Skocz do zawartości

Łożyska oporowe Twin Power 98

Rekomendowane odpowiedzi

Takowe łożysko identycznej budowy, pasujące do TP 98 pasuje od Catany, Nexave itp.

Panie Arku o ile mnie pamięć nie myli to te łożyska nie będą pasować. A to ze względu na sposób osadzenia w korpusie. W oryginalnych łożyskach TP 98 wypustki łożyska mają wymiar 2 mm i takie są otwory w korpusie TP. Natomiast w Catanie i Nexave mają one wymiar 3 mm. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby wewnętrzna część łożyska od tych kołowrotków (wałeczki,sprężynki,pierścień oporowy i tulejkę) przerzucić do starej obudowy łożyska od TP.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

Panie Józku aż tak szczegółowo nie porównywałem oporówek ze wspomnianych modeli.

Ale to nauczka na przyszłość by brać wszystko pod uwagę.

W kolegi TP była robiona podmianka wyszczególnionych przez Pana części.

Obudowa z TP została, reszta nowych części z Catany zastąpiła zużyte.

To jeszcze z rysunkiem strona:

http://www.pkm.edu.pl/index.php/waly/204-03010288

Wg normy podaje się wymiary.

Ale może szanowny PAN nazywa łożyskiem oporowym coś co nim nie jest?

To może jakieś zdjęcie dla rozwiania wątpliwości?

Miszczu nie kompromituj się już...

post-61619-0-35734200-1528231916_thumb.jpg

Tak na przykład wygląda oporówka w Shimano....

I jeszcze jedno żebyś wiedział gdzie ją znaleźć :-))))

post-61619-0-02661600-1528232458_thumb.jpg

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

To na zdjęciu to jest sprzęgło łożyskowane a nie łożysko oporowe

Miszczu nie kompromituj się już...
attachicon.gif 1462963_703428289682419_1783637316_n.jpg
Tak na przykład wygląda oporówka w Shimano....
I jeszcze jedno żebyś wiedział gdzie ją znaleźć :-))))
attachicon.gif 946e.jpg

To na zdjęciu to jest sprzęgło łożyskowane a nie łożysko oporowe. 

Moje wcześniejsze posty z linkami łożysk oporowych (wzdłużnych) zobacz i zauważ różnicę.

• Like 1

Dla mnie kombinerki zostaną kombinerkami a dla Ciebie mogą być szczypcami uniwersalnymi lub chwytaczem uniwetsalnym :-)

Idle gear nadal będzie małą zębatką posuwu a nie biegiem jałowym...pinion gear będzie pinionem a nie zębnikiem....

Ps. Kup w SKF zespół sprzęgła łożyskowanego do Shimano...wg tabelki jaką zamieściłeś.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Tabelę SKF zamieściłem, jako przykład dla zobrazowania. Niektórzy jak nie zobaczą to nie uwierzą.

Można kupić sprzęgło igiełkowe jednokierunkowe które w środku się znajduje. Trzeba tylko znać wymiar.

Takie sprzęgła jednokierunkowe produkuje np NSK.

Katalog interaktywny tutaj:

https://nsk-jp.partcommunity.com/3d-cad-models/rc-040708-nsk-rolling-bearing/?info=nsk_rb%2Froller_bearings%2Fneedle_bearings%2Fshell_type_roller_clutch%2Frc_asmtab.prj&varset=%7BNB%3DRC-040708%7D%2C%7BIDNR%3D%7D%2C%7BORDER%3DRC-040708%7D%2C%7BFW%3D6.350%7D%2C%7BD%3D11.112%7D%2C%7BC%3D12.70%7D%2C%7BTC%3D1.96%7D%2C%7BTC1%3D0.20%7D%2C%7BMASS%3D3.6%7D%2C%7BMODH%3D16%7D%2C%7BBGR1%3DB-45%7D%2C%7BBGR2%3DJ-45%7D%2C%7BSC%3D1%7D%2C%7BPPATH%3Drc_asmtpl.prj%7D

link długi bo powinno się załadować sprzęgiełko o wymiarach 6,35 mm x 11,112 mm x 12,7 mm

to jest popularna wkładka którą można kupić za ok 30 zł 

Są inne wymiary, ale trzeba pomierzyć jaka wkładka dokładnie jest w tym sprzęgiełku.

