Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Storm

wiktos

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wirnik

Czyli wymienić świecę? A wirnik nasmarować?

Wirnik wymienić ????????

Wirnik wymienia się co sezon dla bezpieczeństwa i spokojnej głowy , ja też zmieniłem na nowy choć stary po 51mth nie wykazywał żadnego zużycia ale nie wiesz kiedy się rozleci a cały czas na kontrolkę wody raczej nikt nie patrzy i w czasie pływania jak nie będzie chłodzenia to wtedy będziesz żałował że nie wymieniłeś wirnika za 15zl ????????

Ja dodam jeszcze od siebie że w swoim stormie zalewam do cylindrów troszkę oleju(do mieszanki) i szarpnę parę razy aż wydechem trochę wyleci ???? 4-5 miesięcy stania go czeka to niech ma . . .

• 0

Wracałem raz na wiosłach 3km pod prąd Odry właśnie przez wirnik. Był grudzień trwało to prawie 3h. Zaczynałem w kurtce skończyłem w koszulce na ramiączkach...

Był miękki ale oderwał sie kawaleczk gumy i zatkał rurkę chłodzenia. Koszt niewielki a głowa spokojna.

Ze świecą podobnie kosztuje 20zł a w 2T szczególnie po dawce zalecanej do docierania zawsze jest w oleju. W Yamaha przy dawce 1:100 wyglądała zawsze ładnie. W Stormie przy 1:50 zawsze jest upaćkana.

Decyzja należy do ciebie.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

4c66132d16387a1a161cb78ec520711f.jpg

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

gdzie taki wirnik kupić, w  bezwioseł koszt 50zł, są dwie wielkości. Wymiana to coś  skomplikowanego? Uszczelki też wymieniać?

Wirnik do czarnego, czyli yamaha ja mam taki w zipie Vhttps://pl.aliexpress.com/item/32871842559.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fUErB1E

• Like 1

• 0
Ale kolega ma Storma 7 także wirnik będzie pewnie inny , musiał by dopasować , ale tak jak kolega pisze ja zamawiałem z Ali na zapas za tą kasę nie ma co ????zawsze mam zapasowy na łódce wyrazie w.
  • Like 1

• 0

Wracałem raz na wiosłach 3km pod prąd Odry właśnie przez wirnik. Był grudzień trwało to prawie 3h. Zaczynałem w kurtce skończyłem w koszulce na ramiączkach...

Był miękki ale oderwał sie kawaleczk gumy i zatkał rurkę chłodzenia. Koszt niewielki a głowa spokojna.

Ze świecą podobnie kosztuje 20zł a w 2T szczególnie po dawce zalecanej do docierania zawsze jest w oleju. W Yamaha przy dawce 1:100 wyglądała zawsze ładnie. W Stormie przy 1:50 zawsze jest upaćkana.

Decyzja należy do ciebie.

4c66132d16387a1a161cb78ec520711f.jpg

Świece wyglądają nieźle, niewiele różnią się od świec z przechodzonego 4t.

Tak jak @psulek uważam że wystarczy poczyścić tuleję gwintowaną i wkręcić na powrót. Porcelany nie należy czyścić metalową szczotką bo zostawia metaliczne ślady, a to przecież izolator. Sadze na izolatorze można wypalić nad palnikiem gazowym, tu są dobre.

Proporcja oleju do paliwa to jedno, a drugie to to temperatura w komorze spalania, a ta zależy od obciążenia.

Myślę że jeśli silnik nie jest wciąż na maksymalnej mocy, to można nieco zmniejszyć ilość oleju, do np: 1/60.

Z drugiej strony, z opracowania opublikowanego w necie wyczytałem, że nawet silniki przeznaczone na mieszankę 1/100 powinny pracować na mieszance 1/80, bo na 1/100 już występuje zwiększone tarcie.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Dzisiaj zabrałem się za wymianę oleju w spodzinie, niestety wygląda jak mleko. Czyli pewnie woda? Podpowie ktoś co wymienić i gdzie kupić oringi. Silnik 7km 2T

Trzeba dać cienką podkładkę pod oring . Kolega @Tresor to rozkminiał w wątku ????. Oring w każdym sklepie z oringami …

• 0

Od 4 minuty. Ja zalecam wymianę gumki na orginał. Oring zalecał ktoś inny:

.

Dzięki, a podpowiesz, gdzie mogę kupić taki zestaw? Wysłałem zapytanie do bez wioseł, bo nie jestem pewien czy to jest to, ale na razie nie dostałem odpowiedzi

• 0

Bez wioseł ma takie same jak masz zamontowane. Więc nie wiem czy jest sens. Jest na ich stronie chyba 49zł. Na filmie jest podany numer. Wpisz i szukaj orginału kto ma najtaniej w PL.

Mam właśnie taki sam silnik w domu. Harmonijka jeszcze miękka, właściciel nie chciał wymieniać, ale już luz jest. Wymontowałem umyłem zmywaczem do hamulców i wsadziłem na uszczelniacz do misek olejowych. Myślę że parę lat wytrzyma.

A przedewszystkim sprawdziłeś którędy ucieka powietrze?

Edytowane przez Tresor

• 0

Nie, z mechaniką mi nie po drodze.Jednak patrząc na Twój film powinienem ogarnąć. Podejrzewam że na jednej śrubie (tej lewej u góry) uszczelka jest słaba. Ale wymienić tą harmonijkę? Znalazłem coś takiego:

http://bezwiosel.pl/uszczelki/327-zestaw-uszczelnien-spodziny-storm-yamaha-6-7.html

http://bezwiosel.pl/uszczelki/342-uszczelniacz-ciegna-biegow-t6-t7-f6-storm-yamaha-harmonijka.html

• 0

Zrób próbę szczelności i wtedy będzie jasne. Nie ma potrzeby wymieniać wszystkiego. Nawet jak nie masz manometru dmuchnij czym kolwiek w otwór do wlewania oleju. Tylko nie przesadź max 1bar. (Ustami napompujesz 0.7bara).

Wczoraj wkleiłem harmonijkę i właśnie składam. Nie ma siły żeby to ruszyć.

W razie co pisz jakimś komunikatorem to podpowiem co i jak.

.

f799d20bb8391d44538ff7af61757cb3.jpg

• 0

Pomocy. Pacjent storm 2t 18KM czarny. Przed pierwszym pływaniem wymiana wirnika, oleju...

Przyszło do odpalenia w beczce i NIC. Gruszka napompowana, twarda. Wykreciłem świece czarne, wilgotne i iskra jest. Silnik nawet na ułamek sekundy nie zagada. Zeszły sezon palił dobrze...

• 0

Pomocy. Pacjent storm 2t 18KM czarny. Przed pierwszym pływaniem wymiana wirnika, oleju...

Przyszło do odpalenia w beczce i NIC. Gruszka napompowana, twarda. Wykreciłem świece czarne, wilgotne i iskra jest. Silnik nawet na ułamek sekundy nie zagada. Zeszły sezon palił dobrze...

Gaznik

Mówisz gaźnik. Masz na myśli wykręcenie czyszczenie, na coś konkretnego zwrócić uwagę? Czy to objaw jakiegoś uszkodzenia?

• 0

Domyślam się ,że od ostatniego pływania pewnie od jesieni ub. roku nie odpalałeś silnika do tej pory.