Skocz do zawartości

Jakie niedrogie kotwiczki?

Damian111oneeleven

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko bo miałem sobie zamawiać teraz mustady, a tu okazuje się że terazniejsza produkcja zeszła na psy.

Kupiłem w zeszłym sezonie ok 50 szt i szczerze powiedziawszy, to łamią mi się końcówki grotów, nie wiem czy to jakaś wada tych kotwic bo nie testowałem innych w tych warunkach (kamienie i beton). Tak się cholera złamią że nie ma możliwości naostrzyć.

Dodam że dokładnie nie znam modelu ponoć xxx strong I to fakt bo mocarne są, ale zawsze coś jest kosztem czegoś

Edytowane przez stoner

Te słowa w opisie kotwic do czegoś zobowiązują "Tylko u nas 100% zwrotu gotówki, jeśli bedziesz niezadowolony, lepszej oferty nie znajdziesz, bo wiemy, że to kotwice najwyższej jakości!!" myślę, że moga być coś warte te kotwice, ale to trzeba sprawdzić. Cena bardzo przystępna, rozmiary które mnie interesują +- 1 zł.

sol321

Wybierz VMC ;) .Chyba,że chcesz coś chemicznie ostrzonego to:

http://www.sklep.phoenix-fishing.com/kotwiczka-kogutow-phoenix-p-956.html

Nie łowiłem na nie,ale miałem w ręku i na prawdę wyglądają dobrze i są bardzo ostre.Kupiłem ostatnio jakieś VMC w sklepie do małych woblerków i na drugi raz  na pewno wybiorę te Phoeniksy.

Prawdę mówiąc to do wszystkich kotwiczek znanych firm można się do czegoś przyczepić. Jedne są ostre jak diabli ale są łamliwe, inne zaś nie są ostre albo tępią się szybko ale nie pękają na byle zaczepie. Wydaje mi się ze sami musimy sobie dobrać kotwice do własnych woblerów i do warunków w jakich łowimy. Wiadome, jest to ciężkie ale jak na przykład łapiemy w warunkach tak zwanych bez zaczepowych użyjemy tych łamliwych ale ostrych i na odwrót. Jedynie Owner pozostaje na tej granicy i to nie do końca. Panowie ale temat jest o niedrogich kotwiczkach

Jakie niedrogie kotwiczki ?
- siedzę i patrze na to pytanie i powiem Wam, że element taki jak kotwiczka
czy kółeczko łącznikowe proporcjonalnie do wartości zestawu na jaki łowimy
jest niewielka, dlatego uważam, że w tym przypadku oszczędności sa nie wskazane
Owner lub Gamakastu to sprawdzone firmy i każdy cos dla siebie znajdzie
a jeśli ktos potrzebuje większe ilości to albo niech wymienia je partiami albo będzie
łowił ze świadomością ze przez oszczędność rzędu 2-3zl można stracić rybe życia
bardzo podoba mi sie to jak kupuje woblery od "twórców" to dostaje je bez kotwic
(oczywiście otrzymuje tez info z jakimi kotwicami były testowane)

z pewnością wielu z Was kupując firmowe woblery tak jak i ja wymienia kotwice na markowe?

Edytowane przez @Wojti

Najlepiej wybrać ownerki,tylko w zalezności od tego kto gdzie i jak łowi,mogą one przewyższać wartość woblera kilkukrotnie.Dajmy na to łowisz na opasce sandacze,jeśli łowiłeś to wiesz,że każdy nieostry grot może się zemścić,płytka opaska to wymiana kotwiczek czasem kilka razy na wypad.Druga strona medalu moc kotwicy ^_^ Także albo taniej często wymieniasz,albo drożej i masz mocniejsze ale mniej ostre :wacko:

Najlepiej wybrać ownerki,tylko w zalezności od tego kto gdzie i jak łowi,mogą one przewyższać wartość woblera kilkukrotnie.Dajmy na to łowisz na opasce sandacze,jeśli łowiłeś to wiesz,że każdy nieostry grot może się zemścić,płytka opaska to wymiana kotwiczek czasem kilka razy na wypad.

... wymiana kotwiczek (owner) kilka razy na wypad :huh:  Są przecież osełki (ostrzałki) :)

Edytowane przez tasiek321

@Wojti tu przyznaję Ci rację . Niech każdy dobierze to co chce. Wiadomo że nie każdego stać na wydatek kilku złotych co kilka minut w pogoni za wymarzoną rybą. Zdarzały mi się takie przypadki. To jest jak w totku, nie ma reguły. Dasz super kotwicę , zerwiesz mega przynetę i na odwrót, dasz słabą kotwicę to jest szansa na odzyskanie super przynęty ale stracisz rybę.

Jakie niedrogie kotwiczki ?

- siedzę i patrze na to pytanie i powiem Wam, że element taki jak kotwiczka

czy kółeczko łącznikowe proporcjonalnie do wartości zestawu na jaki łowimy

jest niewielka, dlatego uważam, że w tym przypadku oszczędności sa nie wskazane

Owner lub Gamakastu to sprawdzone firmy i każdy cos dla siebie znajdzie

a jeśli ktos potrzebuje większe ilości to albo niech wymienia je partiami albo będzie

łowił ze świadomością ze przez oszczędność rzędu 2-3zl można stracić rybe życia

bardzo podoba mi sie to jak kupuje woblery od "twórców" to dostaje je bez kotwic

(oczywiście otrzymuje tez info z jakimi kotwicami były testowane)

z pewnością wielu z Was kupując firmowe woblery tak jak i ja wymienia kotwice na markowe?

Jak mam ładować koguta za kogutem w karcze na Wiśle łowiąc z brzegu to ja dziękuję za kotwice po 3 zł, bo to ponad połowa ceny całego koguta. Przy woblerach ma to sens i sam zmieniam kotwiczki na sprawdzone, ale kogut to inna bajka. 1-1,5zł to dla mnie max, droższej kotwiczki nie kupię do kuraków. Zwłaszcza że za 70 groszy mogę dostać VMC na które po sezonie łowienia nie narzekam. Minus jest ich taki że jak sie nie wysuszy kogutów to rdzewieją i farbują piórka.

Edytowane przez sol321

@solo321

szanuje Twoje zdanie i pewnie wielu się z nim tu zgodzi, ja niestety mam inne podejście, łowiąc sandacze (a wiemy jak twarde maja pyski)

tym bardziej zakładam sprawdzone kotwice: Owner lub Gamakatsu

PS

możne napisze tak, kotwice nie sa drogie to my chyba za mało zarabiamy

Edytowane przez @Wojti

... wymiana kotwiczek (owner) kilka razy na wypad :huh:  Są przecież osełki (ostrzałki) :)

Druga strona medalu moc kotwicy ^_^ Także albo taniej często wymieniasz,albo drożej i masz mocniejsze ale mniej ostre :wacko:

...możesz łowić ownerami,ale nie bedziesz ich tak często wymieniał jak te po złotówce,więc będziesz łowił lepszymi/mocnymi które będą się tępić tak samo szybko...

Edytowane przez wildriver

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

I jak wyszło porównanie? 

Słabo. 

Kotwice bardziej miękkie i mniej sprężyste niż 13B. Fakt ten byłby jeszcze do zaakceptowania, ale przy ich ogólnie słabej ostrości, powykrzywianych i tępych (!) grotach, uważam, że to "shit!". Nie polecam.

Jeżeli ktoś używa i dla niego są ok., mogę mu taniej odsprzedać :)