wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Z obrotomierzem musisz pokombinować. Nie zawsze to co w instrukcji pokazuje dobrze. Ale masz 3 ustawienia wiec nie jest to problemem. Jak silnik odpalony pokazuje obroty jak zgasisz motogodzin. Tu masz instrukcja docierania http://jerkbait.pl/index.php?/topic/41990-Silniki-Tohatsu#entry2795251 Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Są tutaj jacyś użytkownicy Storm'a F12 4T? Potrzebuję kilka informacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szydlos Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Też się zastanawiam miedzy 13,5 2T a tą F12 4T pod Semperka 380W czyli łódkę która z załogą i gratami będzie ważyła 300-350KM .Pływa ktoś podobna łodką na tych silnikach i mógłby coś podpowiedzieć tu ew. na priv o osiągach z tymi motorami??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Też się zastanawiam miedzy 13,5 2T a tą F12 4T pod Semperka 380W czyli łódkę która z załogą i gratami będzie ważyła 300-350KM .Pływa ktoś podobna łodką na tych silnikach i mógłby coś podpowiedzieć tu ew. na priv o osiągach z tymi motorami??? Kolega @DariuszSz dziś testował Texasa 360 ze Stormem 13,5 2T. Napisz do niego. Widziałem filmik, że w jedną osobę szedł 34km/h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 No to zrob jak mowie, ten kabelek sie oplatuje gdzieś w pobliżu swiec za jakis przewód i liczy sobie drgania ;] czyli czas pracy silnika - koniec filozofiiJeżeli oplątuje się przewodzik na przewodzie zapłonowym, to w celu pobrania próbki prądu iskry zapłonowej. Dzieje się to przez indukcję i przez pojemność.Licznik całkuje impuls i zlicza ile ich było w jednostce czasu, z tego wynika wskazanie prędkości obrotowej.W dwucylindrowym 2t powinna być jedna iskra na obrót w każdym z przewodów. Chyba nie stosuje się jednej podwójnej cewki, tylko dwie cewki.Czyli jedna iskra na obrót, tak samo jak w jednocylindrowym 2t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Też się zastanawiam miedzy 13,5 2T a tą F12 4T pod Semperka 380W czyli łódkę która z załogą i gratami będzie ważyła 300-350KM .Pływa ktoś podobna łodką na tych silnikach i mógłby coś podpowiedzieć tu ew. na priv o osiągach z tymi motorami??? Pływam z kolegą na Texasie 360 i Stormie 18 4t ,we dwóch z gratami ledwo osiąga 30 km/h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gar4field Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Jeżeli oplątuje się przewodzik na przewodzie zapłonowym, to w celu pobrania próbki prądu iskry zapłonowej. Dzieje się to przez indukcję i przez pojemność.Licznik całkuje impuls i zlicza ile ich było w jednostce czasu, z tego wynika wskazanie prędkości obrotowej.W dwucylindrowym 2t powinna być jedna iskra na obrót w każdym z przewodów. Chyba nie stosuje się jednej podwójnej cewki, tylko dwie cewki.Czyli jedna iskra na obrót, tak samo jak w jednocylindrowym 2t.Ale ty mnie teraz zaimponowałeś...."Licznik całkuje impuls" serio??Mógłbyś rozwinąć temat?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Kolega @DariuszSz dziś testował Texasa 360 ze Stormem 13,5 2T. Napisz do niego. Widziałem filmik, że w jedną osobę szedł 34km/h Też się zastanawiam miedzy 13,5 2T a tą F12 4T pod Semperka 380W czyli łódkę która z załogą i gratami będzie ważyła 300-350KM .Pływa ktoś podobna łodką na tych silnikach i mógłby coś podpowiedzieć tu ew. na priv o osiągach z tymi motorami??? Na 13,5 2T moją Wigry 355 sam ze sporym szpejem na flaucie lecę 34-35 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Ale ty mnie teraz zaimponowałeś...."Licznik całkuje impuls" serio??Mógłbyś rozwinąć temat??Naprawdę Ci zaimponowałem?????????Myślałem że znasz się na wszystkim i wszędzie jak Wszechprzenikający !