Skocz do zawartości

Łożyska oporowe Twin Power 98

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Mam właśnie na tapecie taki TP z rocznika 98 (rozmiar 2000). Umyty i nasmarowany, bo lata zrobiły swoje, z rotora zaczął dochodzić szum, pojawiło się dość wyraźne ząbkowanie, a po kilkunastu minutach kręcenia pod łożyskiem szpuli na osi pojawia się pierścionek czarnej oliwki. Sama oporówka działa bez zarzutu. O dziwo tak samo po myciu i wysuszeniu, jak nasmarowana oliwką a nawet mocno potraktowana smarem. Propozycja wymiany elementów oporówki ciekawa, ale jakoś nie bardzo widzę sensu kupowania taniego modelu tylko dlatego, żeby był dawcą wałeczków, sprężynek i pierścienia. Nawet jeśli uzupełnię braki tymi z TP, to kołowrotek w rodzaju Alivio raczej mi się nie przyda. Czy w takim razie możecie podpowiedzieć, gdzie kupię samą oporówkę? Jeśli chodzi o opory przekładni i ząbkowanie, to najbardziej prawdopodobne wydało mi się zużycie łożyska w rotorze. Zamieniłem na identyczne (7x14x4), które jest pod szpulą i było w niezłym stanie. Nadal przekładnia nie działa dobrze. Co ciekawe delikatne dociskanie koła zębatego do piniona daje pozytywny efekt i gładką pracę. Nie pomaga kombinowanie z wymianą podkładek o różnych grubościach. Albo zwiększony opór, albo dalej ząbkowanie. Chyba się załamię. Znalazłem kiedyś na YT filmik zrobiony przez bodaj Rosjanina, który reanimuje przekładnię za pomocą pasty polerskiej przywracając jej gładką pracę. Mam spore wątpliwości, ale może ktoś to próbował i może potwierdzić celowość? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

?!

w oporówce zużywa się pierścień i wałki-jeśli wymiary pasują ...do 2500 chyba gdzieś mam;

pasta ew. mogłaby pomóc w przypadku korozji do wyrównania wykwitów,w zużytej zwiększy zużycie.

Obejrzyj zużyte powierzchnie w powiększeniu i przeanalizuj efekty zamierzonych działań.

Do TP98F wkręcane-korbka,koło i pinion da się kupić ...na kwadrat może być trudno.

Edytowane przez rebeli

Rebeli. Niestety kwadrat. Chyba najgłupszy pomysł Shimano. Poprzedni właściciel przesadzi z dokręcaniem śrubki, doszło spęcznienia tulei i zablokowania łożyska 7x11x3. W dodatku próbował wyjąć koło przekładni bez zdemontowania dźwigienki oporówki. Jedna głupia śrubka widoczna po otwarciu obudowy. Nie chciało się geniuszowi. Tym sposobem pozostawił ślady na dźwigience i łożysko do wyrzucenia. Na szczęście nie widzę śladów w gnieździe łożyska. Miejsce spęcznienia wypolerowałem, jest lepiej. Oporówka działa, ale do wymiany. Chyba podgiął sprężynki, które mocniej dociskając wałki powodują szum. Śladów korozji brak, rozebrałem cały, delikatne wykwity na kole po stronie zewnętrznej. Na razie odłożyłem, bo mam czym łowić. Szpula pasuje mi do Stelli 95 2000. Trochę cięższa od oryginalnej w Stelli. Zastanowię się, czy warto coś z tym robić. Nowa oporówka, przynajmniej trzy kulkowe, może coś jeszcze. Wartość Twinka może dość poważnie wzrosnąć. :-) Dzięki za pomoc.

Wyczyszczona. Może sprężynki lekko podgiąć żeby zmniejszyć siłę docisku wałeczków? Tuleja nie jest walcem, ma węższy jeden jej koniec. Odwrócenie spowoduje przesunięcie i zmniejszenie styku z wałeczkami. Jak wspomniałem rozkalibrowanie od strony zębów nastąpiło, łożysko delikatnie udało mi się zdjąć, a po wypolerowaniu wchodzi/schodzi na swoje miejsce na osi z lekkim oporem i chyba tak ma być. Jeszcze rozbiorę i oglądnę przeciwną stronę (od korby). Chętnie bym wymienił na wkręcaną. Ta DH ciężka i w sumie jej wielkość nie pasuje do tego kołowrotka. Dzięki.

