phalacrocorax Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Nie będę się rozpisywał. Napiszę tylko ROGNIS JESTEŚ WIELKI ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 wielkie gratulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 31 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Bardzo dziękuję za miłe słowa Myślę, że ta rapa będzie mi się śniła jeszcze bardzo długo. W tym dniu byłem razem z mało doświadczonym kolegą. Piotrek chciał podejrzeć jak się łowi rapy, więc część czasu poświęciliśmy na instrukcje. Nawet ustawiałem Piotrka w dogodnych miejscach do oddania jak najlepszych rzutów. Niestety Piotrek nie zaliczył żadnego brania, ale myślę, że wiele się nauczył.Jak szliśmy na miejscówkę, z daleka zobaczyliśmy atak sporej rapy. Ze względu na trudność miejscówki obławiałem ją sam, a Piotrek był nieco dalej przy dużym warkoczu. Oddałem kilkanaście rzutów i w którymś z kolei miałem delikatne puknięcie rapy. Oddałem jeszcze kilka rzutów bez efektu i odpuściłem przechodząc na miejscówkę Piotrka. Tutaj sprzątnąłem mu sprzed nosa rapkę około 55cm. Jemu jakoś nie chciała wziąć Później poszliśmy jeszcze na inną miejscówkę, ale tam nic się nie działo. Postanowiliśmy przed zmierzchem szybko wrócić na miejsca gdzie wcześniej były brania.Piotrek stanął w miejscu gdzie złowiliśmy rapę, a ja poszedłem w to miejsce gdzie wcześniej widzieliśmy atak bolka i miałem to delikatne branie.Powoli robiło się ciemno, a ja wytargałem z pudła stary boleniowy wobler. Darzę go ogromnym zaufaniem, szczególnie podczas łowienia wieczornych rap.W drugim rzucie, w miejscu w którym spodziewałem się ataku bolka, mam potwornie agresywne branie. Zaciąłem mocno i czuję że ryba siedzi. Bolek szybko ruszył w moim kierunku i w pierwszej chwili myślałem, że to ryba średniej wielkości.Po kilku sekundach ryba wyskoczyła z wody i wtedy zobaczyłem, że jest naprawdę bardzo duża. Bolek szybko skierował się w dół rzeki.Takiego holu bolenia nie zapomina się długo. Ryba odjeżdżała na duże odległości i mimo dość wytrzymałej plecionki miałem kilka kłopotów. Bolek dwa razy wjechał w jakieś drzewa lub gałęzie, jednak udało mi się go doholować do brzegu.Rybę podebrał Piotrek i była to jego pierwsza w życiu, tak duża ryba, którą złapał własnymi rękoma (podobno na moją odpowiedzialność )Dzięki Piotrek!Po kilku zdjęciach, rybka odpłynęła aby rosnąć dalej. p.s. Rapę po części dedykuję Remkowi, który tego samego dnia był na boleniach i doznał bardzo poważnej kontuzji żeber i innych części ciała.Zdrowiej bo niedługo wyjeżdżamy na szczupłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monini Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Robi wrażenie ...ale gdzie to szczęscie? po minie nie widać tej radości i satysfakcji prawdziwego mistrza:)a moze wieczór w naszym towarzystwie przy piwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 @Rognis aż zaniemówilem!!! Piękna torpeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Ładna rapa, gratuluję.Widzę że zmieniłeś strategię <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 PRZEJEDWABISTY BOLO GREAT CONGRATULATION Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Hats of Wierzyłem w Ciebie Rognis Gratulki pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Rap Master Si!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Si si si, claro que si Felicidad, Senor. Tambien en Castellano. Tak, tak, tak. Gratulacje Mistrzu. Rowniez po Hiszpansku Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Gratulacje Rognis. To takie zdarzenia gnaja nas z powrotem nad wode! Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2006 Piękny bolo ! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2006 Sebek,Dzięki! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 No Seba, pokazałes kto tu rządzi trzeba przyznać Gratulacje, mysle ze to jest niezla rekompensata za ta duza rape ktora zeszła Ci w tym roku na Wisle! Swoja droga, udane równiez zdjecie, wyglada na dziewiecdziesiatke Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Jeden jedyny raz widzialem dziewiecdziesiatke, z okladem...Zostala zlowiona klasycznie - listopad, Jeziorko Wilanowskie, blacha gnom nr2, do tego miedziany, zylka 0,30, spod grazela... Bylo to bardzo dawno temu..pamietam, ze jak z wytrzeszczem w oczach, podbieralem ta rybe, za cholere nie wiedzialem co to jest, wygladala jak Amur... Zlowil ja moj father.Bedzie ciezko chociaz mi sie zblizyc do tego,czasy sie zmienily... A tak na marginesie to ktos wybiera sie na szukanie zimowisk rapy na Wisle (a moze i nie tylko), ja przyznam ze nigdy nie mialem zaciecia.A i na jeziorze pewnie warto poszukac, jak wystepuje licznie. Ma ktos doswiadczenia z takich poszukiwan?Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2006 Jejku !! Rognis, to chyba jeden z największych jakie kiedykolwiek zostaly zlowione w Polsce!!! Na pewno kapitalna ryba, która nie zdarza się często choć słyszałem o kilku podobnych i nawet większych złowionych w tym roku, ale w jeziorze i na trolling, tak więc dołączam się do gratulacji dla Sebastiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 6 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe słowa. W tym roku kończę już łowić bolenie i czekam z utęsknieniem do maja przyszłego roku... Teraz trzeba przycisnąć szczupaki i rzeczne sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 GRATULACJE, BOLO wspaniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2006 Sebastianie pozwoliłem sobie wrócić do tego wątku ... rybki już gratulowałem , ale .. często łowimy okazy właśnie w nocy , i wszystkie zdjęcia wyglądaja jak Twoje , wędkarz i ryba wyjarane a tła nie ma wcale ... a przeciez widzimy nawet w nocy , rzeke , kontury drzew itp , przecież nie ogarnaiją nas egipskie ciemności ... chciałem sprawdzic czy da sie zrobić w miare zdjecie w ciemnosci , ale ze szczegółami ... moje próby ocencie sami ... Remku przepraszam dalej nie umie wstawic tak zeby nie bylo widac .. Zdjecie zrobione dzis ok 20.30 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Dla mnie bomba. Napisz jeszcze jakim aparatem i przyjakich ustawieniach je zrobiłeś? Rozumiem, że długi czas naświetlania i statyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Tak statyw , czas okolo 30s. , prawy róg zdjecia należy ściemnic nieco w PSie , ale wyslalem tak jak wyszlo ... byl to moj eksperyment czy sie uda , nie jestesm jescze zadowolony z efektu , ale popracuje nad tym , ponieważ do tej pory nie było za wiele ciekawych zdjęć w nocy . W sobote jade na rybki i moze coś uda sie zlowic juz po zmierzchu wtedy mam nadzieje na jakieś zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Cos w tym stylu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Zdjęcie fajne, ale obawiam się że zrobienie takiego zdjęcia z żywą rybą jest wykluczone. Przez 30s musiałaby się nie ruszać ... chyba mało prawdopodobne ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 fiu fiu.... szkoda ze 30 s przekracza mozliwosci mojej zabawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Panowie zrobienie zdjęcia z rybą w takich warunkach jest dziś stosunkowo proste. Ustawiasz flash na opcje slow, tak żeby lampa blysnęła na początku ekspozycji a migawka cały czas otwarta bedzie doświetlać tło, można ten czas ekspozycji swiatła naturalnego skrócić ustawiając większą czułość sensora ot cała filozofia. Poszperam i może załączę jak efekt lampy z zgrania tłem wyglada.pozd JW Łodź na pierwszym planie zamrozona ' w ruchu lampa błyskową a tło doswietlone długą ekspozycja. Wracając do ryby to tak właśnie można migawkowo zarejestrować wędkarza z ryba pozostawiając później otwartą migawke dla dop[alenia tła, dodam tylko, ze fotke zrobilem z ręki a czulość filmu 400 asa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi