Skocz do zawartości

Boleń - życiówka!

rognis_oko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Phala, to spróbuj ustawić aparat w manualu i włącz lampę, jak błyśnie to naświetlaj jeszcze jakieś 1-3 sekundy (zależy od ilości światla zastanego)i zobacz efekt na wyświetlaczu. Jak bedzie za jasno to skróć czas a jak wyjdzie ci tylko pierwszy plan a tło bedzie 'czarne' to wydluz czas ekspozycji. W cyfrach jest very easy, jak cos żle zrobisz to kasujesz i poprawiasz.

Jerzy

A teraz cos co nie przerasta chyba niczyjej zabawki, Jerzy prawde prawi , ale jest inne wyjscie . Mozna podnisc ISO ja robilem na 100 mam stary aparat i niezle szumi przy wyzszych ISO , ale wykonalem podobne zdjecie juz przy 10-15s , Ustawiamy aparat przyslone dajemy odpowiedni czas , bierzemy najtansza lampe blyskowa ustawiamy samowyzwalacz i po otwarciu migawki blyskamy z reki , moze malo profesjonalnie to rozwiazalem , ale efekt i tak bedzie lepszy niz bialy wedkarz i czarna dziura ... W tym przypadku nie ma znaczenia czy model jest z ryba czy bez , nikt nie wytrzyma bez ruchu 10s , lampa zamraza postać , a tlo powstaje w wyniku dlugiego naswietlania , jedna uwaga z ktora Jerzy pewnie sie zgodzi , ustawmy tak modela zeby nie padalo na niego zedne inne zrodlo swiatla , powinna go oswietlic tylko lampa w innym przypadku zdjecie bedzie nieostre jak widac na moim .. Powstaje jeszcze problem mieszania swiatla z lampy i naturalnego , ja zdjecie poprawilem w PSie zeby nie byl wypalony plan druga fotka jest chyba lepsza? ... Proponuje pokombinowac , wiekszosc pewnie posiada jakas tania lampe na goraca stopke .. ktora mozna odpalic z reki , mysle ze warto , bo widze tu mozliwosc przelamania stereotypu zdjecia robionego w nocy ...

Tomek_W

tak niezgodze się z Tobą, właśnie to mieszanie i pzrenikanie sie światla na krawedziach spowodowany błyskiem lampy i nałożeniem się światla zastanego jest niezwyle palstycznym efektem. w polowie lat 90-tych Nationa geographic często publikowalo zdjęcia gdzie światło zastane mieszało sie błyskiem lampy, tylko, ze w tamtych fotografiach błysk nastepował na KOŃCU a nie na POCZĄTKU ekspozycji więc efekt był bardziej dynamiczny wyglądalo to mniej wiecej tak.

Niestety, ale podkrecanie w Photoshopie i cheć uzyskania maximum ostrości powoduje efek sztuczności jaki niestety widac na tym zdjęciu z parasolem, poprostu wygląda to tak jakbyś modelkę wyciął z innej fotografii i wkleił w tło. To bardziej wygląda na obraz fotopodobny niz fotograficzny. Ale gusta są różne a i żyjemy w wolnym świecie

JW

post-268-1348913308,9961_thumb.jpg

Jerzy dokładnie tak sa gusta i guściki , myślę , że to czy zamrażamy postać , czy pokazujemy jak na Twoim zdjęciu zależy w głównej mierze od tematu zdjęcia , od tego co chcemy pokazać .. Na Twoim zdjęciu jest to efekt pokazujący prace , ruch , dynamizm , na miom gdybym poruszył modelkę nie do końca by to chyba wyszło , ale już podczas holu ryby mogłoby być ciekawe , może nawet dwa naświetlenia ? wiele tego może ... ale cóż nie pozostaje nic innego jak eksperymentować ... i tak w naszej dziedzinie pstrykania rybek jesteśmy chyba pierwsi którzy poruszyli ten temat , a to już dobrze bo zmusza to do myślenia i do lepszego ... i jeśli choć jedna osoba pokusi sie o podobne zdjęcia to już warto o tym pisać ...

@Tomek, @Jerzy,

dziękujemy za dobre uwagi. :D

Łowiąc w nocy, niestety rzadko ma się taki komfort aby zrobić dobre zdjęcie. Mnie najczęściej dyskwalifikuje brak statywu, którego nigdy nie zabieram ze sobą w nocy. :D

W przyszłym sezonie zamierzam to nadgonić, będę więcej pływał (a nie ganiał) po rzece i mam nadzieję, że statyw będzie na porządku nocnym :mellow:

• 1 miesiąc temu...