wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CORNEL Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Czytając temat to chyba lepiej kupić coś markowego, chyba że masz talent mechanika i lubisz nad wodą grzebać w silniku zamiast łowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Czytając temat to chyba lepiej kupić coś markowego, chyba że masz talent mechanika i lubisz nad wodą grzebać w silniku zamiast łowić. No zobacz ,pali mi od strzała , nic się nie urwało i jakoś śmiga bezproblemowo. I piszę jako użytkownik a nie teoretyk dodam ,że mam też dwie Yamahy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Ale siejecie zamęt .Jade na Zarnowiec w sierpniu.Storm 18 będzie mi towarzyszyl .Zobaczymy jak pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Sergiusz pójdzie dobrze wrócisz zadowolony ????. Ja w tym czasie będę na Charzykowskim ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 W 2 lata Storma padły 2 moduły CDI. Jestem ciekawy jak długo posmiga na oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Mam wrażenie że producenci wpadli na pomysł że można trwałość silnika ograniczyć nawijając cieniutkim drutem cewkę iskrownika.Cewka do kosy makita/dolmar kosztuje 260zł i składa się głównie z żywicy. Co z tego że oryginał skoro z cieniutkiego druciku. Wiem bo przepiłowałem. podobna cewka do kosy chińskiej kosztuje 30zł i działa normalnie, a te niemieckie oryginały padają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Silnik pracuje na tej paweży od początku i zawsze było okej. Po zimowej przerwie zaczął fiksować. Zobaczymy czy moje czyszczenie coś pomoże. Jeśli nie alternatywnie zamówiłem zestaw naprawczy i wymienie.Jak pisałem wcześniej rozebrałem pompę wody wyczyściłem, choć nie było wiele nagarów. Wczoraj testy na wodzie i wszystko działa poprawnie.Zatem podsumowując Strom 18 2T śmiga 2 sezon Ahoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Jedno pytanko nie wymieniałeś wirnika w zimę?Ja po sezonie zwalam spodzinę, wymieniam w niej olej, wirnik, czyszczę kanały, sprawdzam stan uszczelek. Wszystko smaruję smarem i sprawdzam. Nie czekam aż pojawią sie problemy. W Yamaszce sprzedający zapewniał mnie że wirnik wymieniony i po 2mc musiałem wracać na wiosłach 3km pod prąd na rzece... Później już zmieniałem co roku i nie było problemów. W Stormie zamierzam robić tak samo. Znajomy zajmujący się tym zawodowo mówił mi że to jest podstawa u nich w firmie (jachty i żaglówki na ciepłych morzach) Zrzut spodziny co roku lub po 500mth niezależnie czy silnik ma 4KM czy 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gucio2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Nie wymieniałem. Olej w spodzinie przed sezonem wymieniany. Teraz już wiem, że jedno i drugie konieczne w pakiecie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Btw czesci od yamahy do storma nie pasuja. 2 razy wymienialem pompe wody bo padala, dopoki nie trafilem porzadnej miekkiej gumy i skonczyl sie problem. Np gumowy wirnik ma inny profil (wysokosc/grubosc lopatek) niz yamaha. Jak na prawie 2 lata uzytkowania jak wspomnialem pompa wody 2x wymieniana bo za sztywna chinska guma byla, i rozrusznik caly Po za tym ok A mój Strom 2T 18km zaczął gubić chłodzenie. Przy raptownym ujęciu manetki przestaje lecieć woda. Ponowny rozruch, lub wrzucenie na luz powoduje powrót chłodzenia. Mam nadzieje, że dociągnę do końca sezonu i jakiś serwis trzeba ogarnąć... Coś z dolnośląskiego polecacie? W 2 lata Storma padły 2 moduły CDI. Jestem ciekawy jak długo posmiga na oryginale Jedno pytanko nie wymieniałeś wirnika w zimę?Ja po sezonie zwalam spodzinę, wymieniam w niej olej, wirnik, czyszczę kanały, sprawdzam stan uszczelek. Wszystko smaruję smarem i sprawdzam. Nie czekam aż pojawią sie