Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wizualnie chińska kopia Yamahy chyba nawet bardziej perfidna niż Parsun , obudowa taka sama. Oczywiście jest to kopia zrobiona z tanich chińskich materiałów , nowy będzie działał a czym dalej z eksploatacja będzie się zaczynał sypać. Miałem kiedyś Parsuna i podziękuję za tą kopię 1:1 z Yamaha

• Like 3

• 0

Zapewne tak, jednak znaleźć "igiełke" albo chociaż zadowalającą zazwyczaj kilkunastoletnią używkę nie mając pojęcia o silnikach nie jest łatwo, do tego mając ograniczony budżet. Dlatego rozważam rożne opcje a przy okazji zbieram opinie dla innych użytkowników :) Pozrawiam

• 0

Jest masa dobrych silnikow na rynku , to nie jest prom kosmiczny bliżej mu do piły spalinowej ;)

Podstawowa rzecz nie szukać okazji i zaczerpnąć info jakie konkretne modele są trwałe, później kupując kolejno , kompresja, chłodzenie, olej w spodzinie, biegi i ewentualnie wycieki no i oczywiście kultura pracy silnika. Jeżeli wszystko jest ok to nie ma się co bać , aspekty wizualne na sam koniec, oczywiście mowa o rysach zadrapaniaxh itp , a nie uszkodzeniach od kamieni

• 0

Storm VS Yamaha . Niby kopia ale... 

Jak odnieść się do opinii osób , które nie miały/używały tego silnika ? Skąd mają takie a nie inne info odnośnie tego Storma?

Mnie osobiście zastanawia stosunek mieszanki oleju do paliwa a dokładnie jego proporcja 50:1  gdzie Yamaha ma 100:1 ?  

Cena atrakcyjna jak dla kogoś kto nie może za dużo dźwigać i opcja 2 suwa ze względu na wagę jest do zaakceptowania  - IMO 

• Like 2

• 0

Mam czajnika produkowanego prze Hidea (Parsun) dla Zipp Marine. Efekt Zipp Marine 13.5 Hp jak to ktoś napisał "perfidna kopia" Yamahy (nie wiedzieć czy miał pretensje). Nie słuchaj tych którzy nie mają nic rzeczowego do powiedzenia w temacie, oni są jak ta Zosia co szpinaku nie lubiła (a nigdy go nie spróbowała)

Kupiłem silnik roczny, ja użytkuje go go trzy lata i złego słowa o nim nie powiem. Części ? jeśli kopia Yamahy to i części od Yamahy. Przez gapiostwo zajechałem pompę wody, pompa do silnika to pompa od Yamahy. 

Co do samego silnika, każdy kto go zobaczy pyta co to ? ci którzy mają do czynienia z motorami zaburtowymi zachwyceni są kulturą pracy "czajnika"

A więc jeśli mogę radzić, bierz i nie słuchaj tych co uważają że Yamaha czy inne Toahatsu to jedyne słuszne silniki na pawęży.   

• Like 1

• 0

Dokładnie, nim nie wypowie się realny użytkownika, to można tylko domniemywać. Oczywiście jak kupię to nowke, za te pieniądze nie ma co się cziać. Za wiele do stracenia nie ma, a nie zamierzam na nim pływać do końca życia, chociaż po przeliczeniu km/kg to powinien mi wystarczyć połowę tańszy 7km 2t.

• 0

Wczoraj pływałem po Odrze, w pobliżu pływali sumiarze na Storm 18. W trolingu wydawało mi się że moja Y8 2T jest cichsza ale może to być subiektywne wrażenie. Ponton mieli w okolicy 330-360, wiatr spory i duża fala (jak na rzekę) ale jak dawali pełen ogień myślę że dobre 40 szedł. Przyspieszał momentalnie, i nie był głośny. 

Ciekawa alternatywa. Jeżeli kosztuje tyle co 20 letnia używka na której nie popływasz i tak więcej niż 5 lat może warto takiego kupić dbać i po 7 latach wywalić na złom...

• Like 2

• 0

ceny są porażająco niskie za STORMy po 6kzł za 30KM to faktycznie jak używka, pytanie o trwałość i serwis, Zawsze Cena może czynić cuda, bo jak ktoś zastanawia sie miedzy 6 a 8 KM i ma wydać 9kzł a tu za 4kzł ma juz 18KM to chyba jest różnica

Edytowane przez wuran

• 0

Patrząc na ceny to faktycznie cena Storma  kusi. To jest połowa ceny jak np.Tohatsu ..

Kilka lat temu Parsuny wchodziły na rynek i też była wielka niewiadoma .Opinie w necie już jakieś tam są o tych Parsunach to o marce Storm na razie jest cisza.

Zastanawiające jest to ,że w tej chwili taki Parsun kosztuje prawie tyle co Tohatsu  :o 

Pytanie za 10pkt.  Parsun, Hidea, Capral, Seaking i Storm , który najdłużej posłuży  ? 

• 0

Sam zastanawoam się nad zakupem 6-8 HP z odbiorem osobistym- dziwne bo goście nie chcą odpalić silnika na miejscu

Czy dziwne ? chyba nie . Zapytaj w serwisie Hondy,Yamahy czy innego japońca czy Ci odpalą przed sprzedażą .

Ale z drugiej strony jako jedyni importerzy/sprzedawcy tego Storma to chyba powinni mieć taką możliwość prezentacji . 

• Like 1