że po odebraniu łodzi od Dystrybutora miałem lekkie obawy co do poszycia bo cała konstrukcja sprawiała wrażenie filigranowej. Jednak daje radę, mimo że czasem zdarza się pracować z ciężkim żelastwem.

Opinia bardzo pożądana, ale fota nie pasuje do tego forum. 

• 0

Zbierajcie na inne. W opisywanej wcześniej pękło dno z powodu złego spawania(przegrzania) i cienkiej blachy. Ten gość certyfikat to raczej kupił albo łódź innego producenta dał do oceny. Żenada. Te łodzie to szmelc.

To ja już wolę swoją nitowaną , bez żadnych spawów ;)

• 0

To ja już wolę swoją nitowaną , bez żadnych spawów ;)

Ta do czasu aż zacznie cieknąć na nitach :) . Kolega miał Lunda i po pewnym czasie ciekło praktycznie cały czas. Jak załatał jedno, to ciekło w innym miejscu. Przy małej łódce wożonej na przyczepie to może to nie jest wielki problem, ale jak coś stoi na wodzie i waży 600kg to wyciąganie co chwila jest upierdliwe.  Każde rozwiązanie ma wady i zalety.

Edytowane przez psulek

• 0

Kwestia też o jakiej konkretnie łódce mowa. Ja mówię o Canadianie , mój nie cieknie nic mimo wieku 20lat według tabliczki. Może to kwestia konstrukcji dno jest wygięte z jednego kawałka blachy i łączy się z burtami w 1/3 wysokości burty i jest gęsto nitowaną. Znajomy też ma taką łódkę i też mu nie cieknie

• 0

Ja pisze o czymś takim jak na zdjeciach, ilość nitów na burtach jest bardzo duża praktycznie nit przy nicie. Oczywiscie nie sa to nity zrywalne a szczelne zaklepywane, nie widze tam zadnego uszczelnienia poza samym dociskiem. Nie zauwazylem tez przeciekania , to jest lekka lodka nie wiem jak z wiekszymi bo takie tez robili ale jakosciowo jest bdb wiec sadze ze przy wiekszych tez nie ma problemu. Jest to wyrób fabryczny więc i dokładność wykonania dużo lepsza niż sie da osiągnąć przy wyrobie mało seryjnym. Jezeli chodzi o rufe to fakt jest ona zagieta do srodka i ponitowana w kolo, z tym ze jak sadze najwazniejsze jest uzyskanie duzej sztywnosci , u mnie sa standardowo u góry kątowniki na rogach + jest połączenie między rufą a podłogą profilem aluminiowym , oczywiscie do tego decha od srodka i na zewnątrz. Nie wiem jakby sie zachowala z wiekszym silnikiem ale jest na youtube film jak gosc plywa  taka lodka na 25hp Tohatsu i daje rade ale to juz przesada do tej lodki 

post-57696-0-30114800-1483604232_thumb.jpg

post-57696-0-06415600-1483604240_thumb.jpg 

Edytowane przez crizz100

• 0

Jam mam swoją nitowaną. Pływam 4 lata i nic na razie nie cieknie. Pływam na 20 kM. A miałem przygodę . Wpadłem na kamienie przy bardzo niskim poziomie wody i ledwo dałem rade ściągnąć ją z kamieni. I nadal nic nie cieknie.

Kolega ma starą mariner nitowaną i jej nie oszczędza już 10 lat z hondą 15 kM.

Straszne jest to że lund to mercedes w świeciełodzi i takie jaja się dzieją. Może łódka miała jakieś przejścia lub silnik jest za duży.

Edytowane przez nurek28

• 0

Nie, silnik nie za duży. Wręcz odwrotnie - to był Lund Angler, duża łajba, kilkaset kilo. Była, bo już jej nie ma. Ktoś inny pewnie walczy z problemem. Że by nie było - miała kilkanaście lat.

Edytowane przez psulek