mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam,zacznę od tego, że nie pierwszy raz smarowałem kołowrotek, jednak wcześniej nie zabierałem się za łożysko oporowe, bo po prostu przerażało mnie to, że coś zje***Tym razem jednak postanowiłem iść na całość, a mój problem przedstawię na filmiku: http://youtu.be/emnSNFkPwjc Poniżej jeszcze fotki mechanizmu i części, z których się składa.Mobilitha nałożyłem na tą część łożyska oporowego, ponieważ najpierw była oliwka, ale gdy dostrzegłem, ze coś jest nie tak pomyślałem, że może ona jest problemem... jednak nie. Proszę o pomoc, co mogę naprawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 No to poszłeś na całość Wyczyść wszystko z tego smaru w tym oporowym i powinno pomóc.Zwróć uwage czy dobrze tą sprężynke założyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 bez smaru jest tak samo, z olejkiem wazelinowym również... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 do oporówki nie daję nic i działa poprawnie. Spróbuj to wyeliminować i popatrz czy wszystko dobrze złożyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 No to jeśli wyczyszczenie ze smaru nie pomogło to popatrz dokładnie na schemat bo wydaje mi się że coś musiałeś pokiełbasić przy składaniu Albo do tablicy trzeba poprosić Pana @zorro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 najśmieszniejsze jest to, że ten model X2 Redskin na kartonie, gdzie znajduje się schemat jest całkiem inny układ niż w rzeczywistości (to chyba mankament tanich kołowrotków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzanek Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 na pewno coś źle poskładałeś,bo na filmiku słychać,że jak nawet wyłączasz blokadę obrotów wstecznych,to cuś tam ociera.Kiedyś,jak zaczynałem zabawę z młynkami,też wsadziłem jedną część odwrotnie i ocierało,podobnie jak u Ciebie.Ale da to się na pewno naprawić Takiego oporowego,jak Twoje to nie mam w swoich młynkach,ale podobne widziałem w jakiejś okumie. Generalnie,ta niebieska część ,jak kręcisz do przodu,to pozwala swobodnie obracać się tym wałkom w różowej części,a jak cofasz ruch,to wałki metalowe wchodzą w te zazębienia na metalowym kółeczku(ostatnia część na dole w pierwszej kolumnie drugiego zdjęcia) i blokują ruch wsteczny.Nie wiem,czy czytelnie to opisuję no i pewnie jakoś nie tak założyłeś te niebieskie gówienko,ale najpewniej odwrotnie właśnie te metalowe.No to zdejmij kosz i złóż odwrotnie te metalowe,tam masz takie ząbki,to w nie zachodzą te wałeczki,pokombinuj,nie musisz zakładać za każdym razem kosza,palcami obracaj pinion,poczujesz przecież,jak do przodu bez oporu będzie szło,a do tyłu od razu będzie blokować ,to wtedy będzie ok Łatwiej to byłoby zrobić,jak opisać dasz radę Pociesz się,że są bardziej skomplikowane łożyska oporowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Sprawdź czy sprężynki dociskające wałki w łożysku oporowym dobrze powkładałeś wszystkie. I czasem nie poskręcałeś wszystkiego trochę za mocno, bo te ocieranie chyba z tego będzie wynikało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wszystko wymoczone w benzynce, jak wyschnie to będę montował na nowo. Dodam, że gdy kosz nie jest założony to ten opór nie występuje, natomiast co do wypowiedzi kolegi chrzanka, ta metalowa osłona plastikowego koszyczka na wałki da się założyć tylko w jedną stronę, gdyż ma specjalnie wyfrezowany rant pod ten właśnie koszyczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Nie widziałem schematu ani maszyny ale czy tam na rotorze, od środka, nie ma jakich zębów? Bo mi to na ucho się wydaje, że ta metalowa wajcha trajkocze po jakich zebach... Cóś jakby za mocno wystawało i trze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 podejrzewam ze blokuje się któryś z walków,morze przez smar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 oto spód rotora: Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 MLGI - przede wszystkim to nie kupuj tanich kołowrotków od jakichś podejrzanych , włochatych typów z ulicy. A tak na poważnie , jakbyś potrzebował jakichś części zapasowych to daj znać.Może dam radę załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Dam znać jak złamię stopkę A tak na poważnie to mam w planach go zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Jedyna rzecz jak mi się nasuwa to, że podkładki nie są na swoich miejscach. Może zamieniłeś je miejscami. Zastanawia mnie jeszcze gniazdo na wałki łożyska w plastiku, jest symetryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Działa!!! dzięki wszystkim za szybką pomoc Po pierwsze, wyczyszczone elementy włożyłem do kupy trochę luźniej, zamieniłem podkładki miejscami, ale przede wszystkim tę sprężynkę, która jest połączona z szarym bolcem zamieniłem miejscem odwrotnie, śmiga i to lepiej jak przed całą operacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 I tak się właśnie zdobywa doświadczenie bojowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi