wiktos Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Dzieki evin, tylko w jaki sposob woda nie dochodzi do pompy ? ja mam pawez 508 w lodce, a silnik ma 535 stope to i tak siedzi glebiej niz powinien ;[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 kanały wlotowe za małe?ja bym zastosował water pump kit i zrobił test wiertarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2018 test wiertaki - wszystko ok, test plywania tez ok. Teoria jest taka ze moze ta guma uszczelniajaca od obudowy pompy byla za dluga (porwalo ja, dostalo sie pod wirujacy wirnik i po temacie), bo nowa ktora przyszla jest zupelnie inna, krotka z bolcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 wypalalem dzisiaj z gaznika paliwo i mam pytanie po jakim czasie woda kontrolna powinna wyplywac ? Bo. wsadzilem silnik do beczki po calej nocy pod chmurka i odpalilem. Przez jakies 10-15 sec woda nie leciela. Zgasile silnik... odpalam jeszcze raz to. samo nie leci woda.. wkrecilem na wyzsze obroty na chwile i zaczela leciec. Potem z kzadym odpaleniem leciala juz normalnie po sekundzie od odpalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 U mnie leci po powiedzmy 2 sek.Ale miałem przypadek jak był mróz to minutę nie leciała jak silnik się nagrzał to puściło i buło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 wypalalem dzisiaj z gaznika paliwo i mam pytanie po jakim czasie woda kontrolna powinna wyplywac ? Bo. wsadzilem silnik do beczki po calej nocy pod chmurka i odpalilem. Przez jakies 10-15 sec woda nie leciela. Zgasile silnik... odpalam jeszcze raz to. samo nie leci woda.. wkrecilem na wyzsze obroty na chwile i zaczela leciec. Potem z kzadym odpaleniem leciala juz normalnie po sekundzie od odpalenia.Pewnie za płytko zanurzyłeś silnik. Płyta antywentylacyjna powinna być 15-20cm pod wodą. Czasami podobny problem jest na słuchawkach - pompa nie do końca zalana i ma problem, dopiero lekka przygazówka pomaga. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOSMAN 76 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witam pytanie do użytkowników Storm 13,5 km. Mozecie już coś napisać jak ten silniczek się sprawuje. Mam ponton Kolibri 330 cm i zastanawiam się nad kupnem tegoż silnika. Pływam po rzece Bug w dwie osoby raczej tak po 110 kg na głowę + graty także wagi trochę jest. Edytowane 19 Listopada 2018 przez BOSMAN 76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Pewnie za płytko zanurzyłeś silnik. Płyta antywentylacyjna powinna być 15-20cm pod wodą. Czasami podobny problem jest na słuchawkach - pompa nie do końca zalana i ma problem, dopiero lekka przygazówka pomaga. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Na wszelki wypadek dzisiaj rozkrecilem, z wirnikiem i pompa wszystko ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wartoslaw Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Pływalem na barku 330 z silnikiem 13.5 we 2 i 3 osoby plus graty. Zestaw wchodzi w ślizg momentalnie nie zależnie czy samemu, czy we 3. Pali na strzała, zadowala się ok 1.5 l paliwa na godzinę w cyklu mieszanym. Ja żadnych problemów z nim nie miałem, jestem bardzo zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Podawanie spalania na godzinę jest bez sensu. Liczy się spalanie n km. Ananlogicznie jak w samochodzie.ile przepływasz na tych 1,5l? Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wartoslaw Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) A jak policzyć dokładnie, ile się przepłynelo po rzece jak się przemieszczasz raz w górę, raz w dół, typowe kręcenie się w trollu? Podanie właśnie spalania na godzinę, jest jak dla mnie bardziej przydatne z wędkarskiego punktu widzenia... no chyba że ktoś pływa po bardzo rozległych wodach i ma bardzo oddalone od siebie miejscówki. Chyba że lepsze echa mają taka funkcje? Moja najprostsza niestety nie ma... Edytowane 21 Listopada 2018 przez Wartoslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Lepsze zliczają trasę. Wiesz, jest różnica czy w godzinę zrobisz 5 czy 10 km na tej ilości paliwa. Na mapach google kożna pi razy oko oszacować. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Moje pomiary ( post #96) robiłem z podwieszoną butelką z miarką i pewnie jakiś tam błąd pomiaru na + lub - jest. Na pewno gdyby te odcinki były powiedzmy trzy czy cztery razy większe to błąd pomiaru byłby mniejszy. Wynik jest orientacyjny czyli przybliżony bo w tym dniu była flauta a przy innej pogodzie byłoby inaczej. Zastanawia mnie tylko czy ten wynik spalania silnika 15 konnego 2T jest porównywalny z Yamahą 15 km 2T, czy może jest dużo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wartoslaw Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) No pi razy oko to można...przez 8 godz silnik spalił ok 12l paliwa. Wg wodowskzow 18km rzeki x2 to 36km, tylko ile tego kręcenia się? Naprawdę ciężko mi to ocenić? 5 może 15km by się uzbierało? Nie mam punktu odniesienia, nigdy bie pływalem ze sprzętem co to faktycznie zliczy. Ale przyjmijmy że zrobilem na tych 12 litrach 43km rzeki, czyli ok 3l na 10km. Ślizg, troll mix... czy to dużo czy mało? Płynąc ze stałą prędkością, na 3/4 manetki myślę ze spalił by mniej, pokonując ten sam dystans; jakies 8-9l i zajęło by to ok 75min, ale to też wyliczenia pi razy...tylko wg wodowskazow i zegarka???? Edytowane 21 Listopada 2018 przez Wartoslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gutekjelonki Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Powiedzcie mi, jak to jest z przeglądami serwisowymi tych stormów? Trzeba taki silnik zawieźć/dostarczyć do punktu w którym się go nabywa by nie stracić gwarancji? Rozważam zakup 6km 2t storma, bo obserwacji wątku widze, że nie ma się czego obawiać. Pływać będę sporadycznie i choć w planach był mercury 4km, to jednak chyba bardziej interesuje mnie opcja budżetowa gdzie będę miał więcej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wartoslaw Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Są rzeczy które możesz zrobić sam, ale też takie które powinien zrobić serwis. Ale żadnego wskazanego nie ma,to tylko zalecenia, sprzedawca powiedział że wszystko mozna zrobić we własnym zakresie, bez wpływu na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 nie wiem czy dobrze przeczytalem opis silnika 6km że one nie mają dołączonej lini paliwowej do zestawu ? trzeba osobno kupować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukk Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Prawdopodobnie tak, na pewno w mojej 7KM nie ma linii paliwowej. Linię dodają do silników bez wewnętrznego zbiornika. Nie wiem czy pytasz o 2T czy 4T, ale 2T ma zbiornik jakieś 2.5L, nawet przy maks obrotów wystarcza na jakieś 1.5-2godzin pływania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Przewodu paliwowego -gruszki-zbiornika nie mają ale jest wyjście na złączkę paliwową . Tak jest w 6 KM 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 no właśnie a to dodatkowy koszt...mi chodzi o 6km 4takt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukk Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 No, tam jest zbiorniczek lekko ponad litr, więc faktycznie mógłby za często wołać o papu. Ostatnio zacząłem zerkać na też na większe silniki Storma, 13.5-18KM 2T. Ciekawe jest to, że faktycznie występuje tu niby ta jednostka 18KM, ale...według opisu ma te same obroty, te same śruby, przełożenie przekładni to samo co wersje 15KM, więc skąd się mają te dodatkowe konie wziąć? Czy mamy jakichś użytkowników T18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 No, tam jest zbiorniczek lekko ponad litr, więc faktycznie mógłby za często wołać o papu. Ostatnio zacząłem zerkać na też na większe silniki Storma, 13.5-18KM 2T. Ciekawe jest to, że faktycznie występuje tu niby ta jednostka 18KM, ale...według opisu ma te same obroty, te same śruby, przełożenie przekładni to samo co wersje 15KM, więc skąd się mają te dodatkowe konie wziąć? Czy mamy jakichś użytkowników T18? Popatrz na pojemnosc, srednice cylindrow i porownaj z F15 to dowiesz sie skad te 3 konie dodatkowe ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Z pewnościa gdyby dać temu producentowi zlecenie na wykonanie silnika za taka sama kwote za jaka sa sprzedawane yamahy to wówczas praktycznie nie odbiegałyby od pierwowzoruPowstaje pytanie czy yamaha dalaby rade zrobic takiego Storma w cenie Storma, bo jezeli made in Japan to po czesci koszt silnikow yamahy zwiazany jest z cala produkcja w Japonii, tam tez placa podatki a stawka godzinowa Japonczyka w porownaniu do Hinczyka to wiecie . Podejrzewam ze koszta produkcji w Japonii sa drozsze niz sam material w kontekscie tych dwoch silnikow. Oczywiscie kazdy wolalby Yamahe i gdyby kosztowala tyle co Storm to nie byloby tematu ale nie kosztuje . Wiadomym jest tez , ze do sluzb ratunkowych nikt Storma nie podepnie ale do wedkarstwa rekreacyjnego?Ktos szukal podobienstw silnika z innymi na rynkuto jest to samo ?https://www.ebay.de/itm/Aussenbordmotor-Ausenborder-Benzinmotor-Bootsmotor-3-5PS-3-6PS-4PS-6PS-6-5PS-7PS/332781700453?hash=item4d7b55c565:rk:4:pf:0&var Edytowane 23 Listopada 2018 przez Negra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 6.5km za 2700 4takt tylko że nie można wysłać do polski więc ktoś musiałby po to jechać do UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 tanie mieso tylko psy jedzą. i to sie sprawdza,chcesz kupic cos dobreg to kupujesz made in Japan lbo made in Germany( to taka ogólna uwaga dotycząca wszystkiego z czym mamay doczynienia na codzien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wiktos
Cześć, szukam opinii na temat tych silników, od niedawna mamy w Polsce przedstawiciela tej firmy który oferuje silniki w bardzo przystępnych cenach. Jednak opinii totalnie zero, niby kopie Yamahy, jak reszta Parsunów, Caprali itp
Top użytkownicy dla tego pytania
248
111
100
86
Popularne dni
9 Lip
32
4 Kwi
29
13 Maj
28
8 Lip
26
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 248 odpowiedzi
MarasR 111 odpowiedzi
sero1975 100 odpowiedzi
darek63 86 odpowiedzi
Popularne dni
9 Lip 2021
32 odpowiedzi
4 Kwi 2020
29 odpowiedzi
13 Maj 2021
28 odpowiedzi
8 Lip 2021
26 odpowiedzi
Popularne posty
Tresor
Jak umiałem tak zrobiłem .
Tresor
Ja jestem 50x w roku. Co daje ok 60mth oraz ok 50x6-8h moczenia silnika w słonej Odrze. Co właśnie robię? Moczę Storma w wodzie jeszcze ze 2 razy w tym roku pojadę. Pozdro z wody. Mam klienta który j
psulek
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch, nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zpiasie dengao sołwa. Newajżanszjie jest to, żbey prieszwa i otatsnia lteria byla
Opublikowane grafiki
2181 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi