Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A Yamaha 15 KM 2 T to jaką ma wagę ?

Nie mam pojęcia ????, ale jeszcze raz powtarzam, nie jestem fanbojem Yamahy, jeśli już to Kawasaki ????. A szukam ideału w temacie silnika do mojego pontonu, a Stormy są blisko tego przynajmniej jeśli chodzi o cenę

• 0

potwierdzam, właśnie w tym roku wymieniłem Storma 7KM na Selvę Naxos, szukając czegoś mocniejszego ale lekkiego.

Niestety przy Stormach trochę łatwiej z dostępnością części :)

Brałeś nową? Trochę jak dinozaur wygląda i kłopot przy odsprzedaży ale aktualnie w Czechach dobra cena.

• 0

Mam 7KM 2t. Ogólnie skończyło się docieranie. Nie ma sie o co przyczepić w czasie pracy ale mam kłopoty z odpalaniem. Nidy sie nie zdażyło żeby nie odpalił ale odpala dopiero po kombinacjach ze ssaniem i pozniej manetką  na pół gazu bez ssania. 
na koniec pływania wypalam benzyne z gaźnika - rozumiem że po ponownym spuszczeniu na wode mogą być problemy ale np. Przypływamy namiejscówke i stoimy 1,5h. Chce skoczyć dalej i nie odpala bez ssania, musze włączyć ssanie - też nie odpala. Jak pokombinuje z menetką to strzeli. 

Czy po wymianie oleju po 10h i zmiejszeniu mieszanki powinno być lepiej?Miał ktoś takie doświadczenia?

• 0

Czy tak było zawsze czy dopiero teraz jak jest zimno?

Ja zauważyłem to u siebie. Jeśli stoję na miejscówkę dłużej jak pół godziny to teraz jak woda ma 10’C silnik bardzo szybko się wychładza i muszę odpalać na ssaniu, ale potem już bez najmniejszego problemu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Brałeś nową? Trochę jak dinozaur wygląda i kłopot przy odsprzedaży ale aktualnie w Czechach dobra cena.

używkę, w mega niskiej cenie, ale trochę sponiewieraną i z problemami z odpalaniem. Po wyczyszczeniu (z zewnątrz, gaźnika), wymianie śruby, przewodów i fajek zapłonowych i wyregulowaniu śmiga ładnie, 4 osoby w ślizgu lecą na Honwave T32IE. 

Gdyby się trafił Storm 13.5-18HP używany w dobrej cenie to też bym rozważył mimo większej wagi (doświadczenia z 7KM miałem pozytywne), ale trafiła się dobra okazja na Selvę (razem z częściami, i linią paliwową które dokupowałem wyszło poniżej 2k). 

• 0

Mam 7KM 2t. Ogólnie skończyło się docieranie. Nie ma sie o co przyczepić w czasie pracy ale mam kłopoty z odpalaniem. Nidy sie nie zdażyło żeby nie odpalił ale odpala dopiero po kombinacjach ze ssaniem i pozniej manetką na pół gazu bez ssania.

na koniec pływania wypalam benzyne z gaźnika - rozumiem że po ponownym spuszczeniu na wode mogą być problemy ale np. Przypływamy namiejscówke i stoimy 1,5h. Chce skoczyć dalej i nie odpala bez ssania, musze włączyć ssanie - też nie odpala. Jak pokombinuje z menetką to strzeli.

Polecam wymienić świecę na dedykowaną do silnika irydową. U mnie było to samo, na ssaniu nie odpal wcale, po zmianie świecy odpala bez ssania przy minimalnym przekręceniu manetki. Bez problemu.

• 0

Świeca zapłonowa standard vs irydowa 

http://www.motogen.pl/Przewaga-irydowej-swiecy-zaplonowej-nad-standardowa,25688.html    

Jeśli ten obrazek pokazuje prawdę to silnik przy takim zapłonie powinien mieć mocniejszego kopa 

ngk_iridium003.jpg?aKma36lopYPW2NbeV5Nn

Edytowane przez M a r a s