Stąd moje pytanie o wymiary było mistrzu.

• Like 1

post-65937-0-54969600-1528271416.jpg

Jak się wpisze w google roller bearing clutch shmano to widać, że występują też takie sprzęgła.

Nie mam Twin Power więc nie wiem jakie tam są, ale chciałem pomóc zainteresowanemu i zadawałem pytania. 

Ty za to nie odróżniasz łożysk oporowych od sprzęgieł a do mnie piszesz o kompromitacji.

Jeżeli to sprzęgło z Twojego zdjęcia jest z Twin Powera, to znaczy, że te sprzęgiełka o których pisałem post wyżej nie będą pasowały.

Nie występują takie w Shimano. Dalej googlujesz i teoretyzujesz :-)

W Shimano jest inaczej.

To ze zdjęcia jest że tak napisze "Daiwiszonowe" ...

Ps. Jeśli czegoś nie wiem to siedzę cicho.

Masz racje nie "rozróżniam" ale wcale się tym nie przejmuje bo większość baaa nawet w serwisach fabrycznych nie "rozróżniają" i nazywają oporówką :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

shimano-shimano-anti-reverse-roller-clutch-bearing.jpg

Jak się wpisze w google roller bearing clutch shmano to widać, że występują też takie sprzęgła.

Nie mam Twin Power więc nie wiem jakie tam są, ale chciałem pomóc zainteresowanemu i zadawałem pytania.

Ty za to nie odróżniasz łożysk oporowych od sprzęgieł a do mnie piszesz o kompromitacji.

Jeżeli to sprzęgło z Twojego zdjęcia jest z Twin Powera, to znaczy, że te sprzęgiełka o których pisałem post wyżej nie będą pasowały.

Tematem jest łożysko oporowe Shimano Twin Power 98.To co prezentuje na zdjęciu napewno nim nie jest,więc co próbujesz udowodnić.

Oto schemat kołowrotka '15 Twin Power 4000 PG. Producent wg numeracji ze schematu podaje wszystkie wymiary łożysk jakie są w tym kołowrotku.

Numery łożysk są zaznaczone w czarnych polach.

http://www.spin-review.ru/reels/shimano/pdf/15tp_4000pg.pdf

Łożysko oporowe ma nr 48 (cyferka w białym polu) i producent nie podaje jego wymiarów i nigdy nie podawał. 

Edytowane przez Józef Lesniak

shimano-shimano-anti-reverse-roller-clutch-bearing.jpg

Takie łożyska oporowe jak na fotce, występują w multikach.

Edytowane przez fish28

Tak to jest jak kolega inżynier wpadnie do wątku o kołowrotkach.

Wtedy nawet najprostrze częsci kołowrotka stają się dla wędkarza jakieś takie obce nazewniczo.

Łożysko oporowe dla wędkarza kojarzy się jednoznacznie i dziwie się, że ktoś wpadł na pomysł, aby owe nazewnictwo akurat na takim forum jak te próbować zmieniać.

Terminami sprzęgieł igiełkowych, kulkowych i innych tego typu fachowymi określeniami można z powodzeniem posługiwać się  w wątkach mechamnicznych lub tam gdzie takie nazewnictwo jest na porządku dziennym i tam pewnie nikt zdziwiony nie bedzie.

Na forum wędkarskim łożysko oporowe raczej pozostanie łożyskiem oporowym, a próby uświadomienia wędkarza, że jednak jest inaczej bedą się kończyły zazwyczaj klapą.

• Like 2