Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nowy storm 4T użytkowanie ciąg dalszy:

- pierwsza awaria - szarpak...ale trzeba zaznaczyć, że od samego początku coś było nie tak i przycinał się...ale przecież po co odkręcać i zajrzeć...no to się urwało ;)...część oczywiście dostępna i opisana jako szarpak storm/yamaha [emoji1787]...oczywiście nie podlega według instrukcji gwarancji...

Myślę, że u tokarza można by było dorobić coś na lata metalowego bo to nie jest żadna finezja...zobaczymy...6a8b448c5c1ba245d854f1deaa8d37a8.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• 0

Bo Tośki są równo 50 procent droższe...

Rozumiem nabywców silników Storma 2T.

Wiadomo lekki, niedostępny w przypadku markowych silników 2T, no i jak trafi się udany produkt, to może pochodzi?

Jeśli chodzi o 4T, to moim zdaniem lepiej 2 lata pływać na wiosłach, żeby nazbierać $ na markowy silnik. Stracony czas, pieniądze wydane na naprawy i ciągła niepewność wyrównają koszty zakupu.

To tak jak z Fiatem 125. Na oryginalnych częściach chodził aż miło. Wykonany w/g Polskiej Normy też, tyle, że od jednego serwisu do drugiego. Trudno było go trwale naprawić.

Moc Storma też trochę zadziwia. 18KM 2T z pojemności jakiej Yamaha dała radę tylko 15KM? Może się uda. Ale tuning drożej wyjdzie jak zakup silnika. No i materiały muszą być super, bo inaczej wszystko do kitu. Przykładem Tohatsu 18KM 2T ma pojemność 297.

No, ale gdzie tam takiemu Tohatsu do fachowców Storma....

• Like 3

• 0

Nowy storm 4T użytkowanie ciąg dalszy:

- pierwsza awaria - szarpak...ale trzeba zaznaczyć, że od samego początku coś było nie tak i przycinał się...ale przecież po co odkręcać i zajrzeć...no to się urwało ;)...część oczywiście dostępna i opisana jako szarpak storm/yamaha [emoji1787]...oczywiście nie podlega według instrukcji gwarancji...

Myślę, że u tokarza można by było dorobić coś na lata metalowego bo to nie jest żadna finezja...zobaczymy...6a8b448c5c1ba245d854f1deaa8d37a8.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Jaki to dokładnie model Storma? Z tego co widzę 4t chyba bardziej awaryjne . . .

• 0

2 tygodnie temu był film o tym. Wychodzi ze czasem sprężyna słabo daje i łapie w pół zęba. Może tak było u ciebie?

A napinałes wstępnie? Bo widzę że sporo osób tego nie robi.

.

https://youtu.be/pIJ-YYDMQcU

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Kolega jest szalony...miałem tylko pomóc przy odpaleniu i udzielić kilku wskazówek ...a tu nowa łódź oczywiście bez wioseł i żadnego pagaja a do tego nad brzegiem wyjęty z pudełka nowy silnik  :lol: .... wspomnę tylko, że dopiero na wodzie nalewaliśmy oleju do silnika bo po odbiciu od brzegu był jakiś poziom  :D ...także można sobie wyobrazić jakie były warunki do zdejmowania mechanizmu szarpaka - żadne...przyznam że linka była napięta lecz co jakiś czas się blokowała/zatrzymywała jakby na bieg wskakiwał...ewidentnie coś było nie tak choć silnik palił dobrze...no ale chęć pływania była większa niż zdrowy rozsądek... :rolleyes:

...silnik oczywiście nadal pływa i nie pociesze tych co myślą, że jest do wyrzucenia z prowizoryczną linka czekając no nowy mechanizm...złoił w takim stanie także yamahy, tośki itp ostatnio na Zalewie Koronowskim dowożąc na podium pewną ekipę także już jest ochrzczony i szczęśliwy...

...moje osobiste zamiłowanie do takich chińczyków powstało kiedy w mojej "zagrodzie" pojawiła się chińska kosiarka, w której to nawet jak ma po 5 latach awarię to mogę dokupić wszystkie części za grosze i samemu praktycznie poskładać bo często są to gotowe moduły...

