Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z doświadczeń kolegów z kamieniami na Odrze.

Dotknięcie kamienia w czasie wywozu zestawu sumowego prędkość ok 2~3km/h

Wygięta śruba, krótki wałek do prostowania + wymiana uszczelniacza (tohatsu 15KM z ok 2000r).

Kamień na środku rzeki Yamaha 9.9 babcia stara prostokątna z biało czerwonymi nalepkami prędkość ok 20km/h Miazga ze spodziny, śruba, oba wałki krzywe, zęby i peknieta obudowa. Spodzina do wymiany.

Generalnie omijać dno i kije, im mocniejszy silnik tym większe i droższe straty.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Mi się nie zdarzyło jeszcze może miałem szczęście ale miałem w Szwecji kolizje z podwodna górka , wszędzie wokół było 15 a tu nagle górka 5x5m prawie do powierzchni, silnik podbiło do góry , skończyło się na prostowaniu kila. Kilka razy też uderzyłem w zalane drzewo z mniejszą prędkością , również podbiło silnik ale tam nawet śladów nie bylo. Myślę że 90% skutków niweluje ustawienie silnika na podbicie, pozostałe 10% to nie fart lub nieznajomość wody i niekorzystne ułożenie spodzina/przeszkodą. Gorzej to wygląda w przypadku silników z powertrim tam nic nie ustapi, dlatego z pełną świadomością przy moim pływaniu głównie po Wiśle i naszych jeziorach , rezygnuje z tego.

• 0

Panowie pytanie takie

Podczas urlopu będę musiał wymienić w chałupniczych warunkach olej w silniku i spodzinie po pierwszych 20 h w stormie 18 4t . Jaki olej do spodziny najchętniej butelka z aplikatorem bądź zakup dedykowanej pompki .

Co doradzicie ?

• 0

Nikt bogatemu nie zabroni, tylko nie narzekajcie potem na wysokie ceny olejów.

Ja do silnika wlałem motocyklowy półsyntetyk 10W30 Veco i śmigam. Polacy nie gęsi też mają swoje uczciwe oleje i za pół ceny w dodatku, Polska produkcja jest pewniejsza bo trudniej wpuścić podrobioną serię produktów. Veco produkuje przede wszystkim dla przemysłu, dlatego nie ma reklam dla małych odbiorców, ale oleje są jak ktoś wie o tej marce. Hipolu nie trzeba przedstawiać, do mało obciążonych przekładni (lower unit) jest klasa GL4.

Pompka jest super i ponoć ma adapter do Yamaha, na pewno kupię coś takiego.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Nikt bogatemu nie zabroni, tylko nie narzekajcie potem na wysokie ceny olejów.

Kurde butelka dedykowanej przekładniówki kosztuje 65zł. Starczy na 4 lata, nie przesadzasz?

Bogaty nie jestem (bo nie pływał bym na Stormie) ale olej za cenę 2 woblerów raz na 4 lata to chyba nie jest dużo?

Edytowane przez Tresor
  • Like 2

• 0

Użytkuje, albo używał ktoś Storm 6 4t lub 7 2t z łódką typu Solar 360, Wigry 355 lub podobną? Jeśli tak to do jakiej prędkości rozbuja ten silnik? Potrzebuję spalinke na jezioro 110ha moim zdaniem 13,5km, czy 15km jest tutaj nad wyrost. Niestety na większej wodzie 520ha tylko elektryk...

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT
  • Like 1

• 0

Wystarczy mi prędkość około 15km/h. Nie muszę latać w ślizgu 30km/H na zbiorniku który ma 100ha... gdybym mógł używać spaliny na dużej wodzie bez zastanowienia wybrałbym 15'stke.

Mam solar 360 i silnik 6kM Mercurego. Maks 11km/h, ale idzie tyle z marginesem 9-11 z wiatrem, pod wiatr,obciążona lub nie. Pewnie zmiana na śrubie, trymie dałabym coś jeszcze, ale po co? Ma pływać, a nie latać za te pieniądze. Edytowane przez compi