Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taki silniczek mój kumpel kupił w Danii za 250 PLN. Jeszcze go nie odpalaliśmy bo nie było czasu ale podobno jest sprawny. Silnik jest z 91 roku. Moje pytanie czy nie powinien mieć zbiornika wewnętrznego? Ma linie paliwową. Jak odpali to będziemy chcieli zrobić przegląd bo w środku nie ciekawie wyglądał. Mercury 4,5 km z 91 roku. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

af3288df78445b05d3b985a8dd6dad2d.jpg6d7f41c0118f36774d6978ea710448cd.jpg

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Chyba nie ten wątek .. ????

• Like 1

• 0

Witam,

poczytałem trochę ten wątek (przyznaję nie cały ;)) i większość wpisów odnośnie 2t dotyczy wersji 7km lub typoszeregu 13,5/15/18 km. Mnie najbardziej interesuje wersja 9.8 km. Czy ktoś użytkuje i może się wypowiedzieć? Czy ten silnik ma możliwość łatwego zwiększenia mocy do ~15 km jak np. tohatsu 9.8B? Czy ktoś dokładał w tych silnikach (lub innych 2t podobnej mocy) rozrusznik elektryczny?

Generalnie rozważam storma 9.8 2t lub ściągnięcie Tohatsu 9.8B z Ukrainy (ale ten temat dopiero badam). Będę wdzięczny za odpowiedzi.

• 0

Chińczyk 9.8 2T ma pojemność: 169 cm3. Tyle też ma Yamaha 6 / 8 2T i tam się nic nie zrobi go góry bo nie ma z czego. Więc nie wiem skąd chińczyk wytrzasnąl 9.8 z podobnej pojemności w standardzie. A już 15 hp ze 169 cm3 to opowieści z mchu i paproci.

• Like 1

• 0

Tu temat Stormow umiera. Masz pytania na Facebooku jest grupa Storm ma 2700 członków większość posiada Stormy zawsze ktoś coś podpowie. Tak jak kolega wyżej napisał, Stormy zawsze zniżamy moc w dół. Nic w nich odblokować się nie da.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam,

poczytałem trochę ten wątek (przyznaję nie cały ;)) i większość wpisów odnośnie 2t dotyczy wersji 7km lub typoszeregu 13,5/15/18 km. Mnie najbardziej interesuje wersja 9.8 km. Czy ktoś użytkuje i może się wypowiedzieć? Czy ten silnik ma możliwość łatwego zwiększenia mocy do ~15 km jak np. tohatsu 9.8B? Czy ktoś dokładał w tych silnikach (lub innych 2t podobnej mocy) rozrusznik elektryczny?

Generalnie rozważam storma 9.8 2t lub ściągnięcie Tohatsu 9.8B z Ukrainy (ale ten temat dopiero badam). Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Tośka 9,8  z tego co wiem nie da się zrobić na 15 km . Co innego wersja 9.9 .

Poprawcie mnie jeśli się mylę ...

• Like 2

• 0

Ten Storm  9.8 2T  to wygląda jak kopia Yamahy 6-8 2T  czy udana tak jak jednostka wyżej trudno powiedzieć . Tu ten silnik ma max 8km i nic więcej mieć nie może i zgadzam się z tym co wyżej Darek napisał. 

Nie ukrywam ,że mnie korci ten motorek aby go zanabyć jako zapasowy :) 

Łukasz ,dasz namiar na tą grupę z FB . Tu albo na priv. dziękuje. 

• Like 1

• 0

@Tresor

Co nie zmienia faktu że z Yamahą 6/8 nie ma ten Storm nic wspólnego.Jednak to nie jest ślepa glowica. Gdyby była ślepa świece były by z boku a nie od czoła

silnik-storm-98km-2t-zaburtowy-bez-paten

@M a r a s

Za duzo mniej jak 5kkz to masz używaną praktycznie jak nową Yamahę 8HP w stanie niemal fabrycznym. Robisz jej standardowy serwis za kilka stówek i dekady pływania w słodkiej wodzie na ryby przed tobą i nie jesteś w staniej jej krzywdy zrobić. Więc nie wiem jaki sens mają twoje rozwarzania :)

Edytowane przez darek63
  • Like 3

• 0

Myślę że silniki są mało popularne bo dopłacisz kilka stówek i masz sprawdzonego, niezawodnego i mocnego 13.5.
A ja w końcu się doczekałem 13.5 do rozebrania. Czekałem 2 lata aż się komuś wysypie i jest. Chyba będę zmieniał taka część:
[emoji3]
.ed4e46f247c87c3648e4434798d470b5.jpg

Masz rację że od boku w tym co ja miałem było tak:
.

06acb06129acc1d2f6079fc5cfd8e7fa.jpg

A sam silnik jest kopią tohatsu 8KM

Zerkajcie na blok:

https://www.boats.net/catalog/tohatsu/outboard/8hp/m8b-2002/cylinder-crank-case-assy

Edytowane przez Tresor
  • Like 2

• 0

Na tym pustym polu 2T jakie nam unia zafundowała, Storm 13.5 2T to jedyny jak dla mnie sensowny silnik jeśli chodzi o Stromy 2T. Choć przy cenie niemal 6kkz jak go teraz wywindowali, ja osobiście bym go nie kupił. jak się dobrze poszuka w tej cenie czy nieco wiecej jest oryginał :)Jednak wielu ludzi nie ma pojęcia o silnikach, mechanice i całej reszcie, i dla takich osób jest to z reguły jedyne słuszne rozwiązanie. Lepsze niż kupować używkę bo przynajmniej jakiś czas względny spokój i na minę nie wdepnie przy zakupie. A sam widzisz co jest na ogłoszeniach. Trzeba bardzo gęste sitko mieć przy zakupach używek i siać. Nieraz taki odsiew i rok zajmie. Ale inaczej można się nieźle przejechać. Dlatego 13.5 jak najbardziej jest alternetywą jak by na to nie patrzył dla wielu ludzi.

Stormy 13.5 już parę lat się kręcą, więc można też przypuszczać, że nadchodzi na ich głębsze remonty powoli czas. Nie takie co po 10 godzin w sezonie pływają, ale te z większymi przebiegami, czy nie umiejętnie eksploatowane pewnie będą coraz częściej gościły na serwisie. 

Edytowane przez darek63

• 0

Ten co mam ma problemy z winy użytkownika. Poszedł w czasie sztormu na lewiznę z RIBem. Odnalazł się po kilkunastu godzinach wywalony na skały. Spodzina prawie przetarta. 50% farby nie było. Co się działo z nim w tym czasie nie wiadomo. :)

Kompresja jak w nowym ale strasznie szumią łożyska. Podejrzewam że opił się wody z Adiatyku a tam wiadomo ile soli...

Pali na dotyk. Tak go Chorwaci wypastowali na czarno:

[emoji3]

.9f6d6249dc3b8a91cb70d11c9b2c7cc2.jpg

• Like 2