problemy. W Yamaszce sprzedający zapewniał mnie że wirnik wymieniony i po 2mc musiałem wracać na wiosłach 3km pod prąd na rzece... Później już zmieniałem co roku i nie było problemów. W Stormie zamierzam robić tak samo. Znajomy zajmujący się tym zawodowo mówił mi że to jest podstawa u nich w firmie (jachty i żaglówki na ciepłych morzach) Zrzut spodziny co roku lub po 500mth niezależnie czy silnik ma 4KM czy 400.Wychodzi na to że dobrze zrobiłem że nie kupiłem Storma mimo bardzo dobrej ceny. Nie mam czasu ani drygu do majsterkowania. Zwalanie spodziny czy też czyszczenie kanałów nie dla wszystkich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Czytałeś mój post? Bo go cytujesz. Kolega serwisant nie plywa na Stormach tylko na markowych, nigdy nie dają zamienników tylko orginały a i tak wymieniają wszystko co roku. Wiec co ma marka do tego?Wcześniej miałem Yamahe i robiłem to samo.Pierwsza z brzegu instrukcja. Tu akurat zuzuki 9.9 -15KM: Edytowane 6 Lipca 2020 przez Tresor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Czytałeś mój post? Bo go cytujesz. Kolega serwisant nie plywa na Stormach tylko na markowych, nigdy nie dają zamienników tylko orginały a i tak wymieniają wszystko co roku. Wiec co ma marka do tego?Wcześniej miałem Yamahe i robiłem to samo. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu TapatalkaCzytałem, miałem Yamahę i Tohatsu i nigdy kanałów nie czyściłem ani spodziny nie zrzucałem. Nie piszę że to fatalne silniki ale nie oszukujmy się - ich największym plusem jest cena no i też waga w przypadku gdy nowe markowe 2T są nieosiągalne i nawet gdybym kupił Storma czy Caprala ( a było już blisko) to zdawałbym sobie sprawę że to tylko mniej lub bardziej udana kopia o losowej jakości. A co do serwisanta to jak widzę robi to po częstym pływaniu w mocno zasolonych ciepłych wodach. Edytowane 6 Lipca 2020 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 jak to tak czyli Storm nie Yamaha?? Przecież to kopia 1-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) jak to tak czyli Storm nie Yamaha?? Przecież to kopia 1-1 rozumiem sarkazm i racja.. to nie kopia 1-1.. ale mam go 2 lata i jest ok :] po drobnych modyfikacjach. Czesci sa tanie. Pompa wody do yamaha to 200 zl, do storma 80 ;] to robi roznice.Kup silnik prawie 20KM za 5k ;] nowy. Chodzi fajnie.. we dwoch ze sprzetem na aluma 405 normalnie wchodzi w slizg lodz predkosc 3x km/h w zaleznosci od kierunku wiatru. Jak sie rozsypie.. i bede mial kase odlozona na lepszy to pewnie kupie cos markowego. Jednak lepszy nowy storm niz zajechana uzywka markowa, potrzebowalem silnika na szybko zeby ta aluma 405 plywac..storm zdal egzamin poki co. Jeszcze jedno w stormie denerwuje mnie wysoko osadzona pompa wody. Naprawde trzeba utopic pol nogi zeby zassala wode, inaczej zaassa powietrze i po pompie ;] wiec odpada plywanie na podniesionym trymie na maxa.. np Edytowane 6 Lipca 2020 przez horac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Dziwna sprawa. Ja wyplywam z portu z wystającą kawałek płyta antykawitacyjna(zielsko, miejscami 20cm wody), tak też odpalam i woda leci odrazu. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Dziwna sprawa. Ja wyplywam z portu z wystającą kawałek płyta antykawitacyjna(zielsko, miejscami 20cm wody), tak też odpalam i woda leci odrazu. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalkajaki to silnik ? ja mowie o 4-suw 18KM na dlugiej stopie Edytowane 6 Lipca 2020 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 No to inny ja mam 2T 13.5/15 na krótkiej. