Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie jeśli ktoś się zastanawia na zakupem silnika Storm to chyba najlepiej zrobić to jak najszybciej, ponieważ prawdopodobnie od kwietnia wraz z nową dostawą,która ponoć jest planowana przez sklep,będą nowe wyższe ceny za silniki z powodu ograniczenia dostaw z chin przez cały panujący ten wirus.Wiec żeby zaoszczędzić parę złoty warto zrobić zakup jak najszybciej,wiem takie informacje ponieważ znajomy kupował niedawno silnik i tak mu powiedzieli w sklepie.

• 0

Jak zdrożeje to nikt go nie kupi bo będzie za mała różnica w stosunku do markowych silników, a wiadomo że ludzie kupują storma tylko przez cenę. Kubanu podaj odrazu adres swojego sklepu żeby ludzie mogli łatwiej trafić ;)

Nie tylko przez cenę.

Waga i te 13,5 KM (brak patentu) są istotne.  

• 0

Nie tylko przez cenę.

Waga i te 13,5 KM (brak patentu) są istotne.

Niestety jestem tylko użytkownikiem tego silnika (zwykłym Kowalskim) i staram się pomóc innym jak każdy na tym forum ,i jak się czegoś dowiem to przekazuję tu na forum by pomóc innym,a skoro w Capralu mają podnieść ceny,to tak jak wcześniej pisałem Storm też może to zrobić,tylko ciekawe jak bardzo?Może warto do sklepu zadzwonić i się dopytać wtedy będzie więcej wiadomo na ten temat.

• 0

To, że ceny rosną jest zasługa zadowolenia klientów. Na towar, który szybko schodzi podbija się cenę ponieważ i tak zejdzie a jak nie zejdzie to robi się promocje starej ceny i schodzi od razu. Zobaczcie ceny parsuna kiedyś i teraz. Towar okazał się chodliwy więc cena skoczyła bez pomocy wirusa. Pod koniec zeszłego roku dzwoniłem do przedstawiciela storma ale nie byłem zdecydowany, pomyślałem przed sezonem kupię. Teraz jak chciałem kupić to nigdzie nie ma, we Wrocławiu mówili że wszystkie 13.5 km występuje tylko z długa stopa a 7km z krótka stopa nie ma na stanie. Dlatego wybrałem caprala. Jak capral zacznie im schodzić z magazynu z racji braku storma to i capral podrożeje. Wydaje mi się że w tym momencie capral jest świetna okazja (o ile będzie tak niezawodny jak 13.5km storma). Za capralem przemawia fakt, że są na polskim rynku od 5 lat i mało jest opinii negatywnych, ja nie odnalazłem. Zadko kto decyduje się na pisanie pochlebnych opinii na temat sprzętu, który po prostu działa, podejrzewam, że gdyby był awaryjny to fala gorzkich żalów wylewana by była w necie. Myślałem o tahatsu 9.8km ale zamierzam pływać (jak dobrze pójdzie) raz w tygodniu, głównie sam na krótkich odcinkach, więc ciężko mi było uzasadnić taki wybór silnika.

• Like 1

• 0

Negra, pełna zgoda, produkt się wypromował, teraz sprzedawca będzie chciał zmonetyzować sukces. Chociaż inna sprawa, że rosną i koszty. Dolar podrożał od zeszłego roku kilka %, wzrost płacy minimalnej od tego roku, więc koszty rosną, ale jak widać i skala. Wirus to tylko zasłona, bo medialny po prostu.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Pytanko mam. Jako ze nie miałem nowego silnika nie wiem jak to powinno wyglądać. Chodzi mi jaki opór powinien stawiać trym w silniku 15KM. Na pawęży silnik podnoszę, na wózku też, z oporem ale idzie. Najgorzej jak zapomnę podnieść trym na max przed włożeniem do bagażnika i trzeba zrobić to na "sucho" przed założeniem na pawęż. Jest to bardzo trudne, prawie niemożliwe. Czy tak ma być? Może za mocno spasowane? Jest jakaś regulacja? W Y 8KM latało mi to praktycznie pod swoim ciężarem ale tu jest inna konstrukcja z zapadkami. A może się wyrobi po kilkunastu razach (kalamitki nie widzę)?