...każdy ma prawo wyboru - trafne powiedzenie to: jeden lubi mieć naklejkę Yamahy na silniku bo się wtedy super czuje a drugiemu nie przeszkadza przypięty do burty Storm  :P

...osobiście rozkręconą 5-letnią yamahę po awarii oglądałem akurat po końcu gwarancji i na pewno nie są to już te materiały z jakich były tworzone ich 15, 20-letnie i starsze dziadki... :wacko:

• 0

Mnie też do zakupu storma przekonała tak do końca chińska kosa spalinowa . Pięć lat jeżdżenia po wszystkim i się franca zepsuć nie chce :) Oprócz niej jest jeszcze stihl który kosztuje tyle co 8 chińczyków oczywiście jest wizualnie lepiej wykonany (abstrahuje od mocy ) ale w działaniu i awaryjności wypada praktycznie tak samo...

• 0

Teraz już chyba nikt nie produkuje sprzętu tak by się nie psuł. W dodatku chińskie kosy są coraz lepsze a te markowe coraz gorsze, a sam iskrownik do mojej kosy Dolmar kosztuje 300zł.

Co do rozruchu Storma F18 - to jeśli jest on kopią Yamaha F15A (323ccm), to wymaga silnego pociągnięcia za szarpak. W tym celu opieram stopę na czapie silnika. Za to jeśli nie jest przelany - a łatwo to zrobić pompując gruszką, to potrafi zaskoczyć po drugim szarpnięciu. Raz po godzinnej przerwie a bez ssania, zapalił po pierwszym pociągnięciu. Mocy też nie brakuje.

• 0

Dwa pytania.

1 czy 4T nie ma odprężania? Na ruskim kanale był ostatnio silnik 15 Hidea (ruski brand kitajskich silników) ma odprężnik na wałku rozrządu. Więc nie powinno iść tak ciężko. (EDIT a może to był 25...)

2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści.

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Hidea nie jest ruskim brandem. To chiński producent, jak np. Parsun.

http://www.hidea.cn.com/

https://youtu.be/BAXAsLq_qWs

Ruski brand jest w linku poniżej, to jakby nasz Storm

https://motorka.pro/g5512852-lodochnye-motory-sea

Edytowane przez GrzesM
  • Like 2

• 0

Dwa pytania.

1 czy 4T nie ma odprężania? Na ruskim kanale był ostatnio silnik 15 Hidea (ruski brand kitajskich silników) ma odprężnik na wałku rozrządu. Więc nie powinno iść tak ciężko. (EDIT a może to był 25...)

2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści.

Też myślałem o pływaku - te z pianki po latach stają się coraz mniej pływające.

Myślę że szarpnięcie jest potrzebne do wytworzenia iskry. Wartość indukcji zależy od prędkości obrotowej.

• 0

Stawiam na 99% że ma. Szarpałem kilka razy E-Tec 25 bez odprężenia, 500cm ale naprawdę trzeba było dużo więcej pary włożyć - tłok blisko górnego położenia staje nieco dęba, czuć wyraźny opór. Znacznie więcej niż w odpalenie standardowego 350cm 20hp czy 25HP z odprężeniem.  Te z odprężeniem idą jak masło i nie ma właśnie tego wyraźnego przyblokowania na suwie sprężania.

• 0

Dopytaj o serwis bo ponoć zmieniają się wymagania co do wymiany oleju w spodzinie. Ponoć pierwsza po 10h kolejne nie raz w roku lub po 100 tylko co 20... Dziwne to jakieś takie.

Ciekawe czy mieli dużo awarii czy wzięli słabszej jakości komponenty.

• Like 1

• 0

Dopytaj o serwis bo ponoć zmieniają się wymagania co do wymiany oleju w spodzinie. Ponoć pierwsza po 10h kolejne nie raz w roku lub po 100 tylko co 20... Dziwne to jakieś takie.

Ciekawe czy mieli dużo awarii czy wzięli słabszej jakości komponenty.

Potwierdzam - dostałem takie info w trakcie rozmowy. Dodam bo to istotne wymiana druga i kolejna co 20 godzin lub raz w roku.

• 0

Ten interwał olejowy dotyczy silników nowych czy też dwu/trzy letnich? Bo 20 godzin to w dwa dni można zrobić. W sezonie to 600 godzin się nazbiera.

Tak teoretycznie jest obecnie z nowymi (przynajmniej taka informacje dostałem jak zadzwoniłem) pierwsza wymiana po 10 godzinach, a potem co 20 lub raz w roku. Podobno fabryka zmieniła instrukcje użytkowania na kanwie doświadczeń (cokolwiek się pod tym kryje)