Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie przewertowałem 17 stron i mało opini o stormie 3.5km albo 4km pierwszy sto dwusów. Ktoś używa jakieś wielkie róznice w spalaniu i osiągach bo róznica w cenie 1000zł. Chodzi mi o silnik do łodki max 3.3m waga 80kg lub ponton 3.6m

dobra widziałem filmik na YT 3.5km chodzi jak motokosa ;)

Edytowane przez suhhar

• 0

Panowie przewertowałem 17 stron i mało opini o stormie 3.5km albo 4km pierwszy sto dwusów. Ktoś używa jakieś wielkie róznice w spalaniu i osiągach bo róznica w cenie 1000zł. Chodzi mi o silnik do łodki max 3.3m waga 80kg lub ponton 3.6m

dobra widziałem filmik na YT 3.5km chodzi jak motokosa ;)

Mam Storma 4 (dwusów) i chwalę, w tym sezonie mnie nie zawiódł, wymieniłem świecę na irydową i poprostu działa, pływam często, min. 2-3 razy w tygodniu po rzece i poprostu działa. Nie jest demonem prędkości, ale za tę pieniądze wygodny, lekki, i mało pali. Polecam

• 0

Mam pytanie do speców od silników storm 6km 2takt ma pojemność 103cm a storm 6km 4takt ma pojemność 125cm. Dlaczego tak jest ? Czy ta sama deklarowana moc silnika 6k przez różnice ich pojemności będzię się na coś przekładać ? (prędkość, hałas, zużycie paliwa?).

Hałas na bank. 4T będzie cichszy i mniej paliwożerny.

• 0

Mam pytanie do speców od silników storm 6km 2takt ma pojemność 103cm a storm 6km 4takt ma pojemność 125cm. Dlaczego tak jest ? Czy ta sama deklarowana moc silnika 6k przez różnice ich pojemności będzię się na coś przekładać ? (prędkość, hałas, zużycie paliwa?).

Dwu-suwy i Czetro-suwy to silniki o zupełnie innych konstrukcjach i częściowo zasadzie działania i nie można ich porównywać 1:1.

Generalnie:

2-suwy

a) są lżejsze i mniej skomplikowane

B) nie maja miski olejowej ani filtra ( olej leje się do paliwa) i nie wymagają corocznego serwisu

c) głowica ma inną konstrukcję bo nie ma zaworów

d) mają mocniejszy dół i szybciej wchodzą na obroty

e) palą zdecydowanie więcej przy małych obrotach gdyż cześć paliwa jest wyrzucana ze spalinami a nie spalana

f) są głośniejsze i bardziej dymią bo z paliwem jest spalany olej

4-suwy

a) są zdecydowanie cięższe dla porównywalnej mocy

B) mają mniejsza dynamikę bo w dolnym zakresie obrotów mają niższy moment obrotowy

c) są cichsze a ich praca jest bardziej stabilna

d) należy je zawsze kłaść i przewozić zgodnie z instrukcja w przeciwnym wypadku wyleje się olej z miski olejowej i wszystko zapaskudzi

e) są bardziej ekologiczne i bardziej przyjazne środowisku

To tak na szybko co mi przyszło do głowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 4

• 0

Dwusuw ma dwa razy więcej cykli spalania niż czterosów i pojemność może być mniejsza. Dlatego zazwyczaj są lżejsze - mniejszy blok. Zresztą stąd wzięła się nazwa - jedno spalanie na dwa suwy tłoka, w czterosuwie jedno spalenie na cztery suwy tłoka.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam pytanie o pojemność silnika i rodzaj śruby w silnikach 2T 13,5 KM. Czy w wersji grafitowej ala Yamacha i czarnej pojemność skokowa i śruba są identyczne ?

W moim 2T 13,5 KM poj. 246ccm , ala Yamaha :)  jest taka śruba 

post-65239-0-39128500-1572461467_thumb.jpg   

no i wysprzedali się z alledrogo nic już nie ma ;)

Mają jeszcze swoją stronę www.....

Takie małe info. W tej chwili mój czajnik ma nalatane 650 kilometrów i jak na razie wszystko jest ok.Pali od strzała i nic nie cieknie :)

• Like 2

• 0

W moim 2T 13,5 KM poj. 246ccm , ala Yamaha :)  jest taka śruba 

attachicon.gif sruba 2t 13,5.jpg   

Mają jeszcze swoją stronę www.....

Takie małe info. W tej chwili mój czajnik ma nalatane 650 kilometrów i jak na razie wszystko jest ok.Pali od strzała i nic nie cieknie :)

Grafit czy czarny ? Przy czym śmiga i jakie prędkości uzyskujesz?