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 herbata666 Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Chyba troszkę przesadzacie, mam 25km z rozrusznikiem i pali jak złoto, kupiony nowy, samemu dotarły, mam pewność że nikt nie zrobił jakiejś głupoty. Na początku też miałem zamiar kupić używkę, ale w tej cenie musiał bym celować w coś pewnie 10 letniego, fakt można trafić pewnie silniczek co ma przepływanie 100 motogodzin ale jak trafisz na jakiegoś cudowańca składanego lub wcześniej zatartego, różnie to bywa. A pewnie z moim pływanie i samemu prawidłowo serwisującej co sezon, silnik będzie służył dożywotnio. Irytuje mnie tez stwierdzenie chiński, akurat prowadząc działalność sprowadzam dużo rzeczy z Chin, powiem szczerze będąc tam w fabrykach itp, śmiało mogę powiedzieć że Europa jest sto lat za Chińczykami. Taka mała dygresja na koniec. Edytowane 7 Lipca 2020 przez herbata666 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Piotrku @herbata666, powiedz jak wrażenia z użytkowania tego Storma 25hp? Sam zastanawiam się nad nim na przyszły sezon, obecnie pływam na Mercury 15hp i chodzi jak pszczółka, ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Oczywiście że jest , ale w Chinach nie ma cudów cena=jakość , ja zajmuję się sprzętem laboratoryjnym( do covid też ) i można miec sprzęt kosztujący xx lub inny mający te same funkcję za 60% ceny. Ale nie jest tak że to jest 1-1 , ta cena się bez powodu nie bierze. To samo jest z tymi silnikami , może i jest to kopia Yamahy ale po pierwsze nie 1 do 1 a po drugie i najważniejsze użyte są duzo słabsze materiały i części wykonane są z mniejszą precyzja i stąd się bierze cena a nie z tego że Chińczycy są głupi i sprzedają silniki w jakości japońskich za pół ceny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Witam kolegów ,obserwuję temat ,jak ktoś wcześniej napisał ,że apetyt rośnie w miarę jedzenia, zaczynałem od małego silnia 2,3 km,pływałem 10 lat przeważnie w trilingu i zastanawiałem się po co wędkarzom duże silniki, przestałem trolingować ,zacząłem łowić okonie no do szybkiego zmiany miejscówek przydał by się większy silnik padło na 10km, po czterech latach ,wymieniłem na 20km i z rozruchem elektrycznym bardzo wygodnie ,ale wiem jedno ,jak na silnik trzeba trochę popracować to nie stać mnie na marny ,który co jakiś czas trzeba coś naprawić ,na jakiej marce pływam celowo nie piszę ale na pewno na markowym ,bez żadnych problemów jak do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Gorzej jak chcesz kupić markowy a termin dostawy to 3 miesiące czekania na 25hp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Dla tego, jak zmieniałem silnik albo łódź to robiłem to zawsze zimą i nie odczuwałem czasu oczekiwania ,20-stke zamówiłem w lutym a w marcu odebrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Oczywiście że jest , ale w Chinach nie ma cudów cena=jakość , ja zajmuję się sprzętem laboratoryjnym( do covid też ) i można miec sprzęt kosztujący xx lub inny mający te same funkcję za 60% ceny. Ale nie jest tak że to jest 1-1 , ta cena się bez powodu nie bierze. To samo jest z tymi silnikami , może i jest to kopia Yamahy ale po pierwsze nie 1 do 1 a po drugie i najważniejsze użyte są duzo słabsze materiały i części wykonane są z mniejszą precyzja i stąd się bierze cena a nie z tego że Chińczycy są głupi i sprzedają silniki w jakości japońskich za pół cenyZ moich doświadczeń z chińskimi kosami i skuterem wynika że części są dobre, ale montaż to bywa wprost dyletancki.Mimo to uważam że lepszy markowy chińczyk 4t od starego kapcia 2t, nawet jak ten 2t wyprodukowaliby marsjanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgadzam sie z toba herbata666 ja mysle ze nawet 120 lat ale i w chinach jak na calym swiecie ,,jak zaplacisz to masz " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
7 Sty
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
7 Sty 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi