Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W warunkach gwarancji STORMA jest konieczność przeprowadzenia płatnego przeglądu zimowego.

Dziś umawiałem się w serwisie na połowę stycznia i dowiedziałem się, że wcale nie jest pewne czy zdążą zrobić taki przegląd w ciągu jednego dnia i że silniki są płukane glikolem.

Czy ktoś już takowy robił? Jakie macie doświadczenia?

• Like 1

• 0

To inaczej zapytam, z 4 modeli Storma który byście wybrali i dlaczego: 6km 2T (2200), 7km 2T (2390), 4km 4T (2100), 6km 4T (2800), w  nawiasach cena.

6KM 4T  ze względu na fakt iz można podłączyć zewnętrzną linię paliwową co jest wygodne, bo dolewanie paliwa no wodzie nie jest najlepszym rozwiązaniem, do tego 4T wygodniejszy bo jak zostanie paliwo to możesz przelać do samochodu jeśli masz benzynowy, a nie martwić się, że po zimie mieszanka paliwa z olejem nie będzie ju taka jak jesienią.Minusem 6KM jest waga ponad 30kg

• 0

Witam. Szukam silnika do kolibri 300. I zastanawiam sie nad stormem 6km 2t. Jakie macie doświadczenia z tymi silnikami. Jak z ich awaryjnoscia. Warte sa uwagi ? Czy moze lepiej dolozyc pare zl i poszukac starszej yamachy 6km 2t. ? Za wszelkie info. z góry wielkie dzięki.

Ja jedynie mogę powiedzieć ze posiadałem Yamahe 6 2t a kupiłem ją praktycznie okazyjnie od starszego Pana który trzymał ją od nowości w domu a użyta była dosłownie kilka razy.Czy będzie lepszy od Storma 6 raczej nie bo Yamaha 6 2t ma dwa cylindry przez co kultura pracy jak i cichsza praca będą napewno na plus dla yamahy ale z drugiej strony części zamienne do storma są dużo tańsze od Yamahy i dostępne od ręki co w przypadku drugiego silnika można kupić tylko wirnik pompy a resztę trzeba sprowadzać. Jeśli o mnie chodzi to przesiadłem się z yamahy 6 na Storma 13.5/15.i jestem bardzo zadowolony jak bym miał kupować jeszcze raz to napewno kupił bym ten sam silnik.

• 0

W warunkach gwarancji STORMA jest konieczność przeprowadzenia płatnego przeglądu zimowego.

Dziś umawiałem się w serwisie na połowę stycznia i dowiedziałem się, że wcale nie jest pewne czy zdążą zrobić taki przegląd w ciągu jednego dnia i że silniki są płukane glikolem.

Czy ktoś już takowy robił? Jakie macie doświadczenia?

Dziś odebrałem silnik po serwisie zimowym i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony. Miła obsługa, termin dotrzymany (a na tym mi zależało, bo przejeżdżałem służbowo obok i miałem tylko 20 minut na odbiór).

W trakcie przeglądu umyto mi silnik z zewnątrz, wypłukano wodę glikolem, wymieniono olej w spodzinie oraz "na wszelki wypadek" wirnik wody (stary otrzymałem z powrotem). Przed przeglądem celowo poluzowałem nakrętkę mocującą śrubę napędową i o dziwo po serwisie jest dokręcona. Cena usługi moim zdaniem przyzwoita 300zł - dostałem paragon, protokół serwisu i wszystko zostało wpisane do książki serwisowej :D

Moje doświadczenia odnośnie STORMA są jak na razie tylko pozytywne

c18031d9781e447761ccd5f4840c4316.jpg

b2b55e4211d13b23269d02c9afff2f8c.jpg

Edytowane przez Czechofil
  • Like 2

• 0

Przymierzam sie do silnika 18 KM 4 T i pytanie do uzytkownikow jak to sie sprawuje ? Przegladalem caly temat ale raczej malo informacji na temat 4 suwow , raczej wiekszosc to  2 suwy takze chcialbym poznac opinie na temat tego wlasnie silnika czy nie ma z nim wiekszych problemow i czy warto go kupic , oczywiscie cena bardzo atrakcyjna w porownaniu do topowych marek

• 0

Panowie 13.5/15 i 18-tka są w 100% te same silniki niczym nie różniącye się od siebie(osobiście rozmawiałem ze sprzedającym)chodzi tu tylko o patent.Jakby 18-tka była faktycznie 18-tką to kosztowała by troszkę więcej a jak pewnie zauważyliście ceny tych silników są takie same,więc nie ma co tu za bardzo rozmyślać i jeśli ktoś z was ma zamiar kupić silnik (mowa tu o 2T)a nie ma uprawnień to naprawdę warto kupić Storma 13.5 i napewno będzie zadowolony (ja przynajmniej jestem)

• Like 1