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jakiś czas temu napisałeś coś po czym byłem przekonany o pogardzaniu, a dziś takie uznanie !!!!!!!!!!!!!!!!Nie będę uzgadniał interpretacji słowa "całkowanie" stosowanym w elektronice w obróbce sygnałów - z twoim rozumieniem całkowania.Jak wiadomo: "Twoje jest twojsze, znaczy NAJTWOJSZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kujawiak Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Witam, użytkuję Storma 13,5 KM od roku. Mam przepływane 20 mh. Po 5 mh wymieniłem fabryczny olej i zalałem Quicksilverem. Ostatnio sprawdzałem jakość tego oleju w spodzinie i jest w porządku. Pływam po jeziorze Gopło. Poprzednio silnik był zamontowany w Alfie 390 i płynąłem w ślizgu 38 km/h, obecnie pływam Riverfoxem 420 i płynie w ślizgu 28 km/h (dwie osoby, silnik elektryczny, akumulator 100Ah i bagaż). Silnik pracuje równo, nie mam do niego większych zastrzeżeń. Wymieniłem śrubę napędową o rozmiar większą niż ta fabryczna. Jedyna rzecz, którą zaobserwowałem to kiepskiej jakości zaciski na przewodach gumowych paliwa (pompując gruszką słyszałem nieszczelność). Wymieniłem na opaski na kluczyk i jest ok. Spalanie dość spore jeśli pływasz na manetce odkręconej na maksimum, w innym razie przyzwoite. Przez pierwsze 10 godzin mieszanka 1:30, poźniej 1:50 (markowy olej do benzyny MOTUL OUTBOARD 2T). Docierałem go wg. instrukcji producenta. Na mieszance 1:50 wogóle nie dymi (żadnej różnicy w porównaniu z czterosuwem).Poprzednio miałem Mercury 8 KM (czterosuw, 5 letni) i nie widzę różnicy w codziennej obsłudze. Różnica będzie pewnie w trwałości. Rozmawiałem z osobami, które naprawiały te silniki i odpowiedź zawsze taka sama - jak dbasz tak masz. Jak nie będziesz katował silnika to będzie chodził, a kosztuje 30 % ceny markowego silnika. Pamiętaj, że 13,5 KM to 18,5 KM - szczegóły u sprzedawcy !!! Przy sportowej eksploatacji może się popsuć wałek napędowy skrzyni biegów. Polecam do normalnej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Witam, użytkuję Storma 13,5 KM od roku. Mam przepływane 20 mh. Po 5 mh wymieniłem fabryczny olej i zalałem Quicksilverem. Ostatnio sprawdzałem jakość tego oleju w spodzinie i jest w porządku. Pływam po jeziorze Gopło. Poprzednio silnik był zamontowany w Alfie 390 i płynąłem w ślizgu 38 km/h, obecnie pływam Riverfoxem 420 i płynie w ślizgu 28 km/h (dwie osoby, silnik elektryczny, akumulator 100Ah i bagaż). Silnik pracuje równo, nie mam do niego większych zastrzeżeń. Wymieniłem śrubę napędową o rozmiar większą niż ta fabryczna. Jedyna rzecz, którą zaobserwowałem to kiepskiej jakości zaciski na przewodach gumowych paliwa (pompując gruszką słyszałem nieszczelność). Wymieniłem na opaski na kluczyk i jest ok. Spalanie dość spore jeśli pływasz na manetce odkręconej na maksimum, w innym razie przyzwoite. Przez pierwsze 10 godzin mieszanka 1:30, poźniej 1:50 (markowy olej do benzyny MOTUL OUTBOARD 2T). Docierałem go wg. instrukcji producenta. Na mieszance 1:50 wogóle nie dymi (żadnej różnicy w porównaniu z czterosuwem).Poprzednio miałem Mercury 8 KM (czterosuw, 5 letni) i nie widzę różnicy w codziennej obsłudze. Różnica będzie pewnie w trwałości. Rozmawiałem z osobami, które naprawiały te silniki i odpowiedź zawsze taka sama - jak dbasz tak masz. Jak nie będziesz katował silnika to będzie chodził, a kosztuje 30 % ceny markowego silnika. Pamiętaj, że 13,5 KM to 18,5 KM - szczegóły u sprzedawcy !!! Przy sportowej eksploatacji może się popsuć wałek napędowy skrzyni biegów. Polecam do normalnej eksploatacji. To raczej nie jest 18,5 KM - popatrz na pojemność skokową i porównaj do markowych 2T 15-20 HP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Na mieszance 1:50 wogóle nie dymi (żadnej różnicy w porównaniu z czterosuwem).Niedawno byłem na plaży w Choszcznie, po jeziorze zasuwało trochę łódek i skuterów, a wiatr był w stronę plaży, więc wąchałem spaliny wszystkich silników.Najpierw pływała motorówka z dużym Evinrude - wyglądał i dźwięczał jak e-tec, motor ze 100HP a nic nie było czuć.Potem z przystani 20m obok wypłynęli na małym 6-10HP Suzuki 2t. Jak wypływali to trochę wyczułem spaliny a jak wracali to już nic - nagrzany silnik.Jednak jak wypłynęli skuterami to zaczęło dawać smrodem. Nie wiem czy to sprawa zastosowanego oleju czy stanu technicznego tych skuterów - śmierdziało z pół kilometra.Kupiłem polski olej z normą TC-W3 marki Veco, (wcale nie był drogi) z myślą o awaryjnym silniku, ale że awarii nie było to nie powiem czy mniej kopci od zwykłego orlenowskiego półsyntetyka TC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Od dwóch lat kolega pływa pontonem 3,30 po Wiśle nowym Stormem 18KM 2T ...oczywiście mocy aż nad to przy takiej jednostce...zestaw lata...i mówimy tu o bardzo częstym pływaniu w przelotach po 15-20 kilometrów...nic się nie dzieje i jest bardzo zadowolony......na podstawie jego opini w środę pomagałem koledze wodować na Gople nową Alfę 395 a przy niej nowy silnik prosto z pudełka Storm 18KM tylko że 4T. Pomimo, że nie mieliśmy żadnego wiosła ani nawet pagaja tego dnia bezproblemowo odpaliliśmy i przepłynęliśmy całe Gopło w pełnym zaufaniu dla silnika....po odpaleniu naprawdę muszę przyznać, że wysoka kultura pracy...