Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mercury ma dla 25 KM aż 3 cylindry i 526 cm3, Yamaha dwa cylindy 25KM ma 432 cm3, Hondy chyba obecnie nie ma 25KM

nie to, że niemożliwe aby Storm miał 25KM, bo już Mercury 20KM ma tylko 333 cm3 czyli mniej niż Storm 18KM (342cm3). Yamaha 20 KM ma 432cm3, Suzuki 327cm3  

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Honda ma 25hp, pojemność 552, trzy garki . A starsze modele gaźnikowe 20hp miały w okolicach 350-360cm.

faktycznie jest 25KM, tyle że w polskim cenniku tego nie widziałem, ta sama pojemność co 30KM

Każdy producent ma coś takiego że dwa modele silników mają tą sama pojemność a różną moc, to niektórym pozwalało i pozwala na podwyższanie mocy o czym jest wątek http://jerkbait.pl/topic/3577-d%C5%82awione-silniki-i-odblokowywanie/

Jak widać z zestawień nie będzie to najmocniejsze 25KM na rynku, może niewiele mocniejsza od 20KM ale na pewno najtańsze. Trzeba by porównać na takich samych łodkach/pontonach prędkości dla konkurencyjnych silników 20-25KM i wtedy można coś powiedzieć.

• 0

Pierwsze pływanie. Ponton Maverik 300D ja w ciuchach 120kg, syn 40. Kotwica 7. 12 litrow paliwa, gaśnica.

W ślizg wchodzi przy 2500 później przelotowa pod prąd 20 z prądem 25. Nie przekraczałem 3000. Spalił ok 4 litrów może mniej.

.

https://www.instagram.com/p/B8luNlyntnF/?igshid=1jbbhputvaewn

.

e6479311adda8979402d33cc7b7ddf86.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Przeglądam oferty storma oraz caprala. Moc 13.6km, 15km oraz 18km w capralu wszystkie te silniki mają podobne parametry oraz "krótka" stopę o długości 57cm. Storm 13,5km pojemność oraz większość parametrów taka sama jak w capralu z tym że występuje tylko ze stopa "długa" l o długości 56cm (w capralu krótka jest o centymetr dłuższa od długiej w stormie) 15km storma, parametry te same to 13.5km tylko występuje w wersji s(44cm) oraz l(56cm), 18km jak wyżej ale doszukałem się tylko stopy s(44cm). Caprala oraz storma różni pojemność oleju w skrzyni gdzie capral podaje 100ml a storm 250ml. Wydaje mi się, że słusznym wyborem do pontonu byłby storm 15/18km z krótka stopa 44cm ale z papierami od 13.5km (wszak są to te same silniki) aby uniknąć potrzeby posiadania patentu. Proszę o właścicieli stormow 13.5km aby zajrzeli w dokumenty i napisali jaka widnieje informacja na temat długości stopy. Dziękuję. Pzdr

Edytowane przez Negra

• 0

Proszę o właścicieli stormow 13.5km aby zajrzeli w dokumenty i napisali jaka widnieje informacja na temat długości stopy. Dziękuję. Pzdr

A po co zaglądać w papiery? Papier przyjmie wszystko. Stronę wyżej masz moje zdjęcie może lekko niewyraźne ale widać wymiar. Miarka stoi na płycie. 13,5/15/18 to to samo różni sie tylko tabliczkami i naklejką na czapie.

http://jerkbait.pl/topic/110911-silniki-storm/?p=2709969

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Dobry fachman i 9 z niego wyciągnie . Tylko pytanie zasadnicze do czego on ma służyć bo zawsze jest coś za coś  tu mu skracasz resurs podnosisz wolne obroty dużo wyżej będzie kręcił i krócej. A Ty i tak bardzo nie odczujesz tej przeróbki  bo na wodzie jeden koń w tą czy tamtą stronę nic nie daje. Najlepsza rada to niczym zakupisz szukaj takiego z największą mocą na jaki cię stać lepiej poczekać dozbierać niż później żałować.

• 0

Czy to istotne przy silniku w tej cenie? Jak mu spadnie nawet o połowę, co jest praktycznie niemożliwe, to i tak wcześniej go zmieni niż zajeździ w użytkowaniu rekreacyjno-wędkarskim. A z tym 1KM więcej będzie się czuł lepiej :).

Edytowane przez psulek

• 0

Jak juz go będziesz miał wlej do zbiornika litr benzyny pomieszaj i wylej. W moim było od groma wiórów z otworów. Dowiedziałem się bo przed pływaniem wymieniłem zbiornik na 12l Yamahy. To ze zdjęcia to 1/3 tego co było na sitku...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

0914958a7820410d3a54444128843d50.jpg

Edytowane przez Tresor
  • Like 1