Skocz do zawartości

Jakie niedrogie kotwiczki?

Damian111oneeleven

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne i lekkie są BKK chyba dystrybutorem jest mikado, nie są najtańsze ale jakościowo super. Stosuje je do wobków pstrągowych i kleniowo-jaziowych. Na kamatsu trafiłem jakieś buble w tamtym roku i się zraziłem. Jeśli chodzi o wieksze rozmiary i wieksze wobki to używam chińskich FTK lub bimoo.

Czy te FTK nadadza sie do przynet trociowych czy lepiej dolozyc i pozakladac np Ownery ST 41?

... w dobrej cenie i bardzo ostre są kotwiczki TRAPERA "BUSHIDO" oraz MIKADO "SENSUAL"

... natomiast do trociowania super są kotwiczki SAVAGE GEAR - taki odpowiednik OWNERA ST36 - tylko że są trochę grubsze od oryginału ...

;)

Edytowane przez miramar69

Panowie, nie wiem, czy dobry wątek, ale chyba najlepszy z możliwych. Otóż biorąc pod uwagę ilość przynęt, które pochłania Wisła, szukam dobrych kotwic wielkości 8,6,4. Poza oczywistą oczywistością, czy ostrością, zależy mi, aby kotwica nie była „krucha” i dawała się naostrzyć po zaczepie. Kiedyś używałem kotwic „tymonowek”, ale miałem z nimi taki problem, ze łamały się przy wyczepianiu ryb. W tym roku stracilem bardzo ładną rybę właśnie przez ulamany grot, przy wcale nie zabetonowanymi hamulcu. Dodatkowo naostrzyć się już ich nie dawało. Mam wrażenie, ze tym akurat kotwicom szkodziło uderzanie o kamienie, które przy łowieniu na rafie jest standardem.

Moje ulubione kotwice to gamakatsu 13, ale przy obecnych cenach warto poszukać alternatywy. Dodatkowo widzę, ze kilka ownerow po zimie zardzewiało, co daje do myślenia, jeśli chodzi o jakość.

Jeśli chodzi o UL, uważam, ze łatwo kupić tanie i dużo lepsze kotwice niż druciane VMC. Kiedyś kupiłem w centrum wędkarstwa w Warszawie małe kotwice pakowane po 10szt. Chyba wychodziło po 70gr/szt, a są bardzo ostre i po zaczepie można je wciąż naostrzyć. Oczywiście rozgniata się, ale do UL mocy wystarcza. Z tego, co kojarzę, to chyba kotwice Mikado albo jakiegoś innego znanego producenta rozdzielane z dużych opakowań.

• 3 miesiące temu...

Panowie

W kwestii kotwic trociowych od wielu lat i niezmiennie numerem 1 u mnie jest Gamakatsu nr 2 model 13B do blach, rozmiar 4 do woblerów. Trzymają długo ostrość, w skrajnych warunkach "dobrze" współpracują z wyczepiaczem a jak w końcu się trochę stępią dobrze służą do zbrojenia gum verticalowych. W tym roku do woblerów zacząłem używać modelu NS w rozmiarze 4 - dużo mocniejsza kotwica od 13B plus w tym rozmiarze nie ma opcji rozgięcia, co w przypadku 4 13B się zdarzało. Dodatkowo w modelu NS występuje rozmiar 3 ciekawa alternatywa do mniejszych blach i dużych woblerów.

p.s. może ktoś ma sprawdzone kółeczka w rozmiarze 3,5 - 4mm, używam Kamatsu strong ale chętnie ogarnę tańsze w dobrej jakości. 

• 3 miesiące temu...

To mamy trochę różne pojęcie mega ostrości :) Oczywiście nie powiem, że są tępe ale czasem mają problemy w "teście paznokciowym" i ja je podostrzam we wszystkich nowych jerkach od Top Tackle. Jedyne kotwice z alie z prostym grotem, których nie podostrzam to srebrne hxc. Możliwe, że jestem tochę przewrażliwiony na punkcie ostrości, w przynętach w Salmo czy StrikePro też podostrzam :D

Edytowane przez Grzegorz B.

Raczej nie, ich ostrość jest przyzwoita, ale wiadomo że co innego wbić w palec, a co innego w paznokieć. Jak dla mnie,te kotwice ogólnie są super, mocne, starannie wykonane i mają fajny profil. Sam jestem ciekawy kto je robi i gdzie można je dostać.

Edytowane przez Grzegorz B.

Na pierwszy rzut oka są identyczne jak te, w które zbrojone są chińskie jerki c.f. lure od Top Tackle Industries. Nie znam producenta kotwic ale chiński kierunek wydaje się prawdopodobny.

Dostałem informację, że c.f. lure używa chińskich kotwczek firmy Aojin.

• Like 1