• 1 miesiąc temu...

Rebeli, dzięki za wsparcie. Po wymianie trzech najważniejszych łożysk na Ezo kołowrotek odżył. Oczywiście trudno oczekiwać, by chodził jak zegarek Filipa Patka, ale jest dobrze i cudu w końcu nie oczekiwałem. Jeszcze coś pokombinuję z oporówką i tą cholerną korbką z nadmiernym luzem. A Koledze Puwalskiemu i temu drugiemu - znawcy Starego Testamentu, gratuluję zdobycia kolejnych postów na forum. Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...

Czy łożysko było już kiedyś czyszczone ????

Na początek zdemontuj łożysko i współpracującą z nim tuleję, następnie umyj je w benzynie ekstrakcyjnej lub podobnie działającym środku, wysusz, oczyść komorę w której zamontowane jest łożysko z nadmiaru smaru i oliwki. 

Po wykąpaniu łożyska i wysuszeniu delikatnie pałeczką do czyszczenia uszu z odrobiną oliwki pokryj cieniutkim filmem rolki łożyska.

Następnie zamontuj wszystko do kupy i do lodówki lub na balkon. Po 15-20 min sprawdź jak się zachowuje.

Jeżeli trzyma , to na jakiś czas wystarczy ; jeżeli nadal puszcza trzeba się rozglądać za nowym.

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

... można kupić razem , ale można też kupić osobno.

To dość częsta przypadłość kołowrotków Shimano w zimne pory roku z powodu zabrudzenia i warto najpierw spróbować oczyścić łożysko zanim narazisz się na niepotrzebne wydatki... ;)

Wiesz,pytam bo na schemacie nie widać tej tulejki i tak sobie pomyślałem że to może być traktowane jako jeden element.

Problem z moją oporówką jest taki że nie przepuszcza, tylko szumi????

Kiedyś co prawda je czyściłem wacikami z zewnątrz i było bardzo zabrudzone i suche. Po takim czyszczeniu i lekkim naoliwieniu, na chwilę pomogło. Chyba jednak będę musiał w końcu je rozebrać, czego się najbardziej obawiam, a jak nie pomoże,to trzeba zamówić????

Edytowane przez fish28

Nie musisz tego łożyska rozbierać na czynniki pierwsze skoro się tego obawiasz. 

Wystarczy go dobrze wykąpać.... potem osuszyć i bardzo bardzo delikatnie musnąć oliwką. Powinno pomóc. 

Tulejkę która jest w środku i która współpracuje z łożyskiem wystarczy wykąpać...

Wiesz,pytam bo na schemacie nie widać tej tulejki i tak sobie pomyślałem że to może być traktowane jako jeden element.

Problem z moją oporówką jest taki że nie przepuszcza, tylko szumi

Kiedyś co prawda je czyściłem wacikami z zewnątrz i było bardzo zabrudzone i suche. Po takim czyszczeniu i lekkim naoliwieniu, na chwilę pomogło. Chyba jednak będę musiał w końcu je rozebrać, czego się najbardziej obawiam, a jak nie pomoże,to trzeba zamówić

To że szumi to raczej mały problem, gorzej jeśli przepuszcza. Ostatnio miałem 3 sztuki TP FA w różnych rozmiarach. Każdy szumiał, każda z oporówek miała sporo brudu wewnątrz jak się okazało po umyciu. Ja oporówkę najpierw umyłem bez rozbierania, wydmuchałem powietrzem bo czasem może coś zostać wewnątrz, dobrze wysuszyłem, dałem ciut oliwki shimano na tulejkę. Po złożeniu cisza jak makiem zasiał.   

Rozkręciłem młynek i dorwałem oporówkę. Nie rozkręcałem jej całkowicie tylko wpierw przeczyściłem wacikami, które po takim zabiegu zrobiły się czarne. Potem jeszcze dość długo i energicznie, moczyłem to w nafcie. Po osuszeniu, delikatnie oliwki na wałeczki i trochę pomogło. Słychać co prawda mniej, ale myślałem że całkiem ustanie. No nic, pewnie tak musi być????

Aha, zrobiłem też test oporówki zanużonej w oleju jadalnym. Nie przepuściła ani razu????

Ps.

Łożyska to raczej nie są, bo sprawdzałem i chodzą cichutko i lekko.

Edytowane przez fish28