Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

algeroth82

To napisz jak zadzwonisz [emoji12]nie będę dzwonił o to samo . Przeczytałem instrukcje na spokojnie 2 raz i nie ma o tym zupełnie nic napisane . Tylko zaznaczona mieszanka 1:50

Napisze. Mimo wszystko ja bym pierwsze 10h pływał dużo lżej. Mieszanka mieszanka, a silnik dotrzeć się zawsze musi

• 0

Widziałem 2 spodziny rozwalone i jeden wygięty wałek, wszystko na alu. Kamienie na Odrze nie wybaczają, nie ważne jaka śruba. 

A nierdzewka cieńsza = mniejsze opory, nie wyciera się farba i kozacko wygląda... :)

Używam tego oleju https://raksa.com.pl/olej-quicksilver-tcw-3-2t-duplikat-1.html jaki to dokładnie jest nie wiem nie wnikam. Wcześniej używałem premium plus, ale kupiłem tu na forum bańkę dużo taniej. 

Ten jest niebieski a Premium plus zielony hihih Nie znam sie za dobrze na oliwie.

W mojej okolicy są też problemy z kamiennymi wysepkami na Odrze, ale nie są tam przez przypadek, prawdopodobnie są to stare wysepki na których były oznakowania wejścia do pogłębionych  dróg wodnych i kanałów już nieużywanych przez komercję.

• 0

Muszę sie uśmiechnąć do tresora i tu pytanie skąd masz kolego ten wypływ wody? Chętnie kupie bo ten od Storma to jakieś nieporozumienie luźny kawałek plastiku [emoji848]

I drugie to sprawdzałeś olej w spodzinie przed pierwszym użyciem ?

Ale przezorny zawsze ubezpieczony i raczej. Pierwsze 10h zrobię 1:30 [emoji106]

Zrobiłem sam na podstawie pomysłu kolegi od Caprala.

Kupujesz w sklepie śrubę fi 20 (ok 5zł) do tego 2 podkładki teflonowe (było 20 za 4zł) i nakrętkę za 25gr.

Lecisz do tokarza i po 10 min gotowe. U mnie był problem bo skończyły mu się wiertła 2mm i boczny otwór robiłem w domu ręczną. Oczywiście jak się przewierciłem wiertło pękło i ok 3cm weszło pod skórę zatrzymując się na kości... :) Na zdjęciu reszta śruby jaka została. Tokarz gratis bo to kolega z koła.

Nie sprawdzałem oleju. Ale przy wymianie w 22mth wszystko było ok.

Ja docierałem na 1:50 1:30 to już diesel może na tym chodzić.... :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

5ce1794cebcf2fc8855c6fc2c6d5be2f.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0
  • 0
  • 0

Importer zaleca płukanie glikolem które sam robi. Dziwne to trochę jak się ciągle używa silnika zimą. Co sprawnemu silnikowi może się stać od kilku kropel wody w środku?

U mnie silnik wisi w blaszaku wiec temperatura taka sama jak na dworze. Dziś w nocy było -6'C na wodzie było -4'C. Silnik zagadał po 6 pociagnieciu, później juz palił od strzała. Kolegi z forum Honda 20 4T zagadała po 4, wiec chyba jest dobrze. 1d7a38d90ec827e6e057fdd9fc056053.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witajcie! Posiadam lodz Kruger Dzeta 436,waga około 250kg , szukam silnika 20-25 koni, napewno 4t, przeglądając ofertę silników używanych jestem pełen obaw aby nie trafić na szrot i stracić nie małą kasę, pomyślałem o nowym silniku Storm ,który wybrać pod tą jednostkę,moze jakaś alternatywa? Pozdrawiam

• 0

Witajcie! Posiadam lodz Kruger Dzeta 436,waga około 250kg , szukam silnika 20-25 koni, napewno 4t, przeglądając ofertę silników używanych jestem pełen obaw aby nie trafić na szrot i stracić nie małą kasę, pomyślałem o nowym silniku Storm ,który wybrać pod tą jednostkę,moze jakaś alternatywa? Pozdrawiam

Dokładnie z tego samego powodu ja kupiłem storma - nowy, gwarancja - większą mam szansę że nie utopie niż kupując używkę. Podpowiadać niestety nie będę bo moje doświadczenie jest zbyt małe...

• 0

Olać ich. Ja robię sam w styczniu będzie film. Myślę że przyłożę się bardziej do przeglądu niż oni.

No i ja kupiłem jak jeszcze w zestawie było wszystko do przeglądu, teraz już tak dobrze nie ma. Na foto brak zapasowej szarpanki, 4 zawleczek i narzędzi które mam w plecaku wędkarskim.

A w sobotę szykuje się odpalanie dziewiczej sztuki. (Jak dojdzie, dzisiaj wysyłają znajomkowi).

e1a137ab4926b63c1a7ba5a79226f1d5.jpg

Edytowane przez Tresor
  • Like 2

• 0

Olać ich. Ja robię sam w styczniu będzie film. Myślę że przyłożę się bardziej do przeglądu niż oni.

No i ja kupiłem jak jeszcze w zestawie było wszystko do przeglądu, teraz już tak dobrze nie ma. Na foto brak zapasowej szarpanki, 4 zawleczek i narzędzi które mam w plecaku wędkarskim.

A w sobotę szykuje się odpalanie dziewiczej sztuki. (Jak dojdzie, dzisiaj wysyłają znajomkowi).

Moze z tej nowki tez zrobisz filmik? Bo w zeszlym tygodniu doszla do mnie paczka z 18km 2t S, ale chyba przygotuje na wiosne dopiero.

Co robisz w nowce?

1. Czyszczenie tej linii paliwa

2. Zalanie oleju do spodziny

3. ?

4. ?

Sa jakies czynnosci, ktore powinienem wykonac w nowym silniku storma twoim zdaniem.

Pozdrawiam

Sadek

• 0

Moze z tej nowki tez zrobisz filmik? Bo w zeszlym tygodniu doszla do mnie paczka z 18km 2t S, ale chyba przygotuje na wiosne dopiero.

Co robisz w nowce?

1. Czyszczenie tej linii paliwa

2. Zalanie oleju do spodziny

3. ?

4. ?

Sa jakies czynnosci, ktore powinienem wykonac w nowym silniku storma twoim zdaniem.

Pozdrawiam

Sadek

W spodzinie olej jest, wymiana po 10 godzinach. Jak dla mnie poza wyczyszczeniem linii (bo rzeczywiście są paprochy) nic więcej nie trzeba robić. Trzeba odpalić i warto nie piłować silnika przez pierwsze 10 godzin.
  • Like 1

• 0

Wsadzę go do beczki odpalę koledze, pokażę co jest do czego (kolega dziewiczy, dziś przychodzi maverik jutro Storm) Pochodzi 10 min w beczce a później heja niech pływa. Namawiam go tylko na obrotomierz i zmianę śruby.

A film mam z odpalenia mojego, samego szarpania nie ma, zagadał za drugim pociągnięciem ale puścił białego bąka i zgasł. Później już wsio ok, ten bąk to pewnie smary z montażu.

.

• Like 1