wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) . Edytowane 13 Grudnia 2020 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 ok 1000obr To spora różnica , w takim razie jak będzie grała 11 z moim zestawem zostane przy alu , może w tej mocy to przerost formy nad treścią. . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Nie chce mi sie wierzyć że sama waga zabrała 1000 obrotów. To tylko masa wirująca może wolniej wkręcał by się na obroty ale max powinien być zbliżony.Najprawdopodobniej brało się to z lepszej sprawności śruby, innego wyprofilowania łopatek i silnik po prostu nie dawał rady. Tu musiał by się wypowiedzieć ktoś od śrub. Jak by 11 stalowa lepiej gryzła wodę od 11 alu było by fajnie bo na 11 nadal mam troszkę zapasu. Pomyślimy wiosną, zawsze można odsprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Po co czekać ???????? 276,65 zł 29%OFF | Silnik łodzi śmigło ze stali nierdzewnej 9 1/4X11-J dla Yamaha 9.9Hp 15Hp silnik zaburtowy 9 1/4X11-J 63V-45943-10-00 63V-45943-00https://a.aliexpress.com/_mPckeit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Obecnie pierwszy zakup do silnika to linia paliwowa ori Yamahy, ta kiszka Stormowa do mnie nie przemawia. Później pomyśle nad śrubą, zresztą obecnie pogoda nie sprzyja sprawdzaniu Vmax. 30km/h daje już w kość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Też myslałem że będzie lepiej gryzła.Co do obrotów to masz racje ze słabo wchodził na obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Obecnie pierwszy zakup do silnika to linia paliwowa ori Yamahy, ta kiszka Stormowa do mnie nie przemawia. Później pomyśle nad śrubą, zresztą obecnie pogoda nie sprzyja sprawdzaniu Vmax. 30km/h daje już w kość.Jeżeli kupisz oryginał Yamahy to będziesz miał ją na wieczność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Po co czekać 276,65 zł 29%OFF | Silnik łodzi śmigło ze stali nierdzewnej 9 1/4X11-J dla Yamaha 9.9Hp 15Hp silnik zaburtowy 9 1/4X11-J 63V-45943-10-00 63V-45943-00https://a.aliexpress.com/_mPckeitTylko jak bardzo odbiega Chinol od Ori stalowej lub dobrego producenta.Czytałem i słyszałem o różnicach w spadkach obrotów nawet do 10 - 20% względem oryginalnych / mocno markowych zamienników. Porównywałem z ciekawości przy swoim Tohatsu 50 Solasa 14" vs Oryginalną 14". Na solasie prędkość maxymalna była jakby o 1-2,5 km/h mniejsza , być może warunki na wodzie były inne lub śruba gorzej zbudowana. Nie twierdzę że Chińczyk będzie zły, ale czy śruba będzie dobrze wyważona ( to że osiągi podobne nie znaczy że dobra) i nie zrobi nam większych szkód. Może dowiemy się po jakimś czasie lub nie bo kto normalny zagląda do spodziny czy zębatki się nie wycierają lub jak często ktoś wymieni olej lub zwróci uwagę na mniejszą / większą ilość wody w oleju ze spodziny lub ilość opiłek ?Być może to skrajny przykłady, ale w pierwszej kolejności użytkowania byle jak zrobionej śruby poleci uszczelniacz ( nie od razu) ale co za tym idzie pojawi się woda w spodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Moja stalówka to właśnie Solas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cianbo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Co do śrub z Ali, to kupiłem 2 sztuki i jakość OK, ale w żadnej skok nie zgadzał się z tym, co było wybite na śrubie. Kupiłem do Yamahy skok 11 i 12, ale ta 11 miała 10, a 12 okazała się 9. Jakby totalnie losowo sobie je oznaczali Potem jeszcze zamówiłem tanią śrubę w Polsce, która okazała się też taką samą, co sprzedają na Ali i też mimo oznaczenia 12, miała skok 10.Wymieniłem za dopłatą na BSPro i ona już trzyma parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Mój Capral 9.8 miał oryginalną śrubę 9x8.3 lub 8.5 ( niedokładnie było widać ). Dokupiłem na zapas śrubę z Aliexpress od tohatsu 8.5x9 jakość śruby taka jak fabryczna w Capralu. Zero różnic w osiągach, czyli wyjście w ślizg prędkość pozostała na tym samym poziomie. Obecnie mam tośkę 30 km, na fabrycznej śrubie 9.9x12 wykręca mi max obroty i załącza się buzzer, więc zamówiłem na Ali śrubę z większym skokiem. I to co przyszło mnie bardzo zaskoczyło, jakość super, te poprzednie z Caprala się chowają. Niestety śruba jeszcze nie przetestowana na wodzie, ale jestem dobrej