Skocz do zawartości

łożysko oporowe w stałoszpulowcu

mlgi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od tego, że nie pierwszy raz smarowałem kołowrotek, jednak wcześniej nie zabierałem się za łożysko oporowe, bo po prostu przerażało mnie to, że coś zje***

Tym razem jednak postanowiłem iść na całość, a mój problem przedstawię na filmiku:

http://youtu.be/emnSNFkPwjc

Poniżej jeszcze fotki mechanizmu i części, z których się składa.

Mobilitha nałożyłem na tą część łożyska oporowego, ponieważ najpierw była oliwka, ale gdy dostrzegłem, ze coś jest nie tak pomyślałem, że może ona jest problemem... jednak nie.

Proszę o pomoc, co mogę naprawić.

Pozdrawiam

post-4854-1348916262,7577_thumb.jpg

post-4854-1348916263,0536_thumb.jpg

post-4854-1348916263,1806_thumb.jpg

na pewno coś źle poskładałeś,bo na filmiku słychać,że jak nawet wyłączasz blokadę obrotów wstecznych,to cuś tam ociera.Kiedyś,jak zaczynałem zabawę z młynkami,też wsadziłem jedną część odwrotnie i ocierało,podobnie jak u Ciebie.Ale da to się na pewno naprawić :D

Takiego oporowego,jak Twoje to nie mam w swoich młynkach,ale podobne widziałem w jakiejś okumie.

Generalnie,ta niebieska część ,jak kręcisz do przodu,to pozwala swobodnie obracać się tym wałkom w różowej części,a jak cofasz ruch,to wałki metalowe wchodzą w te zazębienia na metalowym kółeczku(ostatnia część na dole w pierwszej kolumnie drugiego zdjęcia) i blokują ruch wsteczny.Nie wiem,czy czytelnie to opisuję :unsure: no i pewnie jakoś nie tak założyłeś te niebieskie gówienko,ale najpewniej odwrotnie właśnie te metalowe.No to zdejmij kosz i złóż odwrotnie te metalowe,tam masz takie ząbki,to w nie zachodzą te wałeczki,pokombinuj,nie musisz zakładać za każdym razem kosza,palcami obracaj pinion,poczujesz przecież,jak do przodu bez oporu będzie szło,a do tyłu od razu będzie blokować ,to wtedy będzie ok :mellow:

Łatwiej to byłoby zrobić,jak opisać :mellow: dasz radę

Pociesz się,że są bardziej skomplikowane łożyska oporowe :lol:

Wszystko wymoczone w benzynce, jak wyschnie to będę montował na nowo. Dodam, że gdy kosz nie jest założony to ten opór nie występuje, natomiast co do wypowiedzi kolegi chrzanka, ta metalowa osłona plastikowego koszyczka na wałki da się założyć tylko w jedną stronę, gdyż ma specjalnie wyfrezowany rant pod ten właśnie koszyczek.

Nie widziałem schematu ani maszyny ale czy tam na rotorze, od środka, nie ma jakich zębów? Bo mi to na ucho się wydaje, że ta metalowa wajcha trajkocze po jakich zebach... :unsure: Cóś jakby za mocno wystawało i trze...

Działa!!! dzięki wszystkim za szybką pomoc :D

Po pierwsze, wyczyszczone elementy włożyłem do kupy trochę luźniej, zamieniłem podkładki miejscami, ale przede wszystkim tę sprężynkę, która jest połączona z szarym bolcem zamieniłem miejscem odwrotnie, śmiga i to lepiej jak przed całą operacją.