Skocz do zawartości

Jakie niedrogie kotwiczki?

Damian111oneeleven

Rekomendowane odpowiedzi

Kotwice na trocie raz jeszcze. Mam sprawdzone modele do blach i do wiekszych wobkow. Problemy zaczynaja sie kiedy chce znalezc mocne ale nie ciezkie kotwice do malych woblerow, takich od 5-7 cm. Do tego pasowaloby aby trzonki byly krotkie bo inaczej kotwiczki zaczepiaja o siebie. Macie jakies propozycje? 

Edytowane przez Luckyguliver

Troc czy losos mi tego nie rozegnie? 

Nie znam kotwic, które kolega zaproponował, ale wyglądają na solidne. 

Czy nie rozegnie? Jak najbardziej ryba może rozgiąć, czy w skrajnych przypadkach kotwica może pęknąć, tego nikt nie zagwarantuje.  Pytanie brzmi, czy będziesz polował tylko na ponad metrowe trocie? Jeśli tak to wówczas pokuś się o sprawdzone i pewne kotwice, bo boisz się utraty życiówki. Coś przyzwoitego i polecanego przez kolegów, też wyśmienicie powinno spełnić swą funkcję, przy zdecydowanie większych szansach złowienia mniejszych sztuk. Na zwykłego i cienkiego druciaka #4 wyjąłem troć 6 kg bez najmniejszego problemu, najprawdopodobniej tylko dlatego, że zapięła się idealnie w nożyczkach. 

Edytowane przez Delbanka

Wolalbym cos sprawdzonego. Znalazlem lowisko gdzie jest szansa na naprawde duze ryby. Szkopul w tym, ze najlepiej reaguja na male woblery. A masywna kotwica rowna sie zabiciu pracy malej przynety. Do tej popry wprobowalem Gamakatsu B13 oraz Ownery ST 41. 

Wiadomo "wypadek" moze sie zdazyc ale nie chcialbym zeby to stalo sie regula. Takie wypady nie zdarzaja sie zbyt czesto wiec jak zabiore ze soba niewystarczajaco mocny sprzet to bedzie dramat i frustracja.

Ps Przepraszam dopiero teraz dostrzeglem w watku slowo "niedrogie". Zdaje sobie sprawe, ze nie zawsze da sie niedrogo dlatego moge zaplacic ile trzeba zeby tylko kotwica byla solidna. 

Edytowane przez Luckyguliver

mocne ale nie ciezkie kotwice do malych woblerow, takich od 5-7 cm. Do tego pasowaloby aby trzonki byly krotkie bo inaczej kotwiczki zaczepiaja o siebie. Macie jakies propozycje? 

Twoje wymagania trudno pogodzić bo chcesz jednocześnie lekkie i mocne. LInkowane przeze mnie kotwiczki nie są z najcieńszego drutu ale są mocne, krótkie i niedrogie jak nakazuje temat powyżej. Im lżejsze tym będą słabsze bo będzie cieńszy drut. Na koniec i  tak wszystko zależy od sprzętu jakiego użyjesz i jak będziesz holować rybę. Jeden założy mały wobek do sztywnej pały z plecionką i dokręconym hamulcem i wtedy żadna kotwica na woblerze 5 cm nie wytrzyma. Drugi użyje bardziej elastycznego zestawu do małych wobków, popracuje hamulcem i wyholuje każdą rybę. Skoro przy standardowej kotwicy VMC z cienkiego drutu na woblerze kleniowym spokojnie da się wyholować 3 kg troć to na te kotwiczki spokojnie wyholujesz dużo większą rybę. 

Ja do małych woblerków stosuję te jak dla mnie kotwiczki mocne i bardzo ostre ,też ze względu na możliwość spotkania się z przyłowem Troci.

post-65453-0-69084900-1622486978_thumb.jpgpost-65453-0-20673700-1622486997_thumb.jpg

A to mój sposób na to aby kotwiczki się nie zaczepiały za siebie ☺️,kawałek wetylka na tylnym oczku woblerka blokuje kółeczko ???? I nie ma wpływu na pracę woblerka.

post-65453-0-47785800-1622487015_thumb.jpgpost-65453-0-45516000-1622487035_thumb.jpg

• Like 10

Kolega łowiący w morzu łososie w trollingu używa tych z tej samej firmy i nie miał z nimi żadnych problemów, nawet przy rybach 15 kg i większych:

https://pl.aliexpress.com/item/32880274502.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.a79d5c0fSTOioM&fbclid=IwAR0hx7KR4F5zQN3CeiyHL6Fdgyt5bmGLRlmqAq3xb-vcT98ElURlnK-Kpq0

• 4 miesiące temu...

Mi się na razie sprawdzają kotwice JMC. Mocne, trudne do rozcięcia, choć na zaczepie przy odczepiaczu i mocnej lince idzie spokojnie je rozgiąć, aby uwolnić przynętę. No i cena bardzo przyzwoita, bo ok 1,60-1,70zł za sztukę.

Bardzo dobre kotwice sprzedaje "Ekspert" pod swoim logo ale mi chodzi o "firmowe" które mogli byśmy zakładać do woblerów.  Myślałem kiedyś że jak dam możliwość wyboru kotwiczki i kółeczka łącznikowego przy zakupie woblerów to ludzie będą wybierać Ovnery. Pomyliłem się.

Dlatego pytam o BKK bo to "chińczyk" ale widziałem go np u Lurefans

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Napisano dziś, 14:39

Witam

Poszukuję jakiś opłacalnych kotwic do woblerów boleniowych i kleniowych.

Zaczynam strugać dla siebie w tym roku i potrzebuje jakieś kotwy pod wobki. Wiadomo, że zależy mi na tym by były wytrzymałe, ostre i jak najtańsze, lecz oczywiście nie wszystko da się połączyć idealnie więc szukam takich które będą po prostu jak najbardziej opłacalne. Szukam ich w ilościach 50-100szt więc jeśli gdzieś są tańsze w takiej ilości to też fajnie. Kotwiczki mają być pod wczesniej wpomniane bolenie i klenie więc nie ma mowy o jakimś wyginaniu czy innych tego typu wadach. Słyszałem o stronie https://polfishing.p...,kotwiczki.html jak i o tym, że kotwiczki ze strony http://www.sklep.phoenix-fishing.com są całkiem przyzwoite. Jeśli ktoś ma jakieś info o tych kotwiczkach albo wie ktoś gdzie kupię w rozsądnej cenie inne dobre?
Połamania, pozdro

• Like 1

A rozwazales Robert kontakt z VMC?

Maja mnostwo modeli i z tego co wiem przy duzych zamowieniach sa dosc elasyczni a Ty z Darkiem nie jestescie jakas tam hurtownia co sprzeda albo i nie sprzeda, tylko powaznym rynkowym graczem o ugruntowanej pozycji na rynku i to nie tylko polskim ;)

Napisano dziś, 14:39

Witam

Poszukuję jakiś opłacalnych kotwic do woblerów boleniowych i kleniowych.

Zaczynam strugać dla siebie w tym roku i potrzebuje jakieś kotwy pod wobki. Wiadomo, że zależy mi na tym by były wytrzymałe, ostre i jak najtańsze, lecz oczywiście nie wszystko da się połączyć idealnie więc szukam takich które będą po prostu jak najbardziej opłacalne. Szukam ich w ilościach 50-100szt więc jeśli gdzieś są tańsze w takiej ilości to też fajnie. Kotwiczki mają być pod wczesniej wpomniane bolenie i klenie więc nie ma mowy o jakimś wyginaniu czy innych tego typu wadach. Słyszałem o stronie https://polfishing.p...,kotwiczki.html jak i o tym, że kotwiczki ze strony http://www.sklep.phoenix-fishing.com są całkiem przyzwoite. Jeśli ktoś ma jakieś info o tych kotwiczkach albo wie ktoś gdzie kupię w rozsądnej cenie inne dobre?

Połamania, pozdro

Na użytek własny do boleniówek to spokojnie wystarczą te;

14,77 zł 20%OFF | FTK Fishing Hook Baitholder Wobblers Gig wiązanie muchowe zestaw haczyków Bass Lure zestaw świeczników słonowodne igły Minnow 15 sztuk/20 sztuk

https://a.aliexpress.com/_uHoSqY

FTK  z grotami podgiętymi do wewnątrz z Ali linkowane przez kolegę TOFIX99 spokojnie spełniają Twoje wymagania - tanie i mocne, żaden boleń ich nie rozegnie (na zaczpeach też trudno). 

A jak chcesz całkiem tanio to FTK proste ale zaznaczam że są z cieńszego drutu. 

FTK z grotami podgiętymi do wewnątrz z Ali linkowane przez kolegę TOFIX99 spokojnie spełniają Twoje wymagania - tanie i mocne, żaden boleń ich nie rozegnie (na zaczpeach też trudno).

A jak chcesz całkiem tanio to FTK proste ale zaznaczam że są z cieńszego drutu.

Te "proste", jak nazwał kolega, też są niezłe.

Klenie ogarną spokojnie.