mysli. https://www.polyda-propeller.com/ Edytowane 16 Grudnia 2020 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seki Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Tez miałem śrubę z Ali do Tohatsu i o ile wyglądała OK, to parametry zupełnie z czapy. Zmieniłem jeszcze na wodzie po 20min pływania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 U mnie zmiana z 9 Stormowej na 11 z ali sprawiła że prędkość wzrosła, obroty spadły i jest git. Wcześniej miałem 6000 obrotów na 50% gazu. Teraz mam na 95% i dlatego przydało by się pół cyka więcej ale i nie ma co przesadzać, lubię start jak mu dasz od 0 na maxa wyrywa ponton z wody w ułamku sekundy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 U mnie zmiana z 9 Stormowej na 11 z ali sprawiła że prędkość wzrosła, obroty spadły i jest git. Wcześniej miałem 6000 obrotów na 50% gazu. Teraz mam na 95% i dlatego przydało by się pół cyka więcej ale i nie ma co przesadzać, lubię start jak mu dasz od 0 na maxa wyrywa ponton z wody w ułamku sekundy. Dzięki twojej opinii zamówiłem z tego samego Źródła i wiem że parę osób również , jeszcze trochę i majfrend będzie musiał odpalić ci działkę za reklamę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 U mnie zmiana z 9 Stormowej na 11 z ali sprawiła że prędkość wzrosła, obroty spadły i jest git. Wcześniej miałem 6000 obrotów na 50% gazu. Teraz mam na 95% i dlatego przydało by się pół cyka więcej ale i nie ma co przesadzać, lubię start jak mu dasz od 0 na maxa wyrywa ponton z wody w ułamku sekundy. Ja też dzięki waszym podpowiedzią będę zmieniał 9 na 11. Oczekuję na dostawę od majfrendów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Algeroth82 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Ja też dzięki waszym podpowiedzią będę zmieniał 9 na 11. Oczekuję na dostawę od majfrendów Nawet na filmie promocyjnym silnika była mowa że warto pomyśleć o większym skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Dziś (ku mojemu zaskoczeniu, przecież mamy wigilię,a może to prezent pod choinkę dla Storma????) przyszedł zbiór paczek a mianowicie : Zestaw uszczelek spodziny , rozmiar i materiał z wyglądu kropka w kropkę z tymi które dostałem wraz z silnikiem.nowe wydają się jakby grubsze akurat dziś nie miałem ochoty tego zmierzyć bo nawet jeżeli są to nic to nie robi :-) https://www.fotosik.pl/zdjecie/cd82767c4693de20 Kolejna rzecz w paczce to wirnik , guma bardzo elastyczna wykonanie wydaje się super , tak jak pisałem wcześniej porównam z zakupionym na bez wioseł i zobaczymy . I żeby nie zabrakło zawleczek jak przyjdzie śruba 11:‑X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Otwór w wałku jest bardzo duży. Te orginalne zawleczki prawie przez niego przelatują. Nie budziło to mojego zaufania i kupiłem o x1 i x2 razy większe (na grubości długość bez zmian). Koszt zawleczki w sklepie z nierdzewką to odpowiednio 20 i 40gr... W styczniu sprawdzę czy lepsze. Na zdjęciu ta pogięta to oryginalna zdjęta przy zmianie śruby:.. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 25 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Otwór w wałku jest bardzo duży. Te orginalne zawleczki prawie przez niego przelatują. Nie budziło to mojego zaufania i kupiłem o x1 i x2 razy większe (na grubości długość bez zmian). Koszt zawleczki w sklepie z nierdzewką to odpowiednio 20 i 40gr... W styczniu sprawdzę czy lepsze. Na zdjęciu ta pogięta to oryginalna zdjęta przy zmianie śruby:.. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu TapatalkaU mnie ta oryginalna leży dobrze ;-)przynajmniej tak mi się wydaje że większa nie weszła by w wycięcie w srubie mosiężnej. Edytowane 25 Grudnia 2020 przez woochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści.Zaglądnąłem do komory pływakowej i okazało się że pływak nie domykał iglicy. Wygląda na to że się wygiął. Poprawiłem zamykanie przez naciągnięcie cienkiej koszulki (rurki) izolacyjnej na język pływaka, i teraz domyka. Warto wypalać paliwo na koniec pływania, by nie cisnęło na pływak i zaworek.Gaźnik TK i prawie taki jak w Stormie F18, więc już wiem że gaźnik mojej Yamahy F13.5A wykonali Japończycy małymi rączkami Chińczyków.Drugim problemem tych gaźników jest nieszczelność na połączeniu komory pływakowej z