wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 20 października ma być dostawaDzięki za info ???? pisałem do nich w sierpniu to napisali mi że w wrześniu dostawą także mały poślizg. Ciekawe jak z cenami . Chyba nie zaszaleją jak parsun ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 witam .jaka firma ma mieć dostawę stormów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 witam .jaka firma ma mieć dostawę stormów????? Bezwiosel.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jureczek Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kubanu Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Ciekawe czy teraz po dostawie ceny będą podobne jak na Allegro i przykładowo jak Storm 18 4t kosztował u nich 5800 to teraz na Allegro można ten sam silnik kupić za 7500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Ciekawe czy teraz po dostawie ceny będą podobne jak na Allegro i przykładowo jak Storm 18 4t kosztował u nich 5800 to teraz na Allegro można ten sam silnik kupić za 7500zł.Chora cena. Kupujesz niewiele drożej pewniejsze Tohatsu 15 KM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Chora cena. Kupujesz niewiele drożej pewniejsze Tohatsu 15 KM50% to niewiele, bo Tośki są równo o 50% droższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Nowy storm 4T użytkowanie ciąg dalszy:- pierwsza awaria - szarpak...ale trzeba zaznaczyć, że od samego początku coś było nie tak i przycinał się...ale przecież po co odkręcać i zajrzeć...no to się urwało ...część oczywiście dostępna i opisana jako szarpak storm/yamaha [emoji1787]...oczywiście nie podlega według instrukcji gwarancji... Myślę, że u tokarza można by było dorobić coś na lata metalowego bo to nie jest żadna finezja...zobaczymy... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Bo Tośki są równo 50 procent droższe...Rozumiem nabywców silników Storma 2T.Wiadomo lekki, niedostępny w przypadku markowych silników 2T, no i jak trafi się udany produkt, to może pochodzi?Jeśli chodzi o 4T, to moim zdaniem lepiej 2 lata pływać na wiosłach, żeby nazbierać $ na markowy silnik. Stracony czas, pieniądze wydane na naprawy i ciągła niepewność wyrównają koszty zakupu.To tak jak z Fiatem 125. Na oryginalnych częściach chodził aż miło. Wykonany w/g Polskiej Normy też, tyle, że od jednego serwisu do drugiego. Trudno było go trwale naprawić.Moc Storma też trochę zadziwia. 18KM 2T z pojemności jakiej Yamaha dała radę tylko 15KM? Może się uda. Ale tuning drożej wyjdzie jak zakup silnika. No i materiały muszą być super, bo inaczej wszystko do kitu. Przykładem Tohatsu 18KM 2T ma pojemność 297. No, ale gdzie tam takiemu Tohatsu do fachowców Storma.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Nowy storm 4T użytkowanie ciąg dalszy:- pierwsza awaria - szarpak...ale trzeba zaznaczyć, że od samego początku coś było nie tak i przycinał się...ale przecież po co odkręcać i zajrzeć...no to się urwało ...część oczywiście dostępna i opisana jako szarpak storm/yamaha [emoji1787]...oczywiście nie podlega według instrukcji gwarancji... Myślę, że u tokarza można by było dorobić coś na lata metalowego bo to nie jest żadna finezja...zobaczymy... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu TapatalkaJaki to dokładnie model Storma? Z tego co widzę 4t chyba bardziej awaryjne . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) 2 tygodnie temu był film o tym. Wychodzi ze czasem sprężyna słabo daje i łapie w pół zęba. Może tak było u ciebie?A napinałes wstępnie? Bo widzę że sporo osób tego nie robi..https://youtu.be/pIJ-YYDMQcU Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Października 2020 przez Tresor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) Tak jak Łukasz pytał - napinales wstępnie przed pociągnięciem tak jak to jest napisane w instrukcji? Edytowane 10 Października 2020 przez algeroth82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mikas Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Kolega jest szalony...miałem tylko pomóc przy odpaleniu i udzielić kilku wskazówek ...a tu nowa łódź oczywiście bez wioseł i żadnego pagaja a do tego nad brzegiem wyjęty z pudełka nowy silnik .... wspomnę tylko, że dopiero na wodzie nalewaliśmy oleju do silnika bo po odbiciu od brzegu był jakiś poziom ...także można sobie wyobrazić jakie były warunki do zdejmowania mechanizmu szarpaka - żadne...przyznam że linka była napięta lecz co jakiś czas się blokowała/zatrzymywała jakby na bieg wskakiwał...ewidentnie coś było nie tak choć silnik palił dobrze...no ale chęć pływania była większa niż zdrowy rozsądek... ...silnik oczywiście nadal pływa i nie pociesze tych co myślą, że jest do wyrzucenia z prowizoryczną linka czekając no nowy mechanizm...złoił w takim stanie także yamahy, tośki itp ostatnio na Zalewie Koronowskim dowożąc na podium pewną ekipę także już jest ochrzczony i szczęśliwy... ...moje osobiste zamiłowanie do takich chińczyków powstało kiedy w mojej "zagrodzie" pojawiła się chińska kosiarka, w której to