łóďź zagracona szpejem i na pokładzie dwie osoby nie lekkie na 3/4 manetki leciała 32 km/h ...zadowalająco biorąc pod uwagę, że po spłynięciu okazało się, że można lepiej wytrymować silnik...dam znać bo chłopaki pływają nie przeciętnie dużo więc zobaczymy...nie jeden z nas się chwali, że jego stary silnik jest super tylko że moja yamaha pływa tyle razy w roku co chłopaki w jednym miesiącu... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Na nowym, niedotartym silniku plywaliscie na 3/4 manetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Panowie te silniki można powiedzieć że są dotarte:) Ostatnio nad wodą płynął człowiek na pontonie z stormem - jak dla mnie masakra, głośny whuj, praca pozostawia wiele do życzenia a nawet rozważałem zakup nowego do mobilnego zestawu do zadań specjalnych nad Wisłą jednak podziękuję, wolę dołożyć i ściągnąć nowke 2t Yamahy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Zalew Siemianówka 15.08.2020, g.15:10. silnik storm, wypłyniecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Zalew Siemianówka 15.08.2020, g.15:15. silnik storm, powrót 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Zalew Siemianówka 15.08.2020, g.15:10. silnik storm, wypłyniecie Zalew Siemianówka 15.08.2020, g.15:15. silnik storm, powrótNic nie rozumiem z tych fotek. Możesz napisać coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hudy76 Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Wiosła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Wiosła.Może po prostu paliwko mu się skończyło albo nie chciał ryb płoszyc ? :D. Nie wiem jak z 2T ale jako użytkownik 18 4T wezmę swój motorek pod obronę . Ostatnio byłem na gościnnych występach .Łódka z silnikiem evinrude 15km 4T i mogę śmiało powiedzieć ,że głośność/kultura pracy na podobnym poziomie . Kasa,kasa,kasa . Zataczamy koło| znowu . Czy lepszy nowy chińczyk czy markowa używka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 wolalbym tohatsu 30KM ale póki co tez mam 18 4T i co weekend po 30km robi i nic sie nie dzieje odkąd wyeliminowałem jego mankamenty na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Nic nie rozumiem z tych fotek. Możesz napisać coś więcej.No że producent motoru dba o kondycję fizyczną użytkownika, w związku z nieplanowaną awarią Twoje serce przypomina - na wiosłach zdrowiej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kubanu Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Widać na powiększeniu że silnik ma zajętą pokrywę silnika więc chyba coś poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) To jest tylko fota i nic więcej reszta to gdybanie.Autor fotki gdyby zagadał tego gościa co było przyczyną to byłoby wiadomo o co kaman.a tak to tylko polewka lub naśmiewanie się. Żeby nie było mam dwie Yamahy i Storma 2T 13,5 km czyli tak naprawdę 15. Pierwsza Yamaha 2,5 km 4t nigdy nie była naprawiana i jest ok. Druga Yamaha 6km 2t już awarie zaliczyła . Storm od nowości żadnej usterki. Więc Panowie to jest loteria i nikt mi nie powie ,ze japończyk jest niezniszczalny i bezawaryjny. Albo kup kilkunastoletniego japończyka i będziesz pan zadowolony... Druga sprawa jakoś nie widzę aby w wątkach japońskich silników nikt kto posiada chinola czyli caprala,strorma nie wkleja fotek czy też linków o awariach ,naprawach markowych silników takich jak np.Tohatsu ,Suzuki itd. a byłoby tego sporo.Myślę ,że każdy sam decyduje na co wyda swoją kasę . I sam decyduje czy kupi Batsona czy Jaxona. Jest takie powiedzonko Nie ważne jakim motorem jeździsz ważne jest to gdzie nim byłeś. Edytowane 15 Września 2020 przez M a r a s 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Bo tak naprawdę Storm czy Capral ma tylko jedna zaletę w stosunku do markowych silników. Cenę ... . Biorąc to pod uwagę zakładajmy większa awaryjność i inne minusy w stosunku do droższej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
7 Sty
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
7 Sty 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi