Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ale chłopaki bez niepotrzebnej uszczypliwości. Temat nie jest pilny. Narazie służy mi orginalny metalowy zbiornik któryy chciałbym wymienić na plastikowy bo koroduje (mankamemt tych modeli). Dziwi mnie poprostu fakt że na rynku chińskim jest wiele kopi Yamahy 5 2t pod rużnymi markami a zbiornik w nich występujący nie jest dostępny w sprzedaży.

• 0

Właściciel ma 50km suze beż kompresji na środkowym garku. Miałem naprawiać Ale jakoś tak bez przekonania. Szukał używki. Zabrał mnie nawet po zakup jednej Ale miała dziurę w tłoku... Szukał Szukał i kupił to. Czy dobre? Pewnie jak każdy nowy 10-15 lat bezstresowego pływania bedzie.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Właściciel ma 50km suze beż kompresji na środkowym garku. Miałem naprawiać Ale jakoś tak bez przekonania. Szukał używki. Zabrał mnie nawet po zakup jednej Ale miała dziurę w tłoku... Szukał Szukał i kupił to. Czy dobre? Pewnie jak każdy nowy 10-15 lat bezstresowego pływania bedzie.

Ale znasz jakieś silniki STORM w tej pojemności i mocy użytkowane kilka lat ? Ja myślalem że tylko maluchy robią. 10-15 lat bezstresowego użytkowania ? Współczesny produkt ? No optymistycznie podchodzisz jak na serwisanta silników.

• 0

Parsuny już tyle lataja a to jest to samo.

Chinole kopiują sprawdzone konstrukcje. W polskich warunkach czyli przy pływaniu 50-200mth rocznie myślę że spokojnie. Oczywiście są ludzie co kręcą po 600-1000mth rocznie. Moczą w morzach typu Śródziemne. Statystyczny kowalski jak będzie dbał o oleje i chłodzenie spokojnie te 10-15 lat popływa. Widzę ile ludzie mth kręcą.

• 0

Witajcie Kochani, na wstępie napiszę liczę na Waszą pomoc. Mam silnik Storm 12 KM i łódkę Alpha 390cm. Zestaw praktycznie nowy, niestety jestem zawiedziony prędkością. Łódka płynie na pełnej prędkości w 1 osobę max 18km/h. W 2 osoby prędkość spada do 12km/h. Czy to jest normalne? Czy można jakoś zwiększyć prędkość? Śrubę mam założoną oryginalną, może powinienem zmienić na inną? Widziałem filmiki na których ludzie podobnymi zestawami pływali 30 km/h dlatego zdecydowałem się na zakup silnika i jestem trochę zawiedziony. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

• 0

Ustawieniem trymu niewiele zyskasz na prędkości. Ciut może się poprawić jak go optymalnie ustawisz, ale to nie jest przyczyną zbyt słabej mocy. Trym bardziej służy do tego żeby łódź nie kaczkowała i nie nurkowała dziobem. Stormy 12 to tak naprawdę niecałe 10. Jeśli masz odpowiednio długą kolumnę silnika dobraną do łodzi i nie płynie, to potrzebujesz większej mocy jak te około 10HP.

Zmierz obroty silnika czy osiąga WOT na max odkręconej manetce. Jeśli nie, musisz schodzić ze skokiem śruby w dół, aż osiągnie WOT na pełnej manetce.

Edytowane przez darek63
  • Like 1

• 0

Panowie, bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. W czwartek popróbuję z trymowaniem i pomierzę prędkość. 

Ja miałem Storma 13,5  2 t i Semperem 380 we dwie osoby bez problemu wchodził momentalnie w ślizg .o ile dobrze pamiętam to ten zestaw płynął we dwie osoby  28 km/h.Załóż obrotomież i zobacz do jakich obrotów silnik się wkręca ,może trzeba zmienić śrubę,albo spróbować podnieść silnik na pawęży(ja swój podnosiłem 2 cm). Kolega ma Storma 15 4t przy Alfie 395 i we dwie osoby bez problemu lata w ślizgu.

Edytowane przez rapek

• 0

Cześć

Jestem nowy na forum i od marca posiadam silnik Storm 7k 2T, dotarty na wolnych obrotach.  Do tego jest katamaran Mawerik 370, waga pontonu około 36kg. Kupiłem katamaran ze względu na małe opory jednak ponton płynie bardzo wolno 9-12km/h , a z wiatrem czasem 13- 14. Zamontowałem obrotomierz i obloty maksymalmalne dochodzą tylko do 2350 obrotów/min. 

Czy macie jakiś pomysł jak zwiększyć obroty?

Dziękuje

Damian