Skocz do zawartości

st croix

volfi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie dla bardziej doswiadczonych sprzętomaniak?łw;)

jaki jest cię?źar wy?źutowy tej wędki?w gramach,szukam wedeczki na sandacze z łodki pod koguty i gumy

ST. CROIX 6-12 lb 1/4 - 5/8 oz 7`.

Model : TIC70MM

Length 7'

Number of pieces 2

Action Mod.

Power M

Line Weight (lbs.) 8-17

Lure Weight (oz.) 1/4-5/8

Rod Weight (oz.) 3.8

Handle 1

Szukał bym coś mocniejszego - do 1oz. Przy zaporze w Przeczycach trochę mało 18gr, na kilku innych te?ź przydało by się mocniej. Mieszkam obok, mam Tidemaster-a jak chcesz sprawdzić w realu daj znać - optymalny patyk na śląskie zapor?łwki. Pała pod jigi i koguty do 1oz, ładnie zachowuje się w trakcie holu - u mnie zero spad?łw. Daniel XRods opisał go do 1oz. Mo?źemy się spotkać i ocenisz w realu. Kijek oczywiście nie jest na sprzeda?ź, jednak parę razy pojawiały się inne egzemplarze w dziale sprzedam. Poza wyśmienitymi walorami u?źytkowymi jest tr?łj składem... Dyskretne łowienie...

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4357&amp ;amp ;amp ;amp ;amp ;prevloaded=1&&start=300

post-1149-1348916262,0694_thumb.gif

mo?źna / nie mo?źna - przecią?źyć się da jednak uparcie twierdzę ?źe st croix wie co pisze na wędkach - nie robią tego od dzisiaj, kila gram?łw ok ale znaczne przeginanie w dłu?źszym okresie czasu mo?źe przynieść raczej słabe efekty

Moglbys przyblizyc znaczenie przemijajacego czasu w kwestii przeciazania wedek w zakresie stosowanych przynet ?

Dzieki.

Permanentne przecią?źanie wędki w dłu?źszym okresie czasu mo?źe i jestem przekonany ?źe wręcz musi znacząco osłabić blank co w ostateczności doprowadzi do złamania.

Określenie czasu i poziomu przecią?źenia mo?źliwe jest raczej na podstawie szczeg?łłowych badań kt?łre zapewne producent prowadzi.

W moim odczuciu zakres gramatury podanej na wędce określa wagę przynęty pod jaką wędka pracuje optymalnie (najlepiej) a rzucić to mo?źna i więcej i to większością wędek tylko jedne złamią się wcześniej a inne p?łźniej.

Permanentne przecią?źanie wędki w dłu?źszym okresie czasu mo?źe i jestem przekonany ?źe wręcz musi znacząco osłabić blank co w ostateczności doprowadzi do złamania.

W moim odczuciu zakres gramatury podanej na wędce określa wagę przynęty pod jaką wędka pracuje optymalnie (najlepiej) a rzucić to mo?źna i więcej i to większością wędek tylko jedne złamią się wcześniej a inne p?łźniej.

Rozumiem. Dzieki.

Ja to widze troche inaczej. Ale moze mam zle wyobrazenie o wlasciwosciach wlokien grafitowych.

Określenie czasu i poziomu przecią?źenia mo?źliwe jest raczej na podstawie szczeg?łłowych badań kt?łre zapewne producent prowadzi.

No to ja długo testuję wytrzymałość St.Croix.

5/8oz to slider 10

1oz to slider 12

Na razie parę tysięcy/chyba 4xśrednio 2000 sezon/rzut?łw przez 4 lata :D .

No jest wieczysta gwarancjaproducenta :D

Zgoda, taki scenariusz nie musi sprawdzić się w ka?źdym przypadku i oby nie, jest wiele czynnik?łw kt?łre mogą mieć wpływ na taka sytuację.

Na marginesie ciekawy jestem ile st croix?łw łamanych jest w Polsce a ile na całym świecie, pewnie serwis posiada takie dane.

Dobra pora kończyć bo temat dotyczył trochę innej sprawy

• 4 miesiące temu...

Witam

Temat trochę mo?źe stary ale warto mo?źe komuś Sie przyda.

U?źytkuje od trzech sezon?łw jedno kawalkowych

Avida 7'6 ex fast do 1/8-3/8 oz sprawuje się wyśmienicie ale swoim osobistym zdaniem uwa?źam, ?źe najlepiej spisuje Sie pod przynetami 10-17gram.

Od dw?łch sezon?łw u?źytkuje

Legend elite 7'6 do 5/8 oz i stosuje go do takich samych przynet tylko ?źe na wodzie płynącej.

M?łj kolega ma takie same kije i dla niego granicą dla lzejszego avida jest glowka 25 gr+ guma. Kij ma ju?ź z siedem lat i avid czuje Sie znakomicie.

W st.croix raczej chodzi o subiektywne odczycie-a tak?źe to czy chcemy podbijac czy podciagac? A to ma znaczenie bo niejednokrotnie mimo ?źe lowi Sie tym samym jedni łowią inni nie.

Pozdrawiam

GM