Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A jest szansa, że storm 7KM 2t wprowadzi w ślizg ponton Maweric 300D z aluminiową podłogą i 90 kg na pokładzie ?

Napisz do kolegi @Koincydencja

On ma Storma 7KM i Kolibri 300 od chyba 2018 lub 2019. Widziałem jak śmigał w ślizgu po Siemianówce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Skoro twój to kopia tohatsu M5 to raczej będzie miał w okolicach 5 km .

Mój Storm 18 4t to kopia yamahy f15 i tez raczej spodziewam się 15 km a nie 18. :)

Fizyki nie oszukasz ;)

Jeśli jest to kopia silnika 5HP ale udoskonalona, to może mieć nieco więcej mocy, a to choćby przez dostosowanie do paliwa o wyższej liczbie oktanowej, do czego wystarczy cieńsza uszczelka pod głowicą lub nieco zmieniona głowica. Można też zestroić całość na wyższe obroty. Może 7 nie ma ale 6HP jest osiągalne przez taką "aktualizację" do współczesnego paliwa.

W swoim F15 nie zrobisz tego bo Yamaha F15A jest już dostosowana do 96/98 oktan (raczej do 98)

Mam kosę spalinową która jest kopią innych chińskich kos, ale pracuje inaczej, ma większą moc i nie kopci. 99% że ma podwyższony stopień sprężania.

• 0

A jest szansa, że storm 7KM 2t wprowadzi w ślizg ponton Maweric 300D z aluminiową podłogą i 90 kg na pokładzie ?

Bez problemu, 

Roboczy filmik z testów na kaczym dołku.

Edytowane przez HaDe

• 0

Nie pamiętam, na ławeczce... chyba. Ale siedząc na gumie też bez problemu ponton wchodzi w ślizg. Przy dwóch osobach wodę pcha się z prędkością ok 8 km/h. Kiedyś ścigałem się z kumplem. On miał ponton 300 z 6 konną hondą w 4-ro suwie. W ślizg wchodził duuużo szybciej, ale prędkościowo zestaw ze Stormem nie odstawał.

• 0

Mały kamyczek do ogródka Stormowego.

Dzisiaj składam pompę wody w 13.5 przepływane 45mth a tu brakuje kawałek uszczelki. Brak jest spory i tak jak by stopiony. Wydaje mi się że powstał na etapie montażu silnika innej opcji nie widzę. Jak by sie stopiła od odpalania na sucho były by jakieś resztki.3517d1388e216ec2047d586516405d99.jpgfdc30ea1e084e37e459d4068810a5ab3.jpg2d46a55b5a3e0bf0b4e9eb8b5befb98f.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Dobrze że masz smykałkę do naprawiania i kosztuje Cię to tylko tyle  ile  za części  zapłacisz  :)  , naprawy serwisowe to już spory wydatek .  

Fakt, to jest między innymi powód dla którego nie kupiłem Storma tylko japońca. Nie chce mi się dłubać bo innych , ciekawszych zajęć mam dość.

• Like 1

• 0

Dobrze że masz smykałkę do naprawiania i kosztuje Cię to tylko tyle ile za części zapłacisz :) , naprawy serwisowe to już spory wydatek .

O to to :-) dla takich ludzi są silniki storm . Pod koniec sezonu zdam relacje jak tam pływanie moim 13.5 ale w skrócie to jest sedno sprawy dobry silnik dla ludzi którzy potrafią usunąć niedoskonałości :-)których też miałem parę w swoim. . . W własnymi siłami usunąłem.

• Like 3

• 0

Myślę ze nie ma co porównywać. Ja do swojego od przeglądu zimowego leję tylko paliwo i olej, zrobilem od niego ponad 50mth i licznik ciągle bije.

Ilość drobnostek jake tu zapodaje wynika z ilosci silników do jakich mam dostęp.

Z nauką grzebania dobrze mówisz. Ojciec miał SHL, WSK i MZ 250. Ja miałem Jawkę 50 i 2 Simsony. Wujas i znajomy CZ 350...

Ilość grzebania w tym sprzęcie była nieporównywalnie wieksza niz w Stormie.

Zresztą obecnie znajomy lata Simsonem nie odbieram już od niego telefonów. Nie ma tygodnia bez jakiś akcji....

• Like 1

• 0

Myślę ze nie ma co porównywać. Ja do swojego od przeglądu zimowego leję tylko paliwo i olej, zrobilem od niego ponad 50mth i licznik ciągle bije.

Ilość drobnostek jake tu zapodaje wynika z ilosci silników do jakich mam dostęp.

Z nauką grzebania dobrze mówisz. Ojciec miał SHL, WSK i MZ 250. Ja miałem Jawkę 50 i 2 Simsony. Wujas i znajomy CZ 350...

Ilość grzebania w tym sprzęcie była nieporównywalnie wieksza niz w Stormie.

Zresztą obecnie znajomy lata Simsonem nie odbieram już od niego telefonów. Nie ma tygodnia bez jakiś akcji....

Ciesz się że nie ma jawy czy cz-tki... ????

• 0

Dobrze że masz smykałkę do naprawiania i kosztuje Cię to tylko tyle ile za części zapłacisz :) , naprawy serwisowe to już spory wydatek .

No właśnie jaki to wydatek bo nie wiem ile kolegę skasować (to nie mój silnik). Do tej pory robiłem za Wiski ale ja pije szkocką a większość przynosi burbony. Czas przejść na gotówkę. [emoji3]

Szukaliśmy na szybko oringu, bez wioseł cały zestaw pompy za 100zł oringu samego nie ma. Można wysłać w ramach gwarancji...

Oring 48x3mm w motoryzacyjnym 1.23zł :) Właściciel kupił na zapas chyba będzie zupę z tego gotował. Hihi

.

89e74b74b519083f260c63afbfbd328c.jpg

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

Cześć

Storm 7k 2T, prędkość pod prąd na Noteci z wiatrem pomiędzy 21 -22 km/h w ślizgu :) , ponton maweric 300 cm. Jaką świecę irydową kupić do silnika https://allegro.pl/listing?string=BPR7HIX&order=pd ? Czy przed zimą wymienić olej w spodzinie, czy na wiosnę?

Arek

Edytowane przez arkad

• 0

Drugim 'plusem" wymiany oleju w spodzinie przed zimą - o ile można tak powiedzieć  ,że jest to jakiś tam plus :) Jest fakt ,że jak stwierdzimy ,że mamy wodę w oleju to mamy sporo czasu do przyszłego sezonu aby na spokojnie kupić/zamówić części i usunąć usterkę. Bo przed samym sezonem może się okazać ,że  np. na simering musimy poczekać 1,5 miesiąca .