Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Załączam zdjęcia z instrukcji 4782ebfbe2a0e1b4830f6a2b0b3e686e.jpg935debb0e10c67d81e5f554df630af0c.jpg

Porównałem instrukcje kupionego dziś Storma do tego który kupiłem rok temu i w załączonych zdjęciach instrukcji (w stosunku do tej z zeszłego roku) brakuje nazw kolumn. Pierwsza to „po pierwszych 20 godzinach” a kolejna to „co 100 godzin lub co rok”

Tak, więc wymiana oleju w spodzinie po pierwszych 20h a potem co 100h

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Porównałem instrukcje kupionego dziś Storma do tego który kupiłem rok temu i w załączonych zdjęciach instrukcji (w stosunku do tej z zeszłego roku) brakuje nazw kolumn. Pierwsza to „po pierwszych 20 godzinach” a kolejna to „co 100 godzin lub co rok”

Tak, więc wymiana oleju w spodzinie po pierwszych 20h a potem co 100h

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To ta zmiana o której mówiłem. Obecnie wg instrukcji trzeba zrobić wymianę oleju w spodzinie co 20 motogodzin. Dla mnie bez znaczenia bo ja nie łowię w trolu

• 0

Każdy pływa inaczej - u mnie średnio silnik pracuje ok 2 mth na każdych rybach. 2.5 miesiąca to jakieś 10 week czyli 20 dni z których 18 jestem na wodzie xxxx nawet niech będzie 1.5 h i wg instrukcji czeka mnie wymiana, czyli jakieś 3 do 4 razy w roku - co jest nie tak z tym silnikiem to nie wiem ale jedyne co mi przychodzi do głowy to made in china :)

• 0

Olać instrukcję. W samochodach w instrukcji jest wymiana oleju co 30000 lub całkowity jej brak w przypadku automatów co w obydwu przypadkach jest zbrodnią. 

Tu widać diler po pewnie paru przypadkach wody w spodzinie przesadził. Wszystko z głową, jeżeli pływa się normalnie nic się nie dzieje zaglądamy tam raz w roku. 

Jeżeli czochramy po piachu, coś się wydarzyło kamień, drzewo, żyłka/plecionka itp. trzeba sprawdzić od razu po incydencie. Dotyczy się to każdej marki czy to chinola czy najprawdziwszego made in Japan.

Nie przejmować się pływać, myśleć o rybach a nie silniku.

• Like 1

• 0

Olać instrukcję. W samochodach w instrukcji jest wymiana oleju co 30000 lub całkowity jej brak w przypadku automatów co w obydwu przypadkach jest zbrodnią.

Tu widać diler po pewnie paru przypadkach wody w spodzinie przesadził. Wszystko z głową, jeżeli pływa się normalnie nic się nie dzieje zaglądamy tam raz w roku.

Jeżeli czochramy po piachu, coś się wydarzyło kamień, drzewo, żyłka/plecionka itp. trzeba sprawdzić od razu po incydencie. Dotyczy się to każdej marki czy to chinola czy najprawdziwszego made in Japan.

O właśnie!

• 0

w automatach trzeba wymieniać olej co 50 tyś ,to w manualu olej jest niewymienny

• 0

Dwa pytania.

1 czy 4T nie ma odprężania? Na ruskim kanale był ostatnio silnik 15 Hidea (ruski brand kitajskich silników) ma odprężnik na wałku rozrządu. Więc nie powinno iść tak ciężko. (EDIT a może to był 25...)

2 Łatwo przelać paliwo gruszką? Zaglądnij do pływaka, w mojej Y jak i S jak zamknie iglica to możesz skakać po gruszce szybciej pęknie niz puści.

A u mnie właśnie mogę pompować i pompować. Wydaje mi się, że po postoju paliwo ścieka do zbiornika, bo nie mogę od razu odpalić

• 0

A u mnie właśnie mogę pompować i pompować. Wydaje mi się, że po postoju paliwo ścieka do zbiornika, bo nie mogę od razu odpalić

Zaczął bym od wymiany gruszki. W gruszce jest zawór zwrotny, zapobiegający cofaniu paliwa. Jak miałem uszkodzony, to było jak u Ciebie - mogłem dymać gruszką w nieskończoność, a linii nie nabiłem.

• 0

Jeśli mogę zasugerować, w moim Capralu miałem podobny problem. Dodatkowo w trakcie pracy silnika na wyższych obrotach gruszka miękła i silnik poszarpywał. Po kilku pompnięciach zaczynał pracować normalnie. Przyczyną był smok w zbiorniku paliwa, poniżej daję zdjęcie gdzie była nieszczelność. Niestety chińczyk tak spasował elementy że gruszka zaciągała powietrze.

post-69772-0-46152600-1604476699_thumb.jpg

post-69772-0-22143600-1604476708_thumb.jpg

• 0

Właśnie u mnie jest tak, że mogę pompować i w tym odstojniku paliwo ciągle skacze,a nigdzie w okolicach gaźnika nie wycieka. Dopiero jak tak ostro pompowałem to odpalił. Więc to może być gruszka. Chłopaki z bezwiosel chcą, żeby wysłać silnik, ale gruszka chyba tańsza od wysyłki;)

• 0

Ja bym podniósł bańkę, tak by gruszka była niżej od bańki, wówczas ściekające paliwo będzie zalewać gruszkę i zaworki w niej. Zalane benzyną łatwiej uszczelnią się i szybciej zaczną podawać na silnik. Jak będzie wyraźnie twardziej to będzie znaczyło że już napompowane.

Jeśli to pomoże to będzie wiadomo że to słaba gruszka.

• Like 1

• 0

Ładnie poginający storm-iak 13.5 :-)

Nic dziwnego, to przecież silnik do wyścigów.

Aż ciekaw jestem jak by było w cztery osoby. Ja miałem pięć osób na pokładzie, ale dwójkę dzieci więc wagowo podobnie jak cztery, Wychodził w ślizg, ale trochę to trwało. Na ponton te 13.5 HP to wystarcza w zupełności.