• 0

Ostatnio mialem okazję dotknąć ponownie storma, posłuchać go w pracy na lodzi - dla mnie silnik z żyletek, praca dość słaba w porównaniu do topowych marek, silnik wpada w jakies dziwne drgania przenaszac je na łódkę a ta jakby wpadała w rezonans - silnik nowy itd niestety nie dla mnie, nie jest w stanie mnie przekonać ta cena i cokolwiek innego ja poprostu bym go nie kupił, nie przemawia do mnie w żaden sposób ten silnik....

• Like 1

• 0

Ostatnio mialem okazję dotknąć ponownie storma, posłuchać go w pracy na lodzi - dla mnie silnik z żyletek, praca dość słaba w porównaniu do topowych marek, silnik wpada w jakies dziwne drgania przenaszac je na łódkę a ta jakby wpadała w rezonans - silnik nowy itd niestety nie dla mnie, nie jest w stanie mnie przekonać ta cena i cokolwiek innego ja poprostu bym go nie kupił, nie przemawia do mnie w żaden sposób ten silnik....

Dobrze ,że mamy dzisiaj 1-04.  :) 

• Like 1

• 0

Każdy ma inne odczucia.

Ja tam na razie widzę lepszą kulturę pracy niż poprzednia Yamaha 8KM która miałem ok 1.5r. Jeżeli okaże się badziewiem poprostu wywale go i tyle. To tylko kawał żelastwa. Oglądnełem wszystkie filmy na wiadomym ruskim kanale o kitajskich silnikach. :) Z tego co widać na nich mają silniki i nowe i po np 7 latach używania. Te ze słodkiej wody i serwisowane nic się nie dzieje poważnego. Czasem coś z chłodzeniem, czasem inna pierdoła. Ale nie powiesz ze w markowych nic kompletnie się nie dzieje...

Wiadomo jak ktoś wydał na Yamahe 10000 nie może pochwalić silnika za 4000... :) Na chwilę obecną jestem zadowolony co będzie dalej na pewno dam znać. Jak będą problemy to bapiszę ze jednak nie warto nie będę sie upierał. To taki mój experyment.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Kolega pracował w wytwórni telewizorów kineskopowych w Polsce, sprzedawanych następnie w sieciach hipermarketów.

Od markowych produktów różniły się głównie obudową. Kineskopy były te same co w markowych a płyty elektroniki produkowano w Chinach. Na początku występowały kłopoty z tymi płytami, gdyż montażyści nie mieli pojęcia o tym co robią. Polacy zorganizowali Im komórkę kontroli jakości, dzięki czemu podniesiono jakość i w końcu robiono te telewizory w jakości takiej samej jak markowe.

Skok technologiczny jaki dokonał się w Chinach spowodował że jakość produktów staje się wciąż lepsza, jeszcze tylko doszkolą pracowników i będziemy zaszokowani. Chińczycy sprowadzają z Europy w tym z Polski inżynierów którzy uczą i doszkalają pracowników. Ze Szczecina polecieli stoczniowcy i dostali super warunki których nie mają rodzimi inżynierowie. Nie doceniamy potęgi Chin.

• Like 1

• 0

Tak zgadza się.chiny mają potęgę dzięki taniej sile roboczej.zaoszczedzili na tym i poszli w rozwój.ale jakość w porównaniu do USA,Niemiec to różnica 1 wieku.

Wielu producentów powiedzmy np. samochodów ma poważne braki z niektórymi częściami do samochodów ,które to sprowadzają  z ......   chin :)  

Słowa ,że to różnica jednego wieku jakoś mi tu nie pasuje.

Tyle tego się w tej chwili produkuje w chinach ,że mała bania i wystarczy ,że chińczyk pokaże środkowy palec i niemal cały świat stanie z produkcją.  

• 0

Tak zgadza się.chiny mają potęgę dzięki taniej sile roboczej.zaoszczedzili na tym i poszli w rozwój.ale jakość w porównaniu do USA,Niemiec to różnica 1 wieku.

Mieli tanią siłę roboczą, teraz rosną ich pensje i jednocześnie wykształcenie.

Jeśli oglądasz telewizję to podaję przykład miasta Wuhan, czy odbiega w czymś od wielkich miast europejskich?

Na podstawie ogólnie dostępnych informacji należy zadać pytanie ile procent "japońskiego" produktu jest wytwarzana w Japonii?