korpusem gaźnika - kiepska gumka a w dodatku guma w kontakcie z aluminium koroduje. Składając posmarowałem cieniutko silikonem do aluminium, czyli nie śmierdzącym octem.Biała plastikowa przekładka izolująca od ciepła, pomiędzy kolektorem ssącym a gaźnikiem nie miała żadnych występów ograniczających moc, więc nadal nie wiem jak zgubili te 1.5HP by z 15HP zrobić 13,5HP. Nożem wyprofilowałem otwór w podkładce na stożkowy, bo kanał się rozszerza, może nieco poprawi moc. Dysza główna 104 o ile dobrze odczytałem te ostatnie 4, może ograniczyli dyszą paliwową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tylko jak bardzo odbiega Chinol od Ori stalowej lub dobrego producenta.(...)Nie twierdzę że Chińczyk będzie zły, ale czy śruba będzie dobrze wyważona ( to że osiągi podobne nie znaczy że dobra) i nie zrobi nam większych szkód. Może dowiemy się po jakimś czasie lub nie bo kto normalny zagląda do spodziny czy zębatki się nie wycierają lub jak często ktoś wymieni olej lub zwróci uwagę na mniejszą / większą ilość wody w oleju ze spodziny lub ilość opiłek ?Być może to skrajny przykłady, ale w pierwszej kolejności użytkowania byle jak zrobionej śruby poleci uszczelniacz ( nie od razu) ale co za tym idzie pojawi się woda w spodzinie.Covid-19 pokazał że produkty sprzedawane pod zachodnimi markami są w istocie produktami chińskimi, a z faktami nie da się dyskutować. Ja kupiłem śrubę amerykańską wyprodukowaną w Korei Czy chińskie śruby z zachodnim logo są lepsze?- możliwe że tak.Jak sprawdzić wyważenie?oznakować łopatki pisakiem np:1,2,3. zamontować centrycznie na ośce z dobrym łożyskiem i zakręcić parę razy. Jak będzie uparcie stawać z jedną łopatką w dół - to znaczy że cięższa, jeśli jednak będzie stawać w różnych pozycjach, to wyważona. Można też kręcić w wiertarce i sprawdzić czy drga.Zwiększone drgania silnika to też sygnał niewyważenia, ale ja się nie spotkałem z czymś takim.Uszkodzenia uszczelniacza przez śrubę to już sobie nie wyobrażam, może łożyska to tak ale nie uszczelniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 , więc nadal nie wiem jak zgubili te 1.5HP by z 15HP zrobić 13,5HP. Ale dlaczego mieli by to robić? Czy milion razy trzeba napisać że wszystkie są oznaczone 18 a w PL dodaje się tylko wlepki i tabliczkę jakiej życzy sobie klient?Koledze 25 4T okleili 2 lata temu jako 10KM. Wystarczy telefon, ale uwaga jeden gość mówi że wszystkie są takie same, drugi chce 140zł za "odblokowanie" Tak przynajmniej było w moim przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ale dlaczego mieli by to robić? Czy milion razy trzeba napisać że wszystkie są oznaczone 18 a w PL dodaje się tylko wlepki i tabliczkę jakiej życzy sobie klient?Koledze 25 4T okleili 2 lata temu jako 10KM. Wystarczy telefon, ale uwaga jeden gość mówi że wszystkie są takie same, drugi chce 140zł za "odblokowanie" Tak przynajmniej było w moim przypadku. Dokładnie tak. 2T - 13.5 ,15 , 18 km - to jest jeden silnik o mocy 15km tylko różnie oklejony na czapie i oznaczony na tabliczce znamionowej . 13.5 - aby śmigać bez patentu15 - prawdziwa moc18 - ściema 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woochu Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ale dlaczego mieli by to robić? Czy milion razy trzeba napisać że wszystkie są oznaczone 18 a w PL dodaje się tylko wlepki i tabliczkę jakiej życzy sobie klient?Koledze 25 4T okleili 2 lata temu jako 10KM. Wystarczy telefon, ale uwaga jeden gość mówi że wszystkie są takie same, drugi chce 140zł za "odblokowanie" Tak przynajmniej było w moim przypadku.Tak jak wcześniej pisałem na na większości części w swoim stormie 13.5 mam wybity numer zaczynający się na "T15" widać to odrazu na chociażby pokrywie silnika. Także resztę można sobie dopowiedzieć :-) zresztą ile by nie miał 13 10 czy 15 to ja z moją jednostką jestem w pełni zadowolony z osiągów i myślę że większość użytkowników też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Umiarkowany ciężar łódki znakomicie upraszcza wybór silnika.Raz tylko potrzebowałem pełnej mocy silnika, czyli te 15HP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
7 Sty
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
7 Sty 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi