Skocz do zawartości

Jakie niedrogie kotwiczki?

Damian111oneeleven

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłu?źszego czasu u?źywam VMC, cienki drut, wytrzymałe i bardzo chwytliwe. Do tego wykorzystuję je do budowy chwost?łw. Przy innych kotwicach często zdarzało się ?źe pozostająca wilgoć w chwoście szybko wykańczała kotwicę- korozja i w palcach mo?źna było ułamać. A VMC daje radę.

• 6 miesięcy temu...

Gorąco polecam kotwiczki Kamatsu. W styczniu na trociach ich uzywalem. Ostatnio byłem w moim sklepie po kotwiczki do kogutów. Pojechalem wlasnie po Kamaki, ale znajomy zaproponowal...Mikado. Na poczatku wysmialem go, ale dal mi do reki i bylem w szoku. Mikado sensual dokladnie. Jesli macie możliwość zbadania ich na żywca, to sprawdzcie je, a myślę, że będzie tak samo zdziwieni, jak ja :)

na początek chciał bym aby zwrócić uwagę na pewna sprawę a mianowicie

czytając watek od początku 90% linków odsyłających do allegro jest już nieaktywna

strasznie źle się to czyta - możne warto przy podawanych linkach do aukcji mimo wszystko podawać nazwy i dokładne modele?

tyle tego biadolenia, może jakiś Mod sie nad ta sprawa kiedyś zastanowi

wracając do tematu, osobiście do kotwic przywiązuje bardzo wielka uwagę

jak tylko mogę to wymieniam na Gamakatsu lub Ownery a z każdym sezonem większego zaufania nabieram do

kotwic Mikado Sensual niestety nie wiem czy występują w małych rozmiarach

• Like 1

Kamatsu w połowie zeszłego roku wypuściło przez Kongera kotwiczki Round Bent są to bardzo ostre i mocne kotwiczki z dość grubego drutu więc nadają się do większych i/lub cięższych przynęt. Kotwiczki używałem w tamtym sezonie, przedstawiciel twierdził, że robione są przez Owner-a, gdybym dostał je bez opakowania to bym uwierzył. Niestety nie bardzo nadają się do mniejszych i/lub lekkich woblerów kleniojaziowych gdyż ich masa jest znaczna. 

• 1 miesiąc temu...

Zgadza się.

Mustad traci ostrość w locie, od tarcia o powietrze, potrafi się rozgiąć na sam widok bolenia.

Tyle psów ile ja na tych brązowych classic’ach wieszałem to nawet chińska ubojnia nie widziała.

Kupiłem kiedyś dużą paczkę, sugerując się renomą firmy i teraz robią za balast gdy woblery ustawiam, do niczego innego ich nie polecam. 

VMC – te budżetowe są o niebo lepsze, chociaż wiadomo, tanie, więc i cudów się nie spodziewajmy.

Co nie zmienia faktu, że na killerach i tak ST36 wieszam, inaczej nie wypada po prostu. ;)

• Like 2

W tamtym roku łowiłem na koguty, które ukrecił kolega właśnie na VMC i nie mogę narzekać na ich wytrzymałość, bo nawet sumki do 150cm wyjeżdzały na brzeg. O Mustada się zapytałem bo kupiłem parę i na sucho wydają się być mocniejsze, dużo grubszy drut przy tym samym rozmiarze. Tyle że to na sucho, a jak nad wodą to nie wiem dlatego się zapytałem. Teraz już wszystko jasne VMC i koniec. Do kogutów droższych nie będę stosował bo łowię głównie na Wiśle i jak kogut na którego mam fajne brania przeżyje ze 3 wyprawy bez zerwania to już jest cud.

Dzięki za pomoc