Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak się składa że ja miałem Parsuna i tak jak pisałem nowy ok , ale używany nigdy. Poplywaj 10 lat o ile tyle wytrzyma to pogadamy o jakości chińskich silników

W sumie to miałem to napisać w innym wątku.

Dzisiaj miałem okazję oglądać ćwiczenia Straży Pożarnej na miejskim zalewie. Do pontonu podpięty był 10-cio letni 4-ro suwowy Parsun 9.8 km. Niestety strażacy nie byli w stanie odpowiedzieć mi ile godzin przepracował. Ale za to dowiedziałem się, że był wykorzystywany do walki z powodzią w 2010 w Wilkowie (lubelskie). 

Po zwodowaniu jednostki odpalił za pierwszym razem. Silnik pracuje bardzo cicho zarówno na wolnych jak i wysokich obrotach. Ponton Kolibri (min 330) z dwiema osobami momentalnie wchodził w ślizg. Jak dla mnie bardzo interesująca propozycja od pływania.

• 0

Znajomy kupił do swojego pontonu 320cm ponad rok temu 3.5km i jak do tej pory bez żadnej awarii czy "zawiechy". 

Z plusów na pewno cena - lekko ponad tysiak za nowy silnik. Waga - przy pierwszym odpaleniu prawie wrzuciłem silnik z pawęży na przód pontonu.

Z minusów to pływając na 2.5km czterosuwowej yamaszce mamy podobne osiągi jak na stormie 3.5. Detale typu "min" to największa moc, "max" to najmniejsza - pewnie chińczykowi przykręciło się pokrętło na odwrót ;) No i po pierwszym pływaniu miałem wrażenie lekkiej "plastikowatości" wykończenia, ale jak popływałem na w/w yamaszce to w sumie było podobnie.

Z miejsca na miejsce pcha, chodzi cicho i równo.

Edytowane przez sez
  • Like 1

• 0

Pytanie do znawców tematu:

Czy Storm F4 i Kolibri KM-300 pp pozwoli na ślizg przy jednej osobie z małym szpejem? Pływanie po kanałach, żwirowniach i polderach. Czasami dłuższa wycieczka w dwie osoby typowo rekreacyjna i powolna, czasami jednak trzeba przycisnąć przy powrocie z łowiska w pojedynkę. Niestety nie mogę przypiąć 6km, kara za przekroczenie 20 km/h bez patentu jest bardzo dotkliwa (kolega zabulił 750 euro... za 32 km/h) a kontrole dość częste.

• 0

Pytanie do znawców tematu:

Czy Storm F4 i Kolibri KM-300 pp pozwoli na ślizg przy jednej osobie z małym szpejem? Pływanie po kanałach, żwirowniach i polderach. Czasami dłuższa wycieczka w dwie osoby typowo rekreacyjna i powolna, czasami jednak trzeba przycisnąć przy powrocie z łowiska w pojedynkę. Niestety nie mogę przypiąć 6km, kara za przekroczenie 20 km/h bez patentu jest bardzo dotkliwa (kolega zabulił 750 euro... za 32 km/h) a kontrole dość częste.

Patent zrób ,teraz kursów weekendowych od groma,zdaje 99 % uczestników. Finalnie pewnie z przejazdami do kraju taniej wyjdzie jak wysoka kara .

• 0

Patent zrób ,teraz kursów weekendowych od groma,zdaje 99 % uczestników. Finalnie pewnie z przejazdami do kraju taniej wyjdzie jak wysoka kara .

Uhm, tyle że nie honorują tutaj "obcych" patentów (po 3 miesiącach traci ważność, w tym czasie jednostka musi mieć banderę itd), a zrobienie holenderskiego patentu graniczy z cudem dla kogoś, kto się tutaj nie urodził...

Niestety to nie prawo jazdy, które wymienia się prawie od ręki za drobną opłatą