nawet jak ma po 5 latach awarię to mogę dokupić wszystkie części za grosze i samemu praktycznie poskładać bo często są to gotowe moduły... ...każdy ma prawo wyboru - trafne powiedzenie to: jeden lubi mieć naklejkę Yamahy na silniku bo się wtedy super czuje a drugiemu nie przeszkadza przypięty do burty Storm ...osobiście rozkręconą 5-letnią yamahę po awarii oglądałem akurat po końcu gwarancji i na pewno nie są to już te materiały z jakich były tworzone ich 15, 20-letnie i starsze dziadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Mnie też do zakupu storma przekonała tak do końca chińska kosa spalinowa . Pięć lat jeżdżenia po wszystkim i się franca zepsuć nie chce Oprócz niej jest jeszcze stihl który kosztuje tyle co 8 chińczyków oczywiście jest wizualnie lepiej wykonany (abstrahuje od mocy ) ale w działaniu i awaryjności wypada praktycznie tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Teraz już chyba nikt nie produkuje sprzętu tak by się nie psuł. W dodatku chińskie kosy są coraz lepsze a te markowe coraz gorsze, a sam iskrownik do mojej kosy Dolmar kosztuje 300zł.Co do rozruchu Storma F18 - to jeśli jest on kopią Yamaha F15A (323ccm), to wymaga silnego pociągnięcia za szarpak. W tym celu opieram stopę na czapie silnika. Za to jeśli nie jest przelany - a łatwo to zrobić pompując gruszką, to potrafi zaskoczyć po drugim szarpnięciu. Raz po godzinnej przerwie a bez ssania, zapalił po pierwszym pociągnięciu. Mocy też nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Dwa pytania.1 czy 4T nie ma odprężania? Na ruskim kanale był ostatnio silnik 15 Hidea (ruski brand kitajskich silników) ma odprężnik na wałku rozrządu. Więc nie powinno iść tak ciężko. (EDIT a może to był 25...)2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści. Edytowane 13 Października 2020 przez Tresor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Hidea nie jest ruskim brandem. To chiński producent, jak np. Parsun. http://www.hidea.cn.com/ https://youtu.be/BAXAsLq_qWs Ruski brand jest w linku poniżej, to jakby nasz Storm https://motorka.pro/g5512852-lodochnye-motory-sea Edytowane 13 Października 2020 przez GrzesM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Dwa pytania.1 czy 4T nie ma odprężania? Na ruskim kanale był ostatnio silnik 15 Hidea (ruski brand kitajskich silników) ma odprężnik na wałku rozrządu. Więc nie powinno iść tak ciężko. (EDIT a może to był 25...)2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści.Też myślałem o pływaku - te z pianki po latach stają się coraz mniej pływające.Myślę że szarpnięcie jest potrzebne do wytworzenia iskry. Wartość indukcji zależy od prędkości obrotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Stawiam na 99% że ma. Szarpałem kilka razy E-Tec 25 bez odprężenia, 500cm ale naprawdę trzeba było dużo więcej pary włożyć - tłok blisko górnego położenia staje nieco dęba, czuć wyraźny opór. Znacznie więcej niż w odpalenie standardowego 350cm 20hp czy 25HP z odprężeniem. Te z odprężeniem idą jak masło i nie ma właśnie tego wyraźnego przyblokowania na suwie sprężania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Mają na wałku rozrzadu. Ale jako użytkownik stwierdzam ,że trzeba trochę pary mieć żeby go odpalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kubanu Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 No panowie w następnym tygodniu dostawa niektórych silników z tego co się dowiadywałem troszkę w górę pójdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Dopytaj o serwis bo ponoć zmieniają się wymagania co do wymiany oleju w spodzinie. Ponoć pierwsza po 10h kolejne nie raz w roku lub po 100 tylko co 20... Dziwne to jakieś takie.Ciekawe czy mieli dużo awarii czy wzięli słabszej jakości komponenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Dopytaj o serwis bo ponoć zmieniają się wymagania co do wymiany oleju w spodzinie. Ponoć pierwsza po 10h kolejne nie raz w roku lub po 100 tylko co 20... Dziwne to jakieś takie.Ciekawe czy mieli dużo awarii czy wzięli słabszej jakości komponenty.Potwierdzam - dostałem takie info w trakcie rozmowy. Dodam bo to istotne wymiana druga i kolejna co 20 godzin lub raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Ten interwał olejowy dotyczy silników nowych czy też dwu/trzy letnich? Bo 20 godzin to w dwa dni można zrobić. W sezonie to 600 godzin się nazbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Ten interwał olejowy dotyczy silników nowych czy też dwu/trzy letnich? Bo 20 godzin to w dwa dni można zrobić. W sezonie to 600 godzin się nazbiera.Tak teoretycznie jest obecnie z nowymi (przynajmniej taka informacje dostałem jak zadzwoniłem) pierwsza wymiana po 10 godzinach, a potem co 20 lub raz w roku. Podobno fabryka zmieniła instrukcje użytkowania na kanwie doświadczeń (cokolwiek się pod tym kryje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
7 Sty
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
7 Sty 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi