wilczybilet Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) i jeszcze bym się zastanowił na phenixem 722 L Temat nieco przedawniony, ale może mój wpis pomoże komuś, jeśli stanie przed podobnym wyborem jak kolega, który założył ten temat .Mam SP722L jako uniwersał na lekko sandacz/szczupak 4-10lb do 14g i jest to mój kij nr 1 do takich zadań. Czuły, szybki, a zarazem pięknie pracujący pod obciążeniem - nie gubi ryb. PolecamDrugim kijem do podobnych zadań, którego używam to wspomniany przez kolegę @neor Kamisori Zander do 18g w jednoskłądzie. Blank również czuły, ale też mocniejszy i sztywniejszy (mniej finezyjny) od Phenixa, nie jest kołkowaty i ma ładne ugięcie pod obciążeniem. Jednak, żeby zapracował dolnik, potrzeba przyzwoitej ryby na haku Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez wilczybilet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 WitamSzukam blanku pod okonia/szczupaka na lekko/średnio do opadu. Bardzo czuły, szybki, krótki dwuskład do 2,2m o akcji parabolicznej i mocnym dolniku. Wiem, wiem bardzo duże wymagania. Nie orientujecie się czy można dostać taki kijek? Priorytetem w moich poszukiwaniach wędziska jest jego czułość.PozdrawiamZe znanych mi konstrukcji nieco starszych, poszukaj spinningu na blankach Restaffine Knight 70ML 5-20g, lub nieco dłuższy Restaffine Knight 76ML, odpowiednio 2,13 i 2,29m.Najlepiej zbrojone w pracowni FishingArt.Te wędziska spełnią Twoje oczekiwania.Ze współczesnych konstrukcji dla mnie byłby to Graphiteleader 15 Tiro Prototype GOTPS-792ML-Т 3-21g. Tu ugięcie w statyce bardziej progresywane, ale z pewnością spełni Twoje wymagania. Współczesny kij zaawansowany technologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Tak jak kilku kolegów wcześniej polece Matagi super shore 76. Moc jak kto potrzebuje, ja łowię L i jestem super zadowolony. Miałem też SP-722L i dla mnie akurat Matagi wygrał bo te parę cm więcej mi bardziej leży ale też czułość i lekkość na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Tak jak kilku kolegów wcześniej polece Matagi super shore 76. Moc jak kto potrzebuje, ja łowię L i jestem super zadowolony. Miałem też SP-722L i dla mnie akurat Matagi wygrał bo te parę cm więcej mi bardziej leży ale też czułość i lekkość na plus.Wszystko to prawda, tylko Super Shore to nie jest parabolik, tylko blank o dużej zbieżności, szczytowy i bardzo szybki w dynamice.Z jednym wyjątkiem, najlżejszy model LL 3-7g, 2,29m, jest bardzo podobny do Knight'a 76L, 2-10g i 2,29m, oba blanki szybkie w dynamice z uwagi na zastosowany wysokomodułowy grafit, a obciążone statycznie (pod rybą) przechodzą w piękną parabolę. Wynika to ze znacznie mniejszej ich zbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi