deywed12 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Koledzy, gdzie mogę kupić nowe oporówki do Twinków 98 w rozmiarze 2500 i 4000? Pisałem do Mefisto ale nie może mi pomóc. Czy da się je w ogóle kupić nowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Takowe łożysko identycznej budowy, pasujące do TP 98 pasuje od Catany, Nexave itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Bardzo Ci dziękuję! Z dostępnością łożysk od Catany i Nexave nie powinno być problemu, ratujesz moje staruszki przed sprzedażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Takowe łożysko identycznej budowy, pasujące do TP 98 pasuje od Catany, Nexave itp.Panie Arku o ile mnie pamięć nie myli to te łożyska nie będą pasować. A to ze względu na sposób osadzenia w korpusie. W oryginalnych łożyskach TP 98 wypustki łożyska mają wymiar 2 mm i takie są otwory w korpusie TP. Natomiast w Catanie i Nexave mają one wymiar 3 mm. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby wewnętrzna część łożyska od tych kołowrotków (wałeczki,sprężynki,pierścień oporowy i tulejkę) przerzucić do starej obudowy łożyska od TP. Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Józef Lesniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Panie Józku aż tak szczegółowo nie porównywałem oporówek ze wspomnianych modeli.Ale to nauczka na przyszłość by brać wszystko pod uwagę.W kolegi TP była robiona podmianka wyszczególnionych przez Pana części.Obudowa z TP została, reszta nowych części z Catany zastąpiła zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 A możesz podać średnicę zewnętrzną, wewnętrzną i szerokość łożyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 A możesz podać średnicę zewnętrzną, wewnętrzną i szerokość łożyska?Chyba szanowny pan nie wie o jakie łożysko chodzi. Dla przypomnienia powiem że o łożysko oporowe. Nie podaje się wymiarów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Łożysko oporowe czyli kulkowe wzdłużne lub igiełkowe wzdłużne ma wymiary jak każde łożysko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Na przykład kulkowe:http://www.skf.com/pl/products/bearings-units-housings/ball-bearings/thrust-ball-bearings/single-direction/index.html Po czy wg Pana można zidentyfikować łożysko jak nie po wymiarach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 To jeszcze z rysunkiem strona: http://www.pkm.edu.pl/index.php/waly/204-03010288 Wg normy podaje się wymiary. Ale może szanowny PAN nazywa łożyskiem oporowym coś co nim nie jest?To może jakieś zdjęcie dla rozwiania wątpliwości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebeli Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Koledzy, gdzie mogę kupić nowe oporówki do Twinków 98 w rozmiarze 2500 i 4000? Pisałem do Mefisto ale nie może mi pomóc. Czy da się je w ogóle kupić nowe? Pozdrawiam Wszystko da się...wrzuć fotki dla rozpoznania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) To jeszcze z rysunkiem strona: http://www.pkm.edu.pl/index.php/waly/204-03010288 Wg normy podaje się wymiary. Ale może szanowny PAN nazywa łożyskiem oporowym coś co nim nie jest?To może jakieś zdjęcie dla rozwiania wątpliwości?Miszczu nie kompromituj się już...Tak na przykład wygląda oporówka w Shimano....I jeszcze jedno żebyś wiedział gdzie ją znaleźć :-)))) Edytowane 5 Czerwca 2018 przez przemo_w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Hahaha Panie mistrzu sam się skompromitowałeś. Na zdjęciu widać łożysko walcowe poprzeczne a nie wzdłużne (oporowe). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 To na zdjęciu to jest sprzęgło łożyskowane a nie łożysko oporowe Miszczu nie kompromituj się już... 1462963_703428289682419_1783637316_n.jpgTak na przykład wygląda oporówka w Shimano....I jeszcze jedno żebyś wiedział gdzie ją znaleźć :-)))) 946e.jpgTo na zdjęciu to jest sprzęgło łożyskowane a nie łożysko oporowe. Moje wcześniejsze posty z linkami łożysk oporowych (wzdłużnych) zobacz i zauważ różnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Dla mnie kombinerki zostaną kombinerkami a dla Ciebie mogą być szczypcami uniwersalnymi lub chwytaczem uniwetsalnym :-)Idle gear nadal będzie małą zębatką posuwu a nie biegiem jałowym...pinion gear będzie pinionem a nie zębnikiem....Ps. Kup w SKF zespół sprzęgła łożyskowanego do Shimano...wg tabelki jaką zamieściłeś. Edytowane 6 Czerwca 2018 przez przemo_w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Tabelę SKF zamieściłem, jako przykład dla zobrazowania. Niektórzy jak nie zobaczą to nie uwierzą.Można kupić sprzęgło igiełkowe jednokierunkowe które w środku się znajduje. Trzeba tylko znać wymiar.Takie sprzęgła jednokierunkowe produkuje np NSK.Katalog interaktywny tutaj:https://nsk-jp.partcommunity.com/3d-cad-models/rc-040708-nsk-rolling-bearing/?info=nsk_rb%2Froller_bearings%2Fneedle_bearings%2Fshell_type_roller_clutch%2Frc_asmtab.prj&varset=%7BNB%3DRC-040708%7D%2C%7BIDNR%3D%7D%2C%7BORDER%3DRC-040708%7D%2C%7BFW%3D6.350%7D%2C%7BD%3D11.112%7D%2C%7BC%3D12.70%7D%2C%7BTC%3D1.96%7D%2C%7BTC1%3D0.20%7D%2C%7BMASS%3D3.6%7D%2C%7BMODH%3D16%7D%2C%7BBGR1%3DB-45%7D%2C%7BBGR2%3DJ-45%7D%2C%7BSC%3D1%7D%2C%7BPPATH%3Drc_asmtpl.prj%7Dlink długi bo powinno się załadować sprzęgiełko o wymiarach 6,35 mm x 11,112 mm x 12,7 mmto jest popularna wkładka którą można kupić za ok 30 zł Są inne wymiary, ale trzeba pomierzyć jaka wkładka dokładnie jest w tym sprzęgiełku.Stąd moje pytanie o wymiary było mistrzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Starczy bo nadal nie masz pojęcia jak to wygląda w Shimano.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darutab Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Jak się wpisze w google roller bearing clutch shmano to widać, że występują też takie sprzęgła.Nie mam Twin Power więc nie wiem jakie tam są, ale chciałem pomóc zainteresowanemu i zadawałem pytania. Ty za to nie odróżniasz łożysk oporowych od sprzęgieł a do mnie piszesz o kompromitacji.Jeżeli to sprzęgło z Twojego zdjęcia jest z Twin Powera, to znaczy, że te sprzęgiełka o których pisałem post wyżej nie będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Nie występują takie w Shimano. Dalej googlujesz i teoretyzujesz :-)W Shimano jest inaczej.To ze zdjęcia jest że tak napisze "Daiwiszonowe" ...Ps. Jeśli czegoś nie wiem to siedzę cicho.Masz racje nie "rozróżniam" ale wcale się tym nie przejmuje bo większość baaa nawet w serwisach fabrycznych nie "rozróżniają" i nazywają oporówką :-) Edytowane 6 Czerwca 2018 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 shimano-shimano-anti-reverse-roller-clutch-bearing.jpgJak się wpisze w google roller bearing clutch shmano to widać, że występują też takie sprzęgła.Nie mam Twin Power więc nie wiem jakie tam są, ale chciałem pomóc zainteresowanemu i zadawałem pytania. Ty za to nie odróżniasz łożysk oporowych od sprzęgieł a do mnie piszesz o kompromitacji.Jeżeli to sprzęgło z Twojego zdjęcia jest z Twin Powera, to znaczy, że te sprzęgiełka o których pisałem post wyżej nie będą pasowały. Tematem jest łożysko oporowe Shimano Twin Power 98.To co prezentuje na zdjęciu napewno nim nie jest,więc co próbujesz udowodnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Oto schemat kołowrotka '15 Twin Power 4000 PG. Producent wg numeracji ze schematu podaje wszystkie wymiary łożysk jakie są w tym kołowrotku.Numery łożysk są zaznaczone w czarnych polach. http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/15tp_4000pg.pdf Łożysko oporowe ma nr 48 (cyferka w białym polu) i producent nie podaje jego wymiarów i nigdy nie podawał. Edytowane 6 Czerwca 2018 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) shimano-shimano-anti-reverse-roller-clutch-bearing.jpgJak się wpisze w google roller bearing clutch shmano to widać, że występują też takie sprzęgła.Nie mam Twin Power więc nie wiem jakie tam są, ale chciałem pomóc zainteresowanemu i zadawałem pytania. Ty za to nie odróżniasz łożysk oporowych od sprzęgieł a do mnie piszesz o kompromitacji.Jeżeli to sprzęgło z Twojego zdjęcia jest z Twin Powera, to znaczy, że te sprzęgiełka o których pisałem post wyżej nie będą pasowały. Takie łożyska oporowe jak na fotce, występują w multikach. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Tak to jest jak kolega inżynier wpadnie do wątku o kołowrotkach. Wtedy nawet najprostrze częsci kołowrotka stają się dla wędkarza jakieś takie obce nazewniczo. Łożysko oporowe dla wędkarza kojarzy się jednoznacznie i dziwie się, że ktoś wpadł na pomysł, aby owe nazewnictwo akurat na takim forum jak te próbować zmieniać. Terminami sprzęgieł igiełkowych, kulkowych i innych tego typu fachowymi określeniami można z powodzeniem posługiwać się w wątkach mechamnicznych lub tam gdzie takie nazewnictwo jest na porządku dziennym i tam pewnie nikt zdziwiony nie bedzie. Na forum wędkarskim łożysko oporowe raczej pozostanie łożyskiem oporowym, a próby uświadomienia wędkarza, że jednak jest inaczej bedą się kończyły zazwyczaj klapą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Po części Kolega ma rację bo do wielu kołowrotków da się dobrać łożysko igielkowe z katalogów, do okumy i penna kiedyś dobieralem łożyska koyo , tej samej firmy łożyska montowana też u siebie daiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Nawiązała się naprawdę ciekawa dyskusja, ale ja nadal nie mam oporówek do moich "dziadków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi