Skocz do zawartości

Jakie niedrogie kotwiczki?

Damian111oneeleven

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś kupowałem FTK podgięte i było wszystko ok. Później kupiłem kilka paczek i te podgięte w małych rozmiarach były zrobione z grubszego drutu (dla mnie już trochę za grubo do pstrągowych woblerków), a duże rozmiary (1/0-3/0) były w 20-30% krzywe, albo zagiętymi/tępymi grotami. Drut, mimo, że dość gruby w tych dużych był też dość miękki. Kotwica 2/0 się odgięła podczas holu szczupaka 90. Wolałbym nie mieć takich przygód przy rybie życia. Trochę się zawiodłem. Kwestia pewnie partii. Przy tych cenach trudno o jakąś dokładną kontrolę jakości. Generalnie te podgięte są super czepliwe i bardzo je lubiłem, jednak nie wiem, czy kupować kolejne paczki... Nie zużywam tego aż tak dużo, więc kupuję kotwice po prostu w sklepie stacjonarnym, jak mi potrzeba (na razie jestem zadowolony z Jaxonów Sensual).

FTK faktycznie duży rozrzut jakościowy, kompletny brak kontroli. Ja miałem dwa opakowania podgiętych i były w porządku ale na kilka opakowań prostych, w każdym część kotwic miała wady - tępe lub zakrzywione groty oraz dziwne wżery na powierzchni. Chociaż co ciekawe, kiedy porobiłem testy rozginając je kombinerkami to okazało się, że w sumie są zaskakująco mocne.

Z aliexpress mam kilka pudełek świetnych prostych kotwic HXC, jakość w każdym przypadku bez zarzutu, jak dla mnie niewiele im brakuje do 13B. Niestety, sklep od pewnego czasu jest nieaktywny, może jeszcze się pojawią...

Mnie jakoś ta przypadłość omija zarówno przy podgiętych jak i przy prostych. Miałem 2 w jakiś sposób wadliwe kotwiczki na 300- 400 szt. ale nie były to tępe groty.

U mnie niestety na każde opakowanie, a miałem ich już sporo, trafiały się kotwiczki z jednym przytępiony lub przygiętym grotem.

Może ja zbyt wymagający jestem.

Jednak cena czyni cuda i jestem w stanie zaakceptować 17 dobrych sztuk w paczce ????

Edytowane przez Artech

U mnie niestety na każde opakowanie, a miałem ich już sporo, trafiały się kotwiczki z jednym przytępiony lub przygiętym grotem.

Może ja zbyt wymagający jestem.

Jednak cena czyni cuda i jestem w stanie zaakceptować 17 dobrych sztuk w paczce

Zamawiasz w FTK Official Store czy też w innych sklepach?  Bo jak zamawiałem kotwiczki FTK w innych sklepach to mi przysyłali proste zamiast podgiętych i jeszcze inne grzeszki się zdarzały...

Zamawiasz w FTK Official Store czy też w innych sklepach? Bo jak zamawiałem kotwiczki FTK w innych sklepach to mi przysyłali proste zamiast podgiętych i jeszcze inne grzeszki się zdarzały...

Miałem podobnie.

I jeszcze mieli do mnie "pretensje" ????, że im zwracam uwagę.

Różnica w cenie jest nie duża, ale ... ????.

• Like 2

Jeśli chodzi o kotwiczki z Ali to polecam też Proberos, zarówno podgięte jak i proste, podgięte Tuya a z większych numerów (1/0-3/0) Balleo. 

Jak ktoś potrzebuje z krótszym trzonkiem do krótszych woblerów to Short Shank.

Edytowane przez Okonhel

Jeśli chodzi o kotwiczki z Ali to polecam też Proberos, zarówno podgięte jak i proste, podgięte Tuya a z większych numerów (1/0-3/0) Balleo. 

Jak ktoś potrzebuje z krótszym trzonkiem do krótszych woblerów to Short Shank.

Polecam kotwiczki Short Shank ze sklepu wLure jak i zwykłe z podgiętym grotem.

• Like 1

• 3 lata później...