wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Z doświadczeń kolegów z kamieniami na Odrze. Dotknięcie kamienia w czasie wywozu zestawu sumowego prędkość ok 2~3km/hWygięta śruba, krótki wałek do prostowania + wymiana uszczelniacza (tohatsu 15KM z ok 2000r). Kamień na środku rzeki Yamaha 9.9 babcia stara prostokątna z biało czerwonymi nalepkami prędkość ok 20km/h Miazga ze spodziny, śruba, oba wałki krzywe, zęby i peknieta obudowa. Spodzina do wymiany.Generalnie omijać dno i kije, im mocniejszy silnik tym większe i droższe straty. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Mi się nie zdarzyło jeszcze może miałem szczęście ale miałem w Szwecji kolizje z podwodna górka , wszędzie wokół było 15 a tu nagle górka 5x5m prawie do powierzchni, silnik podbiło do góry , skończyło się na prostowaniu kila. Kilka razy też uderzyłem w zalane drzewo z mniejszą prędkością , również podbiło silnik ale tam nawet śladów nie bylo. Myślę że 90% skutków niweluje ustawienie silnika na podbicie, pozostałe 10% to nie fart lub nieznajomość wody i niekorzystne ułożenie spodzina/przeszkodą. Gorzej to wygląda w przypadku silników z powertrim tam nic nie ustapi, dlatego z pełną świadomością przy moim pływaniu głównie po Wiśle i naszych jeziorach , rezygnuje z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Panowie pytanie takie Podczas urlopu będę musiał wymienić w chałupniczych warunkach olej w silniku i spodzinie po pierwszych 20 h w stormie 18 4t . Jaki olej do spodziny najchętniej butelka z aplikatorem bądź zakup dedykowanej pompki . Co doradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Zerknij wyżej jest mój film z wymiany. Ja proponuję zestaw quiksilwera. Olej i pompkę. Super sprawa, wcześniej robiłem to tubą nie było lekko. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Chodzi taki zestaw jak jest w tym ogłoszeniu olej + pompka https://allegro.pl/oferta/olej-do-spodzin-quicksilver-marine-gear-80w-90-1l-9392455261 ? Edytowane 21 Lipca 2020 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Chodzi taki zestaw jak jest w tym ogłoszeniu olej + pompka https://allegro.pl/oferta/olej-do-spodzin-quicksilver-marine-gear-80w-90-1l-9392455261 ?Dokładnie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Tu chyba najtaniej https://www.aqua-sport.com.pl/pompka-oleju-przekladniowego-quicsilver.html A to do kompletu https://sklep-marinelab.pl/pl/p/91-30500Q5-GUN-GREASE-5-SMAROWNICA/2124Tu masz taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Tu masz taniej.Zamówione .Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Marka oleju nie jest tak istotna jak jego lepkość. Ja kupiłem Hipol GL4.Spodzina jest doskonale chłodzona wodą, więc odradzam kupowanie gęstego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Nie trzeba kombinowac za pare zlotych tylko wlac olej taki jaki jest wedlug zalecen producenta lub Yamaha do lower unit i problem z glowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Też jestem za dedykowanymi. Edytowane 21 Lipca 2020 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Nikt bogatemu nie zabroni, tylko nie narzekajcie potem na wysokie ceny olejów.Ja do silnika wlałem motocyklowy półsyntetyk 10W30 Veco i śmigam. Polacy nie gęsi też mają swoje uczciwe oleje i za pół ceny w dodatku, Polska produkcja jest pewniejsza bo trudniej wpuścić podrobioną serię produktów. Veco produkuje przede wszystkim dla przemysłu, dlatego nie ma reklam dla małych odbiorców, ale oleje są jak ktoś wie o tej marce. Hipolu nie trzeba przedstawiać, do mało obciążonych przekładni (lower unit) jest klasa GL4.Pompka jest super i ponoć ma adapter do Yamaha, na pewno kupię coś takiego. Edytowane 21 Lipca 2020 przez Stołczynianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Olej moze byc chinski chodzi o to zeby mial parametry zalecane przez producenta, pewnie ze bym kupil polski jak bym mial mozliwosc Edytowane 22 Lipca 2020 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) W instrukcji do silnika powinno być napisane jaki olej. Zazwyczaj jest aftermarket 80W90 API GL5 albo dedykowany producenta.Chociaż używałem 75W90 GL5 i było też ok. Edytowane 22 Lipca 2020 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Jeden i drugi gl5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) Nikt bogatemu nie zabroni, tylko nie narzekajcie potem na wysokie ceny olejów.Kurde butelka dedykowanej przekładniówki kosztuje 65zł. Starczy na 4 lata, nie przesadzasz?Bogaty nie jestem (bo nie pływał bym na Stormie) ale olej za cenę 2 woblerów raz na 4 lata to chyba nie jest dużo? Edytowane 23 Lipca 2020 przez Tresor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Tresor wlasnie tego ja nie rozumiem olej kosztuje jak 3 kawy i zaczyna sie kombinowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 24 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 GL4 a GL5 to spora różnica, GL5 jest gęstszy, do mocno obciążonych przekładni jak zwolnica w traktorze, a do łodzi jeśli instrukcja nie precyzuje to raczej GL4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 No właśnie instrukcja powinna precyzować a jak nie instrukcja to importer. Rok temu zarznalem skrzynie w mitsubishi outlanderze bo wolałem gl5 zamiast gl4 . Tak wiec odpuśćmy pare złotych i lejmy oleje dedykowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Użytkuje, albo używał ktoś Storm 6 4t lub 7 2t z łódką typu Solar 360, Wigry 355 lub podobną? Jeśli tak to do jakiej prędkości rozbuja ten silnik? Potrzebuję spalinke na jezioro 110ha moim zdaniem 13,5km, czy 15km jest tutaj nad wyrost. Niestety na większej wodzie 520ha tylko elektryk... Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez zandermafija*SpinnigistaWT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zapomnij o ślizgu, pchanie wody. Do tych konstrukcji minimum 10, optimum 15 koni Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Wystarczy mi prędkość około 15km/h. Nie muszę latać w ślizgu 30km/H na zbiorniku który ma 100ha... gdybym mógł używać spaliny na dużej wodzie bez zastanowienia wybrałbym 15'stke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Wystarczy mi prędkość około 15km/h. Nie muszę latać w ślizgu 30km/H na zbiorniku który ma 100ha... gdybym mógł używać spaliny na dużej wodzie bez zastanowienia wybrałbym 15'stke.Mam solar 360 i silnik 6kM Mercurego. Maks 11km/h, ale idzie tyle z marginesem 9-11 z wiatrem, pod wiatr,obciążona lub nie. Pewnie zmiana na śrubie, trymie dałabym coś jeszcze, ale po co? Ma pływać, a nie latać za te pieniądze. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Coś cieniutko jak na 6hp, ja na yamaszce 8 na flaucie 29 osiagam, na 3/4 manetki utrzymuję ślizg i okolice 26km/h. Pewnie dwa cylindry już inaczej się odpychaja jak jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 compi Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Coś cieniutko jak na 6hp, ja na yamaszce 8 na flaucie 29 osiagam, na 3/4 manetki utrzymuję ślizg i okolice 26km/h. Pewnie dwa cylindry już inaczej się odpychaja jak jeden.Kolega ma 9.9 mercurego i tak szybko nie pływa. Te Yamahy to huhu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
7 Sty
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
7 Sty 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi