Majo Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 O cholera a taki mają opis jako ,,tani cud" A dużo ich masz??? Też chętnie bym obejrzał je:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 HejoWiek ktoś może gdzie można kupić te kotwy "Czarny Nikiel 5202" rozmiar 16,14,12...większych nie potrzebuję.Te pakowane po 100sztBo z tymi z trotki się nie dogadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) Niedrogich i dobrych kotwic nie ma.Nie istniej takie zjawisko.Tak? Bardzo dobre i stosunkowo niedrogie kotwy to Kamatsu Round Bent Rozmiary 10 i 8 spokojnie do Jaziówek 8 i 6 do Boleniówek małych tak do 7cm.Kółka łącznikowe tej firmy hyper strong split rings idealne!!.Kotwy jakość porównywalna do Ownerów.Będę miał do testów niebawem cały asortyment tej firmy tzn.kółka i kotwice.Kamatsu Round Bent 8 Edytowane 31 Maja 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Miałem kotwice nr.6 Kamatsu i niestety szybko mi się tępiły. Czasami jedno zawadzenie o gałąż/drzewo i już nie są takie chwytne. Ale nie powiem, za tą cenę są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Słabo. Kotwice bardziej miękkie i mniej sprężyste niż 13B. Fakt ten byłby jeszcze do zaakceptowania, ale przy ich ogólnie słabej ostrości, powykrzywianych i tępych (!) grotach, uważam, że to "shit!". Nie polecam.Jeżeli ktoś używa i dla niego są ok., mogę mu taniej odsprzedać . Tak podejrzewałem. Nie odkupię Ktoś musi być testerem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vinci Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Mam nadzieję, że temat wciąż jest gorący bo z chęcią poproszę o poradę innych. Poszukuję kotwiczek do woblerów rozmiary 16-14 i nie bardzo mogę coś namierzyć w dobrej cenie. Z kotwic większych od 12 używam http://www.sklep.phoenix-fishing.com/kotwiczki-c-22.html i jak na razie nie mam do nich zastrzeżeń. Mam również jeszcze trochę kotwic Cannelle , jeszcze z czasów jak można było je kupić po 100 szt w bardzo korzystnej cenie na allegro. Też nie mam do ich większych zastrzeżeń mimo iż wydają się bardzo delikatne.Tak czy inaczej potrzebuję pomocy w kwestii namiarów i polecenia kotwiczek z zakresu 18-14 w miarę dobrej klasy o przystępnej cenie, żeby woblerki nie wstydziły by się ich nosić )) Nie chodzi mi o gotowe wytyczne ale może jakieś informacje dotyczące jakości konkretnych kotwiczek, których się wystrzegać a które warto zaadoptować. Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Vinci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Niedrogich i dobrych kotwic nie ma.Nie istniej takie zjawisko.Tak? Bardzo dobre i stosunkowo niedrogie kotwy to Kamatsu Round Bent Rozmiary 10 i 8 spokojnie do Jaziówek 8 i 6 do Boleniówek małych tak do 7cm.Kółka łącznikowe tej firmy hyper strong split rings idealne!!.Kotwy jakość porównywalna do Ownerów.Będę miał do testów niebawem cały asortyment tej firmy tzn.kółka i kotwice.Kamatsu Round Bent 8P1100815.JPGP1100817.JPG Witam Poszukuję jakieś namiary na kółeczka łącznikowe o których pisze Tomy. Można je kupić jakoś bardziej hurtowo? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) A wiec odkopuję trochę temat. Kupiłem sobie na próbę te niby cud-kotwice phoenix co to niby takie jak ownery.. Kupiłem rozmiar 4 i 6. W mniejszych kolanka są lekko odgięte(!), niestety od razu trzeba szczypcami trochę dogiąć, trafiają się z krzywymi zadziorkami. Beznadzieja. W kotwicach o rozmiar większych nie zauważyłem tego. Niestety jest to straszna lipa, drut miękki jak ,,g***o" dzisiaj straciłem 4 szczupaczki od 45 do około 60cm dlatego że te beznadziejne kotwiczki albo się prostowały zaraz po zacięciu albo po chwili holu. Jeśli trafi się nam z niezagiętym grotem to ostrosc jest bardzo fajna. Szkoda że materiał do bani... Jeśli ktoś lubi puszczać piekne wiązanki bo kotwiczka w woblerze prostuje się pod pistoletem to polecam zakup.. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Może masz za sztywny zestaw i dlatego najsłabszy punkt czyli kotwiczki się prostują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Cześć,kotwiczki Kamatsu są naprawdę ok.,używałem do wobków boleniowych.Rozmiarowo 4 i 6, dały radę na plecionce.Silny nurt,dość mocno dokręcony hamulec + branie bolka 70-tki,dosyć siłowy hol i szczęśliwy finał .Fabrycznie uzbrojony Hermes nie dawał rady-strzał i pogięte kotwice.Fakt faktem,że miałem "sandaczowo"dokręcony hamulec ale po przezbrojeniu wobków kamatsiaki wytrzymywały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 "A wiec odkopuję trochę temat. Kupiłem sobie na próbę te niby cud-kotwice phoenix co to niby takie jak ownery.. Kupiłem rozmiar 4 i 6. W mniejszych kolanka są lekko odgięte(!), niestety od razu trzeba szczypcami trochę dogiąć, trafiają się z krzywymi zadziorkami. Beznadzieja. W kotwicach o rozmiar większych nie zauważyłem tego. Niestety jest to straszna lipa, drut miękki jak ,,g***o" dzisiaj straciłem 4 szczupaczki od 45 do około 60cm dlatego że te beznadziejne kotwiczki albo się prostowały zaraz po zacięciu albo po chwili holu. Jeśli trafi się nam z niezagiętym grotem to ostrosc jest bardzo fajna. Szkoda że materiał do bani... Jeśli ktoś lubi puszczać piekne wiązanki bo kotwiczka w woblerze prostuje się pod pistoletem to polecam zakup.." Potwierdzam . Brałem 8 i 6 Phenixa w połowie maja. Uzbroiłem nimi woblery. Ostre są faktycznie, ale plastyczne jak ptasia kupa Dobrze, że nie wziąłem większej ilości, a co większe rybki brały na wabiki zbrojone w Ownery. 60-tki robią z nich chińskie "S". Na pewno znajdą zastosowanie, ale nie przy połowie większych ryb. Wg. mnie szkoda kaski, nerwów i czasu. A w zasadzie nerwów, kaski i czasu Co ciekawe Penixy w rozmiarze "2" kogutowych chwalę bardzo Ale cóż, niedługo dostanę superrr paczkę i myślę, że temat kotwic mam zamknięty Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Może masz za sztywny zestaw i dlatego najsłabszy punkt czyli kotwiczki się prostują.Na 100% nie możliwe. W tamtym roku tym samym zestawem siłowo wyjąłem prawie metrowca na kotwicy nr.4 vmc, standardowej(drucianej). To nie jest wina sprzętu, do momentu brania na te plastelinowe kotwice. Szukam coś innego, kamatsu są nawet fajne, tylko szybko ostrość gubią. Ale ich bynajmniej byle szczupaczek nie gnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Na 100% nie możliwe. W tamtym roku tym samym zestawem siłowo wyjąłem prawie metrowca na kotwicy nr.4 vmc, standardowej(drucianej). To nie jest wina sprzętu, do momentu brania na te plastelinowe kotwice. Szukam coś innego, kamatsu są nawet fajne, tylko szybko ostrość gubią. Ale ich bynajmniej byle szczupaczek nie gnie..Czyli kotwiczki do dupy. Najlepiej kupić ownery i mieć spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Ownery, czy Decoye etc. też nie zawsze załatwiają sprawę. Są mocne, ale przy twardym podłożu równie szybko się tępią jak inne, tańsze wyroby. Trzeba czuwać nad ostrością- nie ma wyjścia. A cena? Niska nie jest, a na coś trzeba wydawać Umówmy się. Podstawą naszego hobby jest przysłowiowy haczyk- nie warto na nim oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Zgadzam się z tym co pisze Wojtek. Zbyt dużo zależy od kotwicy by na niej oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Hmm... A gdzie teraz można kupić kotwiczki kamatsu??? Nigdzie nie mogę odszukać dostępnych, w warciaku nie ma, w jakimś innym też nie ma. Chodzi mi o rozmiary 4 i 6. Czy ktoś może pomóc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Na Wybrzeżu Gdyńskim są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 A wiec odkopuję trochę temat. Kupiłem sobie na próbę te niby cud-kotwice phoenix co to niby takie jak ownery.. Kupiłem rozmiar 4 i 6. W mniejszych kolanka są lekko odgięte(!), niestety od razu trzeba szczypcami trochę dogiąć, trafiają się z krzywymi zadziorkami. Beznadzieja. W kotwicach o rozmiar większych nie zauważyłem tego. Niestety jest to straszna lipa, drut miękki jak ,,g***o" dzisiaj straciłem 4 szczupaczki od 45 do około 60cm dlatego że te beznadziejne kotwiczki albo się prostowały zaraz po zacięciu albo po chwili holu. Jeśli trafi się nam z niezagiętym grotem to ostrosc jest bardzo fajna. Szkoda że materiał do bani... Jeśli ktoś lubi puszczać piekne wiązanki bo kotwiczka w woblerze prostuje się pod pistoletem to polecam zakup..Ja łowię kilka miesięcy na Phoenixy i mnie szczerze mówiąc nie zawiodły.Stosuje je do woblerów pstrągowych i kleniowych i jeszcze ani razu mi się nie porozginały,po kilku miesiącach używania są nadal ostre.Na pewno trafią się gnioty,ale mogę poprzebierać sobie u kolegów w sklepie i te gorsze odrzucam.Swoje wszystkie woblerki uzbrajam w te kotwy i na razie nie planuje zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o zbrojenie nimi woblerów na klenia czy pstrąga-nie będzie z nimi problemów.Nikt nie neguje ich do takiego zastosowania.Na bolenie, sandacze, ogólnie do woblerów na większą rzekę, ja osobiście je odradzam.Nie dają sobie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o zbrojenie nimi woblerów na klenia czy pstrąga-nie będzie z nimi problemów.Nikt nie neguje ich do takiego zastosowania.Na bolenie, sandacze, ogólnie do woblerów na większą rzekę, ja osobiście je odradzam.Nie dają sobie rady Wszystko możliwe,bo na razie większych nie próbowałem,chociaż nie wiem ,czy przy boleniach też by się nie sprawdziły.Mam uzbrojone w phoenixy kilka własnych woblerów boleniowych,ale niestety pstrągowanie tak mnie pochłonęło,że na bolkach jeszcze w tym roku nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Panowie czy VMC będą dobre na klenia? Jaki rozmiar dobrać do woblerów wielkości tiny? Czy innych 2 czy 3 cm wobków? Ew jaka wielkość do tiniego zbrojnego na brzuszku dla wzmocnienia pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Ja mam część zakutą w VMC ale na nie nie łowię, leżą tylko w pudełku a jak mam już któregoś wrzucić do wody to i tak zmieniam na Owner UL. Kiedyś łowiłem tylko na VMC i też efekty były dobre, ale od czasu jak odkryłem Ownera nie chcę nic innego. Fakt jest drogi ale bardzo ostry i klenie zacinają się na to praktycznie same, różnica w jakości jest ogromna. Teraz wychodzę z założenia że lepiej mieć o połowę woblerów w pudełku mniej, ale niech ta połowa będzie dobrze uzbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 a jaka wielkość do takich małych wobków 2-3 cm bo chciałbym kupić taniej w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Ja Ownerem zbroję tak 2cm kotwiczka nr 14, 2.5cm nr 12, 3cm nr 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomic Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jesteś w stanie mi powiedzieć czy Owner i VMC mają podobną rozmiarówkę, bo jeszcze nie wiem co kupię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi